Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trčali smo sa

Stefan Roganović: Upoznajte najmlađeg Ironman-a Srbije – Potrebno je da izazov shvatite ozbiljno a da pritom ne zaboravite da uživate!

Pre tačno dve godine (pročitaj intervju) priznao nam je da ga je tekst sa trčanje.rs inspirisao da se upusti u takmičenje u triatlonu. Nema sumnje da će njegovo iskustvo inspirisati nekog drugog… Stefan ima 23 godine, a iza sebe 2 half Ironman-a, 2 maratona i 10 polumaratona i od skoro ostvaren san – ceo Ironman!

Trenutno živi u Novom Sadu, gde završava studije i bavi se sportom. Razgovarali smo sa Stefanom povodom učešća na Ironman-u u Kopenhagenu, gde je proteklog avgusta uspeo u nameri da postane Ironman i to kao najmlađi iz Srbije.

Stefane, koliko vremena posvećuješ treningu, i koliko je triatlon važan deo tvog svakodnevnog života?

Iako se triatlonom ne bavim profesionalno, za mene je on više od hobija. Ironman je kompleksna i raznolika disciplina.

Potrebno je da izazov shvatite ozbiljno a da pritom ne zaboravite da uživate.

Tokom nedelje sam trenirao dva sata dnevno dok su vikendom vožnje bicikla i trčanja trajala 5 do 6 sati… Pripreme za IM su trajale 10 meseci.

Ironman Copenhagen 2019. Šta je ostavilo najjači utisak na tebe, da li ti je bio bitan rezultat?

Pored glavnog cilja da završim trku, dodatni motiv bio je da to uradim u kategoriji od 18-24 godine. Od 3000 takmičara, 80 nas je bilo u najmlađoj kategoriji.

Trka u Kopenhagenu zna da bude nepredvidiva zbog promene vremenskih uslova. Adrenalin raste rano ujutru, pre početka trke, kada u neoprenskom odelu uskačete u hladnu vodu i znate da je pred vama veoma dug dan. U mislima vam je da li će sa biciklom biti sve u redu i da li ćete nakon plivanja i vožnje imati snage za maraton. Rasporedio sam energiju na pravi način i sve je prošlo odlično.

Pamtiću ulice Kopenhagena pune navijača i volontera koji čine događaj posebnim.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Takođe, poseban osećaj je kada prolaziš kroz cilj i spiker kaže da si postao Ironman! Taj trenutak je vredan meseci priprema i napornih treninga.

Zahvalan sam Vladi Saviću, našem najuspešnijem Ironmanu i Ivanu Steviću, našem najuspešnijem biciklisti. Oni su svojim znanjem i velikim iskustvom doprineli da san pretvorim u stvarnost. Mislim da je pored ličnih uspeha, poseban uspeh kada pomognemo drugima da uspeju.

Ispunio si svoj cilj da završiš ceo Ironman. Da li se tu želja završava ili ima dalje? Da li bi nam otkrio svoju aspiraciju?

Verujem da mogu da napredujem u sva 3 sporta i da sam daleko od limita. Želja mi je da istrčim neki od najpoznatijih maratona poput Berlina i Bostona. Za duge triatlone ima vremena. Ironmani su najbolji u tridesetim!

Hvala Stefane, želimo ti puno uspeha u tvojim namerama, i iščekujemo tvoju reportažu sa makar jednog od veličanstvenih sedam!

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Triatlon

Ovog vikenda se održalo IRONMAN 70.3 Svetsko prvenstvo u St. George-u u Juti, SAD. Učestvovalo je 44 od očekivanih 50 takmičara. A Ognjen Stojanović...

Gedžeti za trčanje

Kristijan Blumenfelt je vozio novi prototip Cadex bicikla u St Džordžu, koji je očigledno ispunio očekivanja jer je Norvežanin na njemu odvezao odličan biciklistički...

Triatlon

IRONMAN grupa je objavila da će, zbog situacije sa COVID-19, IRONMAN Triatlon Svetsko prvenstvo održati van Havaja po prvi put u svojoj 40-godišnjoj istoriji....

* Naslovna

Predstavljam vam 7 apsolutno najboljih lekcija koje je Henrik Edberg, autor Positivity blog-a naučio od drugih ljudi. U ovim lekcijama ja sam počeo da uviđam...