MršavljenjeVestiZdravlje

Da li riblje ulje pomaže pri mršavljenju?

2 komentara

Prerano je da se grlimo oduševljeni, ali jedna studija (na miševima, doduše) daje nadu svima koji muku muče sa viškom kilograma: riblje ulje pretvara masne ćelije u ćelije koje metabolišu mast!

Naučnici sa univerziteta u Kjotu su do ovog zaključka došli nakon posmatranja kako su se gojili miševi hranjeni samo masnom hranom, nasuprot onima koji su uz nju dobijali i riblje ulje. Miševi na uljnoj dijeti su se gojili manje, u proseku za 10%, i dobijali oko 25% manje masnih naslaga.

Studije čiji se rezultati poklapaju sa prethodnom

Pregled literature studija na životinjama i ljudima otkrio je da omega-3 mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i dijabetesa. Mogu pružiti dodatnu korist sprečavanjem ponovnog dobijanja težine nakon dijete sa ograničenim unosom kalorija.


Druga studija sa mladim odraslim osobama sa prekomernom težinom pokazala je da uključivanje ribe ili ribljeg ulja kao deo dijete sa ograničenim unosom kalorija povećava gubitak težine kod muškaraca, ali ne i kod žena. Konzumacija nemasne ribe, masne ribe i suplemenata ribljeg ulja dala je slične rezultate.


Istraživači koji su sprovodili meta-analizu studija o upotrebi omega-3 kod gojaznih nisu uspeli da podrže tačnu ulogu u borbi protiv gojaznosti. Međutim, oni su preporučili dalja istraživanja jer se pokazalo da upotreba ribljeg ulja smanjuje masnoću u stomaku i odnos struka i kukova.

Tipovi masnih ćelija

Pogrešna je ideja da sve masne ćelije služe za čuvanje masnih naslaga (salo). Kada pričamo o čuvanju, mislimo na bele masne ćelije. Postoje i braon masne ćelije koje metabolišu mast – da održe telesnu temperaturu kod sisara kojima je konstantna telesna temperatura neophodna.

Ove masne ćelije odumiru kako starimo, i to je (jedan od) razloga zašto teže mršavimo sa godinama.

Pored braon, primećene su i tkz bež masne ćelije koje funkcionišu isto kao braon, kod miševa i ljudi (eto zašto se istraživanja rade na miševima). I njih gubimo vremenom, ali riblje ulje odvde igra bitnu ulogu.

Zašto riblje ulje pomaže mršavljenju?

Naučnici za sada samo pretpostavljaju da kada uđe u digestivni trakt, riblje ulje aktivira receptore u digestivnom traktu, stimuliše simpatetički nervni sistem da brže sagoreva masti i posledično transformiše bele masne ćelije u bež masne ćelije, koje dodatno učestvuju u razgradnji masti. 

Zvuči super zar ne?

Ostaje nam da čekamo dodatna ispitivanja na ljudima, ali možemo biti optimistični jer ako pogledamo uspehe mediteranskih dijeta u očuvanju vitke linije i dugovečnosti – kulture koje konzumiraju ribu su one koje imaju primetno zdravije stanovništvo.

Koja riba?

Riblje ulje je kolokvijani naziv za Omega-3 masne kiselline.

Iako se smatra da je sve više gajenih riba, koje gube dobar odnos Omega-3 i 6, ako uspete da naletite na pecane ribe – ovo su opcije koje imaju najpovoljniji odnos i najveću količinu Omega-3. Idealan odnos ove dve kiseline je 1:1, ali u zapadnim kulturama, sveprisutna Omega-6 premašuje za čak 16 puta unos Omega-3. Zato pri izboru ribe, biramo onu koja ima povoljan odnos ove dve supstance.

Više od 500mg Omega-3 po serviranju i vrlo dobar odnos Omega-3 i Omega-6 masih kiselina

 • Skuša
 • Losos /više vrsta
 • Pastrmka
 • Konzervirana tuna
 • Sardine

Od 150 do 500 mg Omega-3 i povoljan odnos Omega-3 i Omega-6 masih kiselina

 • Bakalar
 • Škampi
 • Ostrige
 • Smuđ
 • Gajeni Losos

Šta ukoliko ne jedem ribu?

Ukoliko ste vegan ili naprosto ne volite ribu, postoje načini da unesete dovoljne količine Omega-3 kiseline, ukolio pazite da je unos Omega-6 manji.

Idealni izvori su:

 • seme lana
 • chia semenke
 • seme kanabisa

Kupusi, zeleno lisnato povrće, alge i neke vrste pasulja isto mogu da posluže kao fina alternativa.

Spenser – bostonski terapijski pas ponovo bodri maratonce
8 načina Kako da bezbedno trčite u gradu
Tags:

Povezani članci

2 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed