Trčali smo sa

Angelina Anđelić: ultra baka

6 komentara

Treba li šta dodati ako kažemo da je trčanje recept za dug i zdrav život? U slučaju Angeline Anđelić, penzionisane učiteljice, to svakako važi.

Rođena 1936. godine, ova živahna pobornica aktivnog života trči ultramaratone već godinama, a trčanjem je počela da se bavi od svoje 55. godine.  Trčanje joj je posle posle sinovljeve smrti postalo smisao života, a potom otvorilo i jedan novi svet. Angelina je trčala u mnogim svetskim metropolama, a tako nastavlja i dalje.

Sa ovom ultramaratonkom ekipa B92 je uradila intervju na prošlogodišnjem 13. Beogradskom ultramaratonu, a ova ultra baka je i dalje aktivna. Na pitanje reporterke B92, Gordane Nešković Lopičić, šta joj je trčanje donelo, Angelina odgovara: „Prvo zdravlje, a onda vas nekako ponese i u svemu drugom. Ja kad se istrčim i dođem kući i istuširam se, ja tad kao krila da dobijem.“ Potom nastavlja: „Kada trčim, ja ne mislim ništa, probleme sve ostavim, to je vrlo važno. Jednostavno kada krenem da trčim i uhvatim ritam, noge same idu“…

Dok mnogi penzioneri u parku sede i čuvaju unuke, Angelina ne propušta priliku za trening, jer joj je dan karatak da završi sve što je isplanirala.

Na 14. Beogradskom ultramaratonu, održanog 25./26. septembra 2010. Angelina je trčala na 24 sata i za to vreme istrčala 90 km. Prethodne godine je na istom mestu uspela i celih 102 km da istrči.

[cf]iframe[/cf]

Želimo joj puno uspeha i još mnogo trka.

Foto: Mondo

Draškovići: Najpoznatija trčeća braća u Srbiji
Sale Kapulica: O trčanju i putovanjima

Povezani članci

6 komentara. Leave new

 • Boze. sada svi da se pokrijemo usima i postidimo ))))

  Odgovori
 • a ja kukam matora sam za trcanje..kuku i lele..:))

  Odgovori
 • da dodam i da ona jos uvek povremeno pomaze u jednoj pekari zdrave hrane, gde po njenom receptu prave i bozanstveno integralno pecivo Angeline….. ja se davim u njima, a tek sto idu uz humus (indijski namaz od nauta)….. neki su imali priliku da probaju ovu kombinaciju u Ljubljani, posle maratona 🙂

  Odgovori
 • Aleksandar Anđelić
  19 novembra, 2010 15:58

  E, da pozdravim moju dalju strinu, koju sam upoznao baš na stazi !

  Odgovori
 • Angelinu znam deset pa i više godina i redovno je viđam na ultramaratonima koje organizuje Šri Činmoj maraton tim.

  Pretpostavljam da je za mnoge posetioce ovog sajta tekst otkrio neke nepoznanice. Verovatno da malo vas zna i za prvenstva u atletici za veterane koji se svake godine održavaju i gde je moguće videti bakice i dekice koji se takmiče u trčanju, skokovima i bacanju – mada moram da priznam da nema baš žena u takmičenjima u bacačkim i skakačkim disciplinama,
  Kod nas se redovno održava prvenstvo države, a postoje takmičenja i na višim nivoima: prvenstvo Balkana, evropsko i svetsko prvenstvo
  Za evropska i svetska prvenstva se mogu naći informacije i rezultati na internetu – koga interesuje može da potraži.
  Verujem da će na ovom sajtu biti informacija u vezi i sa ovim takmičenjima – jer malo po malo i ovi mladi trkači postepeno će da prelaze u kategoriju veterana :))

  Odgovori
 • Ivan Djordjevic
  10 avgusta, 2020 22:03

  Bila mi je učiteljica u osnovnoj školi. Kad joj je sin poginuo, penzionisala se. Sreli smo se par decenija kasnije, zračila je neverovatnom energijom. Našla je utehu i radost u trčanju. Nadam se da je još uvek živa i aktivna. Divna duša.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed