* NaslovnaVesti

Donna Urquhart: Žena koja planira da obori Ginisov rekord polarnog trčanja na Antarktiku

1 komentar

U nastojanju da pokaže mladim devojkama da je sve moguće, ultramaratonka, Donna Urquhart se priprema da postavi svetski rekord za najduži polarni ultramaraton u kategoriji žena, navodi 7News u Australiji.

Urquhart će pokušati da obori rekord — 1.200 kilometara iliti 745 milja — koji trenutno drži Pat Farmer od 4. decembra prošle godine, prema veb stranici njenog tima, Run Antarctica. Trčanje će se održati u Union Glacier Campu na Antarktiku, koji se smatra najhladnijom, najsušijom i najvetrovitijom pustinjom na svetu.

Pročitajte i: Polar Night Halfmarathon: Najseverniji polumaratonu na svetu

Urquhart, koja je vanredni profesor na Univerzitetu Monash, će tokom prprema voditi evidenciju treninga na traci za trčanje u kontejneru za transport koji je konstruirao Titan Containers – na -40 stepeni Celzijusa.

Kada je razgovarala sa Urquhart o njenoj postavci za obuku, voditeljka 7News Monique Wright nazvala je kontejner za transport „užasnim“.

„To bi moglo biti strašnije od onog drugog“, rekla je Wright, misleći na poseban, malo topliji kontejner koji je postavljen na -5 stepeni Celzijusa (23 stepena Farenhajta). „To je pravi zamrzivač“, dodao je suvoditelj i olimpijski sprinter Matt Shirvington.

Urquhart ovim poduhvatom želi da pokaže mladim devojkama šta mogu da rade kada se bave sportom. Istovremeno prikuplja novac za dobrotvorne svrhe. „Volim da istražujem šta je moguće“, rekla je. „Šta je moguće za ljude, a takođe i šta je moguće za žene“.

Ko je Donna Urquhart?

Donnu Urkuhart je strastvena ultramaratonka iz Melburna, Australija. Sa preko 50 završenih ultramaratona, predstavljala je Australiju na svetskim i azijskim prvenstvima.

Pročitajte i: Ukrajinac istrčao polumaraton bez majice na Grenlandu na -18 stepeni!

Ona je takođe vanredni profesor i naučnik za bol sa više od dve decenije iskustva kao istraživač i fizioterapeut. Njena stručnost leži u integraciji mentalnih strategija sa fizičkim veštinama radi optimizacije blagostanja i performansi.

Izvor: Runner’s World

Darth Valley Challenge: Trkač godinama trči milju na temperaturama oko 50 stepeni
Zašto je trčanje bez majice leti loša ideja?
Tags: , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed