Trčali smo sa

Haruki Murakami: Pisac, maratonac i triatlonac

13 komentara

Čuveni japanski pisac Haruki Murakami, poznat po svojim romanima Norveška šuma1Q84Kafka na obali, pored pisanja ima još jednu strast – trčanje dugih pruga. I to ne bilo kakvih dugih pruga, već maratona i ultramaratona!

Štaviše, Haruki je napisao i jednu knjigu koja se bavi ovom temom – What I Talk About When I Talk About Running, u kojoj se bavi onim što bi se u jednoj slobodnoj interpretaciji moglo nazvati filozofijom trčanja. Naime, za ovog čoveka trčanje nije tek neka fizička aktivnost, već nešto mnogo više – inspiracija i mogućnost za spoznaju samoga sebe.

O tome, ali i mnogo čemu drugome vezanom za nama omiljeno trčanje, Murakami je dao intervju za Runner’s World, čije delove vam ovde prenosimo.

RW: Zašto trčite i kada ste sa trčanjem počeli?

HM: Krenuo sam sa svakodnevnim trčanjem kada sam postao pisac. Pošto pisanje zahteva višečasovno sedenje, shvatio sam da bih bez ikakve fizičke aktivnosti ispao iz forme i nabacio kilograme. To je bilo pre 22 godine. Takođe sam trčanje shvatio kao priliku da ostavim pušenje. Vidte, postao sam znatno zdraviji od kada sam postao pisac. To možete nazvati i retkošću u mom pozivu. Ali upravo zahvaljujući trčanju, moja težina se nije promenila do današnjeg dana.
Pre nego što sam postao pisac vodio sam džez klub u cebtru Tokija, što znači da sam radio u zadimljenom prostoru i to preko celog dana, do kasno u noć. Bio sam prilično uzbuđen kada sam počeo da zarađujem i živim od pisanja i odlučio sam „da ću živeti apsolutno zdravo“. To je značilo ustajanje u 5 ujutru, rad na romanima, a potom trčanje. To je bilo vrlo osvežavajuće za mene.

Oduvek sam voleo trčanje, tako da za mene nije predstavljalo naročitu teškoću da otpočnem sa ovom aktivnošću. Sve što je neophodno jeste par patika i spremni ste da krenete. Nije vam potreban niko drugi, te sam pronašao sport koji mi savršeno odgovara kao osobi koja želi da bude nezavisna i slobodna.

RW: Koliko trčite? Da li to činite isključivo ujednačenim tempom ili radite i na brzini?

HM:Moj cilj je da trčim 60 km nedeljno, 6 dana nedeljno, prosečno 10km. Ima dana kada trčim više, i onih kada trčim manje. Zavisi, ukoliko se ne pripremam za trku, trčim umerenim ritmom za koji osećam da je lagan i da mi prija. Ako se spremam za trku, ponekad radim na brzini. U većini slučajeva nastojim da uživam, trčeći u opuštenom tempu.

Dodao bih da sam, obzirom da ovih dana treniram za triatlon, svojim uobičajenim treninzima pridodao biciklizam i plivanje. Te stoga, sad trčim samo tri ili četiri dana sedmično.

haruki-murakami

RW: Selite se uskoro u Boston gde ste i ranije trčali. Gde inače trčite u Bostonu?

HM: Na Bostonskom maratonu sam dosad učestvovao šest puta. Mislim da je najlepši deo  u trčanju maratona prelepa promena predela kroz koje prolazite, kao i topla podrška navijača duž staze. Osećam se srećnim svaki put kad trčim maraton u Bostonu (Naravno, i maraton u Njujorku je vrlo zanimljiv, ali na jedan drugačiji način ).
Izazov pri trčanju maratona u Bostonu jeste u pronalaženju pravog tempa. To je nezgodno zbog čestih nizbrdica na početku staze, tako da nikad nisam siguran koliko brzo trebam da trčim. Bez obzira na sva moja učešća na Bostonskom maratonu, ni u jednom trenutku nisam sebi mogao da kažem: „Da,to je ono pravo!“

RW: Koje je vaše omiljeno mesto za trčanje, i zašto?

HM: Moje omiljeno mesto? Sećam se kada sam živeo na malom grčkom ostrvu. Zato što sam bio jedini džoger na tom ostrvu, neizbežno bi se našao neko ko bi vas pozvao i pitao: „Zašto trčite?“, „Nije li to loše po vaše zdravlje?“ ili „Zašto ne stanete na čašicu Uzoa“. Bilo je vrlo zabavno.

RW: Pročitali smo da ste trčali svakog dana dok ste pisali Kafku na obali. Da li radite na zapletu i dijalozima dok trčite? Kako trčanje utiče na vaše pisanje?

HM: Nastojim da ne mislim ni o čemu posebnom dok trčim.

Pročitajte i preostali deo intervjua koji je 2004. godine Murakami dao za časopis Runners World. Murakami je jedan od omiljenih pisaca u Klubu Trčanje.rs, te ste nekoliko puta mogli da čitate o njemu – ovde i ovde. Ove godine mu je 30. godina u trčanju i pisanju.

Zahvljujemo se Nikoli Miloševiću koji se potrudio i priredio ovaj tekst.

Vanja Grbić: Sport me je naučio svemu u životu
Veronika Jurišić: otkrila sam formulu ultramaratona!
Tags: ,

Povezani članci

13 komentara. Leave new

 • jesenas na sajmu knjiga, na standu izdavaca murakamijevih knjiga su me veoma zbunjeno pogledali kad sam ih upitao da li ce i kada izaci njegova knjiga o trcanju…

  Odgovori
 • Ukoliko neko želi da mu pošaljem jednu ili više njegovih knjiga sa spiska neka mi slobodno javi.

  Hear the Wind Sing

  Pinball, 1973

  A Wild Sheep Chase

  Hard-Boiled Wonderland and the End of the World

  Norwegian Wood

  Dance Dance Dance

  South of the Border, West of the Sun

  The Wind-Up Bird Chronicle

  Sputnik Sweetheart

  1Q84
  What I Talk About When I Talk About Running

  Odgovori
  • ja bih volela da dobijem jednu knjigu o trčanju, pošto sam maratonac i profesor književnosti i bavim se pisanjem, može jedna knjiga za profesorku preko veze?

   Odgovori
 • Oduševljena sam, nisam imala pojma da Murikami trči maraton isto onoliko vremena koliko i piše, ja se bavim pisanjem i trčim, te dve discipline se zaista harmonično uklapaju. Htela sam da smršam, a zatim sam iz sasvim drugih duhovnih potreba nastavila sa divnim dušetelnim otkrićem. Trčanje stvara ravnotežu i ovih dana kada sam prehlađena ne trčim samo zbog ukućana jer oni misle da sam malo čudna ako sa virusom na ovu zimu istrčavam svojih sedam, osam kilometara. Preporučujem svim ženama trčanje, kao način da se izbore sa danom i problemima. Jedino menjam patike, trčala sam u kineskim, vreme je da kupim stvarno nešto bolje.

  Odgovori
 • Stjepan Jelica
  januar 29, 2012 19:08

  Ako nekog interesira imam tri knjige 
  o trčanju  (neću napisati naslove ali-jedna je od poznatog doktora o Jogging-u,druga o ozljedama i treća ovdje navedena) u pdf.u i dvije skripte (A.Lydiard), sve skupa cca. 10 mb. Ako nekog zanima neka se javi na stjepan.jelica@gmail.com

  Odgovori
 • Da li bih ja mogla da dobijem jednu knjigu o trčanju- Murikami i koliko košta?Kontaktirajte me na mejl jovis011@hotmail.com. Ovaj tekst je pre godinu dana, pa ako pogledate…. obraćam se Dicku Winmillu, hvala, profesorka iz Beograda

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed