Blog & Kolumne

četrdeseti kilometar

4 komentara

Fauja Singh
Fauja Singh – najstariji maratonac na svetu

Na Brankovom mostu počinje četrdeseti kilometar Beogradskog maratona. Pošto su protutnjali tamnoputi takmičari i najbrže žene, nakon 2 sata i 20-tak minuta, na red dolaze svi ostali takmičari. A koga sam video?

Video sam dekicu sa osmehom na licu.

Video sam mladića koji je mentalno retardiran, i čak, kada se pojavi u daljini, na prvi pogled zapitate se zašto je stavio sve te steznike oko zglobova na kolenima i kapu na glavu, a onda … Onda sam ugledao zvanični takmičarski broj Beogradskog maratona na njegovim grudima i leđima. Da, taj mladić trči puni maraton. Reči su suvišne. U tom momentu zaboravio sam da imam foto aparat.

Video sam i ženu koja ima nekakav fizički nedostatak (pod rezervom da je moguće da to tako izgleda samo zato što je njeno telo istrpelo ogromna opterećenja do 40-tog kilometra trčanja), a trči.

Bilo je još mnogo takmičara. Kinezi, Englezi, Srbi, …

Zaključak je samo jedan: trijumf ljudske volje i vere.

Video sam i jednu glupu devojku koja nije takmičar, ali je sebi dozvolila da laganim korakom prođe poprečno u odnosu na jednog takmičara, na pola metra ispred njega. Presekla mu je put, nije ga propustila. Glupa.

I još nešto: volite ljude kakvi god da su. Pružite im ljubav. To je nešto od nečega što je među najvrednijem što možemo da pružimo. Naša tela će se vremenom u prah pretvoriti. Volite.

Na slici: Fauja Singh, prvi maratonac stogodišnjak.

Kada se na cilju sudariš sa zidom – dehidracija na trci
Profesionalizacija profesionalnog sporta u Srbiji

Povezani članci

4 komentara. Leave new

 • Kada sam trčala svoj drugi maraton, impresionirao me je mladić sa spondilozom, izrazitim zakrivljenim delom kičme, potpuno savijen, nekih tridesetak godina, koji istrčava ispred mene 37 mi kilometar, tu negde kod Delta sitija sam i ja dobila krizu volje, ali kada sam njega takvog videla ispred sebe, nešto mi je dalo krila i stigla sam na cilj. Što se tiče tih komentara i nenormalnih faca koje zafrkavaju i provociraju, na to ne treba uopšte obraćati pažnju. Ti si taj koji istrčava maraton, pobednik je i onaj koji na tridesetom km odustane od trke…. pobediće sledeći put. Maraton trče samo posebni, zapamtite!

  Odgovori
 • Baš lep tekst. Na maratonima se mogu videti razni ljudi, koji su dokaz toga šta sve ljudsko telo može da postigne, i koji pokazuju pravo značenje iskaza „Trčati srcem“. Jedno veliko ALAL VERA za sve njih!

  Odgovori
 • Lep tekst, osim jedne sitnice. Ako vec sirimo ljubav prema ljudima, kakvi god da su, ne zvuci mi bas lepo sto devojku koja je preprecila puta zovemo glupom… Ko zna sta bi ona imala da kaze u svoju odbranu…

  Odgovori
  • Aleksandar Djordjevic
   21 aprila, 2014 10:38

   Tekst je odlican. PS. Bas bih voleo da cujem razlog zbog kojeg je ta cura omela trkaca ,nije glupa,ali nepromisljena sigurno jeste ! Pozdrav iz Pirota !!!

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed