Blog & Kolumne

Moje zimsko trčanje – spreman za Južni pol!

Nema komentara

Kao i svi trkači i ja se moram prilagoditi trčanju zimi. Možda će ovo malo zvučati prepotentno, ali moje trčanje zimi se ne razlikuje toliko od onoga tijekom ostatka godine kada je vani toplo. Ovo najviše mislim na opremu za trčanje. Ne znam koji je točno razlog tome. ali mi ne treba sto slojeva da mi bude toplo.

Bosonogo trčanje – da, čak i zimi

Od opreme za trčanje što uvijek imam na sebi su: podgaće, podmajica, kratke hlače i majice. Čarape za trčanje su uvijek do sada bile obavezne, ali kako sada trčim u Vibram Five Fingers, njih nosim na golu nogu. Da, čak i sada kada je vani hladno trčim bez čarapa i nije mi nimalo hladno.

Stopala mi sve vrlo brzo zagriju i već mi nakon jednog kilometara postane vruće. VFF model koji sada imam je KMD. Ova tenisica je zatvorenija te je napravljena od materijala koji dobro zadržava toplinu. Mislim da bi trčanje u ovome modelu kada je vani 20+ stupnjeva bio jednako kao da trčiš po užarenoj lavi.

Podgaće i kratke hlače uvijek imam iste. Jedva sam si našao kratke hlače u koje stane moj mobitel s 5.2” ekranom i njih ne mijenjam dok god budu u jednom komadu.

Iako su zimi helanke nekako normalne, za njih se stvarno rijetko odlučujem. Baš onda ako je temperatura -5 ili više, ali i to mi nije pravilo. Uvijek idem po svome osjećaju. Ako mi se čini da mi nije hladno, trčim u kratkim hlačama. Ako osjetim da bih se mogao smrznuti, onda sam u helankama preko kojih obučem kratke hlače.

Jedino na što uvijek pazim zimi su podmajice. Smatram da je to najbitniji dio opreme zimi. Nabavio sam si par debljih zimskih podmajica koje fantastično griju i zbog njih ne trebam na sebe stavljati puno ostalih slojeva.

Tako na podmajicu obučem samo kratku majicu i preko svega toga dugu majicu. Sigurno su neki primijetili da nigdje ne spominjem rukavice. To nije slučajno jer ih zimi ne nosim. Nije da se pravim nešto važan ili slično, nego jednostavno nemam potrebu za njima. Tijekom trčanja mi se ruke brzo zagriju da ako nosim rukavice, moram ih skinuti nakon par kilometara.

Da sada opet ne ispadne da meni nije hladno i da na kraju ipak trčim gol po snijegu, kada zazebe minus, ipak štitim svoje ruke. Umjesto rukavica koristim podmajicu ili duge majice koje ima rupe za prste. S time sam našao najbolju zamjenu za rukavice. Rukavi dovoljno pokriju dlanove da mi nije hladno a ako mi je vruće tijekom trčanja, samo izvadim palce iz rupa i zafrknem lagano rukave.

Kapa glavu čuva?

Zadnje što svakako treba zaštiti zimi  je glava. Kažu da najviše topline gubimo preko glave. Ja se baš s time ne bi složio, ali zima je svakako dobro da imamo pokrivenu glavu. Tu opet imam problem s toplinom.

Ako imam klasičnu kapu, postane mi prevruće i preznojim se. Naravno da mi tada niti ne pada na pamet da skinem kapu i znojne glave trčim. Rješenje sam našao u Buff-u koji je dovoljno tanan da štiti od hladnoće, a opet mi se glave ne pregrije. Osim njega zimi volim imati i deblju maramu koju zavežem poput trake oko glave. Bitno mi je da su sinusi i uši topli, a glava ima dovoljno zraka da se hladi.

trčanje zimi

Sve u svemu, ovo je moj osobni način kako se oblačim zimi kada idem na trčanje. Možda se nekome može činiti da nosim premalo odjeće na sebi, ali kako sve više trčiš na hladnome, tijelo se sve više prilagođava i s vremenom ti treba sve manje slojeva. Ujedno ulaganjem u dobre podmajice se vrlo efikasno rješava problem nepotrebnih slojeva.

 

Kako trčanje (ni)je promenilo moj život – iskreno o maratonu
Cena patika: koliko mnogo je previše?

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed