Ultramaraton

Američka ultratrkačica i direktorka Bigfoot 200 istrčala 200 uzastopnih ultramaratona i oborila svetski rekord

Nema komentara

Američka ultratrkačica Candice Burt iz Kolorada, SAD, trčala je ultramaraton od 32 milje (51,5km) svaki dan tokom 200 dana. Radi se o nizu koji je srušio prethodni svetski rekord od 23 uzastopna dana trčanja ultramaratona.

Pročitajte i: Kako trenira ultramaratonac i rekorder Sorokin?

Podvig je započela 5. novembra

41-godišnjakinja je završila izazov koji je započela 5. novembra, trčeći svoju poslednju uzastopnu dnevnu distancu od najmanje 32 milje (51,5km) 25. maja okružena prijateljima u Bolderu, Kolorado. Finale je podelila na društvenim mrežama video snimkom kako prelazi cilj uz poruku:

„Dan 200/6,436 milja/32 milje dnevno — „Prilično sam umorna… mislim da ću sada ići kući’ — Forrest Gump.

Iako je niz, u kojem je pretrčala ukupnu distancu od 10.357,74 km, okončan, ona polako i oprezno pristupa smanjenju kilometraže.

Pročitajte i: Finkinja Satu Lipiäinen oborila svetski rekord na 12 sati sa više od 152km

Postepeno vraćanje u dane bez trčanja

Nakon postizanja rekorda, Candice je nastavila da trči kako ne bi naglo presekla niz trčanja ultramaratona svaki dan. Tako je 201. dana istrčala maratonsku dužinu, dan posle 32km, zatim 30,5km… Rekla je da joj je, iako se dobro osećala tokom trčanja posle rekorda, proces smanjivanja pomogao da shvati koliko je teško trčati 200 ultri za 200 dana.

„Polako se osećam malo bolje“, napisala je na Twitteru nakon poslednje trke.

„Ne umaram se mnogo ni na 20 milja (32,19km), ali kako sam smanjivala svetski rekord, deo mene kao da dozvoljava sebi da pomislim, ‘moje noge su danas umorne’ umesto da to stavljam pod tepih.”

Pročitajte i: Yuki Kawauch, Japanac koji je istrčao 113 maratona ispod 2:20

Majka dvoje dece i direktora Moab240 i Bigfoot 200

Majka dvoje dece ostvarila se kao uspešna ultratrkačica mnogo pre nego što je krenula u obaranje rekorda. Postavila je nezvanično najbrže poznato vreme (FKT) na stazi Tahoe Rim Trail od 170 milja (273.59km). Pobedila je na raznim ultramaratonima, uključujući Delirious West 200 milja (321.87km) u Australiji i Ultra Fiord 100 milja (160.93km) u Čileu.

Burt, koja je i direktorka i osnivačica Destination trail kompanije, koja je odgovorna za organizaciju trka poput Moab 240 i Bigfoot 200. Kao i serije pod nazivom „Triple Crown“. Da bi se do trostruke krune došlo, neophodno je da ultraši istrče tri trke od 200 milja sa veoma malo odmora – Tahoe 200, Bigfoot 200, i Moab 240. Trke koje se održavaju između sredine avgusta i sredine oktobra.

Candice je januaru napisala da je krenula u svoj ultra izazov bez jasnog cilja. Ali da je znala da će da pokuša da nadmaši prethodni rekord od 22 dana sa velikom razlikom. (Dok je Burt pokušavala da obori rekord, Megan Cassidy iz Kisimija, Florida, postigla je rekord nakon što je trčala ultru 23 dana svaki dan).

„Od samog početka razmatranja izazova, želela sam da budem nastavim izazov sve dom moje telo to može da izdrži“, napisala je ona. „Nisam bila sigurna da li će to biti rekordna 23 dana, ali sam želela da pokušam. U mojoj glavi, moj cilj je bio MNOGO, MNOGO veći od 23.”

„Međutim, najviše od svega, želela sam da radim na ovom nivou trčanja, ovom ludom volumenu, da zadovoljim svoju radoznalost. Vidite za šta sam bila sposobna. Pogledajte kako se moje telo prilagođava. Ili ako može da se prilagodi.”

Burt je predala dokumentaciju u Ginisovu knjigu rekorda kako bi njen rekord bio verifikovan.

Izvor: Canadian Running

Finkinja Satu Lipiäinen oborila svetski rekord na 12 sati sa više od 152km
Camille Herron oborila je rekord muške staze na trail maratonu
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed