Blog & KolumneOprema za trčanje

Kako kupujem opremu za trčanje?

9 komentara

Kao trkaču početniku jedno od zanimljivih iskustava je i nabavka opreme za trčanje. Da bi ste stekli potpuni uvid u moj način gledanja na ovu temu, znajte da moju ličnost krase tri osobine kada je kupovina u pitanju:

 1. Bezkompromisnost kada je kvalitet u pitanju
 2. Psihološka granica cene
 3. Zadovoljstvo u korišćenju kupljenog proizvoda

Bezkompromisnost

Bezkompromisnost se ogleda se u tome da se pronalazi odgovarajući kvalitet ispod koga se proizvod ne kupuje, a i stavlja se u odnos sa cenom.

Psihološka granica cene

Psihološka granica cene je nešto što se određuje od slučaja do slučaja mehanizmom koji je u domenu nesvesnih kompentencija. Rezultat je danisam spreman da kupim proizvod iznad određene (unapred zamišljene) cene.

Zadovoljstvo korišćenja

Kada je oprema u pitanju zadovoljstvo korišćenja znači udobnost. Udobnost je bitna jer trčim iz uživanja i to je još jedan od elemenata koj i doprinosi opštem utisku

Faze u nabavci trkačke opreme

Smatram da postoje sledeće faze razvoja u sazrevanju trkača početnika u nabavci opreme :

1. Inicijalna nabavka

Inicijalna nabavka je najteža i ujedno najskuplja faza u nabavci opreme.

Ukoliko imate nekog iskustva sa bavljenjem sportom (treniranje) ista mogu biti od koristi ali i nije nužno kada je trčanje u pitanju. Svaki sport (pa i discipline u okviru njega) imaju svoje specifične zahteve. Takođe tu smo mi kao pojedinci sa svim svojim stečenim navikama i iskustvima koja definišu ukupnost zahteva prema opremi.

Na početku i naše lične mreže su sužene tako da iskustva „iz prve ruke“ je malo, a često se dešava da do njih dođete naknadno.

Sve ovo rezultuje u tome da morate da sami probate opremu, i da učite na bazi sopstvenog iskustva što je jedan od načina kako se stiče znanje i radujte se tome ako ste na početku. Dobro odrađena prva faza za vas će značite povećanje ukupnog zadovoljstva.

2. Dopuna

U ovoj fazi ste stekli izvesna znanja i „platili cenu“ neiskustvu. Vaše znanja i iskustva su veća ali i dalje nisu na nivou koji će vas voditi optimalnim kupovinama. Kvalitet ove faze jeste nabavka komada opreme koje vam pričinjavaju veliko zadovoljstvo i osećaj ponosa i zadovoljstva sa plenom. Vaša mreža je sada veća i na ovaj način dolazite do nekih komada opreme. U ovaj fazi ste otkrili čari nabavke po diskontima i upoznali ste prodavce koji poznaju proizvoda (što je u ovoj fazi razvoja privredne ekonomije retkost). Stekli ste prva iskustva kupovine preko interneta.

3. Potraga

Ovo je faza u kojoj ste želeli da dođete. Iskustvo je na vašoj strani. Sada ste kao lovac koji neprekidno obilazi teren u potrazi za plenom, spremni da odstrelite zverku čim je ugledate.

Najveća prednost jeste što ne postoji pritisak da nabavite neki komad što vam omogućava da kupujete samo kada je cena najbolja moguća.
Znate koja je to željena cena za svaki komad opreme.

Već ste pronašli sve diskonte i budžake gde se oprema kupuje jeftino. Upoznali ste prodavce i znate kome možete da verujete. Ako ste vešti od prodavca ste napravili svog agenta koji vam javlja kada neki vama zanimljiv komad dostiže pristojnu cenu i odvaja vam artikal na stranu. Obavešteni ste o datumima početka rasprodaja.

Znate i kako nabaviti opremu iz inostranstva i imate prijatelje koji vam donose opremu kupljenu preko. Gospodari ste kupovine preko web sajtova. Znate da se udružite sa drugarima kako bi ste preko u kupovinama preko interneta dobili free shipping to Serbia.

Sada znate i da poslednji par opreme u prodavnici donosi i popust na „last item“. Kada kupujete veću vrednost robe (pogotovu ako ste u inostranstvu) znate da imate pravo na popust. Članstvo u nekom klubu takođe donosi beneficije kod kupovine opreme. Iz mog iskustva ovo je finalna faza u kojoj želite da ste.

Sva razmišljanja su zasnovana na ličnom iskustvu kupovina opreme, a koje je pak naslonjeno na predhodno razvijenu filozofiju kupovine. Kako sam i sam trkač početnik, cilj mi je bio da prenesem svoje iskustvo početnicima dok je još sveže i da ih ohrabrim rečima .. da bolje vreme sigurno dolazi, na vama je samo da trčite“

Izgovori za netrčanje i kako ih se rešiti
Srećno svima, ma gde bili sutra

Povezani članci

9 komentara. Leave new

 • nasao sam neke mizuno patike za trcanje (ma na djonu neka oznaka kao X10 ili tako nesto slicno kao koa Wawe Genesis) cijena im je oko 70KM (39eura)..inace u prodavnici kazu da su zastupnici za mizuno?
  Da li neko ima kontentar na ovo?
  Hvala

  Odgovori
 • Evo da i ja postavim ovde pitanje. 🙂

  Do sada nisam kupovao patike za trcanje pa mi treba savet. Visok sam 177 cm, tezak 69 kg, a mislim da imam normalnu pronaciju(nisam siguran, ali mi tako deluje). Hteo bih da kupim patike za trcanje (generalno za trening za duze deonice tipa polumaraton). E sad, bilo bi dobro ako cena ne bi bila preko tipa 7 000. 

  Imate li neki predlog sta da trazim i gde da trazim? Plus, ako mi i kazete ime nekog modela, kako da ga uopste prepoznam, da li ce prodavac znati ako mu kazem na primer Asics gel kayano 15. 🙂

  Odgovori
 • Ja sam kupovao iz USA patike i svu opremu za trcanje i mogu da vam kazem da je mnogo kvalitetnija roba nego kod nas.
  Kupovao sam preko sajta koji je posrednik http://www.viaddress.com i oni mi posalju na adresu. Roba je stigla bey problema i prilicno sam zadovoljan svime.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed