Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trčali smo sa

Rič Rol: Kada se kriza srednjih godina pretvori u mladost

U martu nas je sve najviše oduševio Rič Rol. Snaga, inspiracija, motivacija – sve u jednom čoveku.

Pojavi se odnekud čovek, dovoljno šašav (da ne kažem – lud) i pokaže nam kako život nikada ne prestaje da bude početak i da, taman kad počinje kriza srednjih godina, ta tzv. kriza može da izrodi i jednu veliku inspiraciju. Naravoučenije, izreka “nikad nije kasno” dobija svoj puni smisao u susretu sa Rič Rolom.

Rich Roll
Promena Riča Rola u svetski priznatog sportistu, počela je kada je sa 40 godina shvatio da je njegovo zdravlje bilo ugroženo lošim načinom života. Alkohol, lake droge, loša ishrana, neaktivnost. Nemoćan i pri penjanu uz stepenice, odlučio je da poćne da trenira. Pritom, da se lati vegeterijasnke ishrane.

Rič Rol

Njegov cilj je bio ekstreman, ali vrlo jasan – da dospe na ultramaraton, a koji se zasniva na:

 • 3.86 km plivanja,
 • 180,2 km vožnje bicikla i
 • 42,195 km trčanja.

U nemogućnosti da osigura kvalifikovanje, Rič je uspeo da obezbedi ulazak na Ultramaraton 2008., trodnevnu manifestaciju zasnovanu na Ironman-u, u kojoj su sve nabrojane distance duplirane. Sa samo 6 meseci treninga, zabeležio je drugo najbrže plivanje i završio kao 11-i u ukupnom poretku. U kasnijim godinama, vratio se da poboljša performanse. Eto, tako je odlučio.

Rich Roll

Rič je postao vegan od 2006., i nagrađen je titulom jednog od 25 najspremnijih ljudi na svetu po časopisu Men’s Fitness Magazine. Najpoznatiji je po učešću na svetskom šampionatu “Ultraman”, koje uključuje:

 • 10 km plivanja,
 • 421 km vožnje bicikla, i
 • 84 km trčanja tokom 3 dana.

2008. godine zabeležio je drugo najbrže vreme na 10 km plivanja, pobedivši mnoge profesionalne sportiste, završio kao 11-i u ukupnom plasmanu. 2009. je osvojio plivački deo takmičenja kao i prvi dan, završivši kao 7-i u ukupnom poretku. Pa, odlučio je.

Rich Roll

Rič i njegov trening partner završili su neverovatnu seriju “Ironman” događaja za manje od nedelju dana. Rič je bio inventivan u svom istraživanju ishrane i drugih načina prehrane i postao pobornik veganizma, prihvativši “Plant Strong!” parolu. Izdao je i elektronsku knjigu koja uključuje različite inventivne recepte.

Rich Roll

Shvatio sam da sam u stanju da popravim svoje telo i oporavim se od od treninga, i da sam u stanju da se brzo povratim svežiji iz dana u dan. Verujte mi, da sam zaista osetio da mi je potrebno meso ili mleko tokom prethodne 3 godine, svakako bi ih konzumirao. Jednostavno, nisam osetio tu potrebu.

Rich Roll

Bez nje, ništa. Ona je želja, potreba i muza.

Rich Roll

Ultramaratonska legenda i “Plant-Strong” pobornik Skot Jurek, tvrdi da je njegovo telo postalo toliko vično da apsorbuje hranljive namirnice da je počeo da se hrani manje, a  pritom funkcioniše na višem nivou efikasnosti.

Rich Roll

“Iskreno, mogu da kažem da se apsolutno slažem sa onim što je rekao. I Karl Luis, koji se na vrhuncu karijere hranio veganski, takođe zna o čemu govorim.”

Advertisement. Scroll to continue reading.

Rich Roll

Rič Rol nastavlja da inspiriše sve one koji žele da naprave promenu na svom putu ka zdravlju. Istina je da je on prilično ekstreman primer za naše prilike razmišljanja, međutim, ovakve ljude možemo da posmatramo kao egzaktne pojave koje nam dokazuju da je prilično moguće i izvesno da i mi sami učinimo ono što je za nas same ultramaraton ili, šta god mi smatramo za “nemoguće”.

Rich Roll

Rič Rol je samo povod da preispitamo nas same, naše moguće mogućnosti, kao i činjenicu da mi nismo samo ono što mislimo da jesmo, već i sve ono što možemo da postanemo.

Na kraju, nije važno da li je to jedan kilometar ili bezbroj, važno je da znamo šta smo odlučili, i kako smo sebe jasno videli u datom trenutku svoje mašte.

7 Comments

7 Comments

 1. Marko Milošević

  01.03.2013 at 10:20

  Na pocetku je Ironman nazvan ultramaraton?

  • Игор Вујичић

   01.03.2013 at 13:27

   Не верујем, то је само један назив за који се “поклопило” да има и другачије значење. Триатлон постоји давно пре 2006, када се (ако сам добро прочитао) овај лик “покренуо”.

 2. Poppy

  01.03.2013 at 14:47

  Tekst samo što me nije rasplakao. Svaka čast ovom čoveku (i ako je za moj ukus sada premršav)..Hipser među triatloncima, imidž mu je odličan :)

 3. Srx

  04.03.2013 at 11:09

  Carl Lewis je bio na vrhuncu karije, bio tu gde jeste zbog vegansk ishrane :-)))))))), dobre ne kaze bas tako, ali aludira na isto. Da je bio samo na tome, nikada za coveka ne bi ni culi. Hrane se kao vegani, ali su zato ukljucujuci i doticnog puni svega i svacega sto mora da se unosi kroz sopstveno meso, ako me razumete…

 4. Adi

  22.01.2014 at 13:21

  Zna li iko je li se ovaj covjek prije bavio sportom? Nemoguce da takve rezultate postigne za 5 godina

 5. Relja

  31.01.2014 at 14:17

  Rik, je bio vrlu blizu Olimpijske reprezentacije na 400m delfin (u mladjim danima), ali je sa nekih 20 godina prestao da trenira I skroz presao na drugu stranu. Zato je on toliko uspesan na plivackom delu triatlona, koji nama trkacima predstavlja problem (sporiji smo od onih koji su trenirali plivanje).

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

Vikend za nama je obeležio veliki broj trka u sportovima koje volimo. Ulično trčanje, trail trčanje, triatlon, ultra trčanje bilo je svega, neko bi...

* Naslovna

Dvadeset jedan ultramaratonac je poginuo nakon što su ekstremni vremenski uslovi pogodili planinsku trku od 100 kilometara (62 milje) na severozapadu Kine, prenosi CNN....

* Naslovna

Ultramaraton je trka koja je duža od maratonske. Sa ekspanzijom trka u svetu došlo je do toga da postoje ultre koje su samo malo...

* Naslovna

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...