Trčali smo sa

Dragan Radić: jedan od nas, mladi maratonac iz Bijeljine

Nema komentara

Dragan Radić naš sugrađanin nekima više poznat kao fudbaler jer se njime bavio od ranog djetinjstva ali već više od godinu i 6 mjeseci kako se bavi dugoprugaškim trčanjem i iza sebe ima impoznatan broj istračanih polumaratona.

Ako želiš da osvojiš nešto, trči 100 metara. Ako želiš da doživiš nešto, trči maraton.-Emil Zatopek.

“Polumaraton u čast Patrijarha Pavla-Rakovica“,“I-Polumaraton-Etno Selo Stanišići-Bijeljina“.“Ljubljanski Polumaraton“,“Polumaraton u Crkvenici-Hrvacaka“Polumaraton BTR-Bijeljina“, Polumaraton na Malti“,“ Polumaraton u Parizu“,“ Polumaraton u Odžacima“,“ Polumaraton u   Aptinu“,“ Polumaraton u Pragu i Bratislavi istračana u 2 dana“,“ Polumaratom u Dubrovniku“,“Maraton u Beogradu“,“ Polumaraton u Venecij“,“ Polumaraton u Banja Luci“,“ Polumaraton u Somboru“,“ Polumaraton na Hvaru“,“ Polumaraton u Budimpešti“ te nedavno istrčani „Polumaraton u Sarajevu“.

dubrovnik medaljaPotom tu su još i trke na 10 km:“Trka u Sankt Peterburgu,Kula,Ugljevik i 2 puta Vidivdanska trka u Brčkom“.

Sve ovo je  bila priprema za trčanje jednog od najprestižnijih maratona tj. jednog iz top 6 serije  Berlinskog maratona na kojem svake godine učestvuje preko 50 .000 hiljada rekreativnih trkača ali i najeletnijih dugoprugaša dašnjice jer Berlin slovi za najbrži maraton tj.na toj stazi  se obaraju rekordi.

U pripremi za  ovaj maraton su mu pomagali i savjetovali ga  njegovi tim treneri atletska šampionka Sonja Stolić i mg.sporta Branislav Lazić,takođe odličan trkač i naš sugrađanina.

dragan sa trenerimaOvom prlikom najavljujem da če ovaj tim trenera otvoriti školu atletike i školu rekrativnog trčanja na Novom Beogradu ali i sekciju u Bijeljini sa ciljem pripreme rekreativaca za ućešće na nekom od predstojećih polumaratona: “Split, Beč, Dubrovnik…“.

Po Draganovim riječima  Berlinski maraton je apsolutno u skladu sa onim što je rekao Emil Zatopek da ako želiš nešto da doživiš onda istrči maraton jer stičete utisak da je cijeli grad publika koja je na stazi od početka pa do zadnjeg metra i to vas tako ponese da trčite iznad svojih mogućnosti. Sam osjećaj da trčite na stazi sa najboljim maratoncima u svijetu je takođe poseban osjećaj.

Pragmatični njemci su djelili nekoliko vrsta gelova na 28 km i uopšte okrepne stanice su opskbljene svim što  je neophodno i to za sve ukuse.

berlinO organizaciji je se suvišno reći  bilo šta jer je to sigurno najorganizovaniji  maraton u svijetu na kojem su bilo kakav čekanja svedena na minimum.EXPO je posebna priča, ogroman gotovo da to i ne možete sve pregledati za jedan dan. Svaki minut na ovj stazi je doživljaj i s pravom spada u top klasu maratona.

Ovogodišnju sezonu Dragan će završiti  trčanjem polumaratona u Zagrebu i Ljubljana i svakako kao krunu je ostavio učešće na Atinskom  autentičnom maratonu.

Dragan se još jednom ovom prilikom zahvaljuje  Sonji Stolić i Branislavu Laziću bez čijih savjeta i treninga  bi  ova priča bila daleko teže ostvariva.

Takođe veoma bitno je naglasiti da se Dragan tokom cijelog ovog perioda nije ozbiljnije povrijedio što je rezultat profesionalnog rada sa svojim trenerima.U isto vrijeme Dragan je čovjek koji je na trci spreman da vam pokloni svoje vrijeme i da trči sa vama kako bi vam pomogao da izdržite ili da ostvarite bolji rezultat što samo govori o kakvom čovjeku je riječ,istinski trkač koji trči sa uživanjem bez trunke sujete.

dragan i laazr rišarUvjeren sam da će ovaj mali omaž Draganu biti podstrijek mladim ljudima ali i starijim da donesu  odluku i pođu u jednu divnu avanturu pomjeranja svojih granica.

 Autor teksta je Radomir Stojanivić iz Bijeljine.

Trči – Živi zdravo: priča koja je povezala zajednicu
Nikola Ilić: najbolji Skajraner domaće lige u 2016., o svetu trail trka

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed