Oprema za trčanje

Kako „radi“ kompresiona oprema?

5 komentara

Mnogi trkači postavljaju pitanje kako to zapravo kompresiona oprema „radi“ i kako da uz pomoć nje trčanje bude što bezbednije, a ujedno da služi kao dodatna zaštita od povreda.


Kako bismo odgovorili na što bolji način, posavetovali smo se sa distributerima švajcarske robne marke SIGVARIS®, čiji je sportski kompresivni program rezultat blizu 60 godina duge tradicije i iskustva u proizvodnji i distribuciji medicinskih kompresivnih čarapa i rukava. SIGVARIS® kompresivna oprema, pomaže u bržem oporavku i prevenciji povreda, ali i poboljšanju performansi na sledećih šest načina:

Vibracija mišića

Kompresiono tkanje – način na koji su tkane kompresione čarape, deluje kao stabilna podrška koja omogućava smanjenje mišićnih vibracija. Na ovaj način se smanjuje broj pokidanih mišićnih vlakana, što dovodi do smanjenja broja povreda, bolova u mišićima i grčeva.

Stabilizacija zglobova

Stabilniji mišići dovode do bolje izbalansirane aktivnosti ligamenata i zglobova. Na ovaj način se smanjuje trošenje zglobova, a naročito u regiji Ahilove tetive. Takoše, dolazi do olakšanja kod hroničnih upalnih tegoba.

Propriocepcija

Aktivacija mišića koju pomaže kompresiona oprema, poboljšava senzibilizaciju tela sportiste. Drugim rečima, trkači se osećaju stabilnije, jače, i imaju bolji tonus. 

Bolji arterijski dotok krvi

Kompresija povećava arterijski dotok krvi, što poboljšava dotok krvi u mišiće. Krv transportuje kiseonik do mišića, pa se sa većom količinom krvi doprema i više kiseonika u mišić, na taj način kompresija doprinosi i boljem učinku na treningu.

Ubrzano vraćanje venske krvi

Pažljivo raspoređen raspored pritiska na nogu ubrzava vraćanje krvi i poboljšava uklanjanje metaboličkih supstanci, kao što su laktati, iz mišića. Na ovaj način nam kompresiona oprema omogućava da se što manje tečnosti zadržava u nogama i samim tim da imamo osećaj lakših nogu, manje bolova, i brži oporavak posle treninga ili trke.

Termoregulacija

Kompresiona oprema omogućava našem telu i bolju termoregulaciju; na ovaj način, pored poboljšanog dotoka krvi koji pomaže i ubrzava oporavak, telo ima dodatnu podršku u regenerativnim procesima.

SIGVARIS AD je svetski lider u proizvodnji medicinskih kompresionih pomagala. Kada se odlučite da kupite kompresionu opremu SIGVARIS vam savetuje da obratite pažnju na dve važne stvari:

  • Izmerite obime na najširem delu butine, lista, i najužem delu članka jer bez preciznih mera i prave veličine kompresiona oprema neće dati željene rezultate.
  • Pri kupovini tražite CES (Controlled Efficacy Stockings), pečat koji označava da su vaše čarape merenog kvaliteta. Na taj način dobijate kompresioni proizvod koji je testiran i najbolji za vas.
Road Id: Bezbednost na putu
Omiljeni GPS sat u Srbiji: GARMIN FORERUNNER 305

Povezani članci

5 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed