* NaslovnaOprema za trčanjePatike za trčanje

Mitovi o patikama za trčanje zbog kojih uvek birate pogrešne

Nema komentara

Veoma često sam u direktnom kontaktu sa trkačima, posebno onim trkačima koji iza sebe imaju dug staž u trčanju, čuo neke od ovih mitova. Ako mene pitate ovo su mitovi o patikama za trčanje u koje prvo treba da prestanite da verujete kada sledeći put krenete u kupovinu.

Od toga zavisi da li ćemo nabaviti pravi par patika za nas u ovom trenutku ili sami sebi naneti povrede, da li će patike podržati naše kretanje i dobro nas poslužiti.

Sledeći put kada birate, obavezno zaobiđite verovanje u sledeće mitove koji vas navode na pogrešnu odluku.

Mitovi o patikama za trčanje #1: Znam koji broj patika za trčanje mi treba

Nije nužno. Istina je da ste mnogo puta kupovali patike za trčanje i znate koji broj stopala imate, ali sa sportskim patikama treba biti još precizniji.

Rešenje: Probajte patiku pre kupovine i uverite se da odgovara vašoj veličini. Neka vam patika bude udobna, ne preuska, prevelika ili premala… Jer sve ovo će eskalirati tokom treninga i doneti vam nešto više od žuljeva.

Imajte na umu da pravilo koje će svaki prodavac da vam spomene o pola broja većoj patici, možda važi ako kupujete patike ujutru, ali da je noga uveče najsličnija po veličini onome što se dešava u toku trke (posel celog dana na nogama i kretanja noga se naduje, isto kao i posle 20km trčanja) i zato budite oprezni i probajte obe patike.

Mitovi o patikama za trčanje #2: Našao sam pravi model koji ću nositi do kraja života!

Pronalaženje patika i modela koji savršeno pristaju vašim stopalima i koje vam nikada nisu stvarale žuljeve i povrede je sjajna stvar. Ipak malo je verovatno da će vaša savršena patika za maraton da se ponaša isto na intervalnom treningu ili trci na 5km, i svakako nije rešenje ako odlučite da odete na trail.

Rešenje: Pronađite dva ili tri takva para. Imati najmanje dva para patika ima dosta prednosti:

1.) Stopala se navikavaju da trče po različitim podlogama, sa različitim osloncima. Imaćete veću stabilnost, lakše ćete se naviknuti na sve terene (putevi, makadam, kamenje, trava…)

2.) Dok nosite druge patike, prve mogu da se luftiraju i vrate u prvobitno stanje nakon što ste trenirali u njima i pritisnuli ih svojom težinom.

Mitovi o patikama za trčanje #3: Moje patike još nisu toliko izlizane

Često čujem od iskusnih trkača kako je brojka od 500-800km u jednom paru patika samo marketing da bi smo češće kupovali patike. I uvek se zapitam kako je čoveku lakše da servisira automobil na 10.000km ili godinu dana nego da svom telu pruži mali servis u vidu patika?

Prilikom kupovine novih patika za trčanje možete da pitate i koliko će otprilike kilometara trajati i kada ih treba zameniti (ovo možda možete i da izguglate za svaki model).

Rešenje: Pridržavajte se specifikacije proizvođača, čak i ako spolja patike još uvek neće izgledati tako istrošeno i želite da uštedite nešto novca. Đon sigurno neće biti tako izdržljiv kao na početku, pena će se istrošiti i slegnuti, što može uticati na bol u kolenima, na nepravilno hodanje i držanje i generalno vam praviti poprilične probleme. Odlučite da li želite da uštedite na sportskoj obući ili terapijama za povredu.

Evo još nekoliko stvari koje treba imati na umu prilikom kupovine:

  1. Veličina – obratite pažnju na sve mere (dužina i širina, svod stopala)
  2. Potrebe – vrsta vežbe ili stil trčanja (neutralno / supinacija / pronacija, preko pete) – na osnovu toga biramo model cipela
  3. Amortizacija i tvrdoća đona, poprečna i uzdužna krutost – stabilnost (kad neko kaže ovo zapravo misli na težinu tela i podlogu na kojoj ćemo trčati ili se rekreirati)
  4. Pad đona (peta – prsti)
  5. Prethodne povrede
  6. Za ozbiljnije trkače takođe u zavisnosti od namene ili različitih brzina trčanja i udaljenosti (takmičarske patike, patike za trening…)

Evo nekoliko saveta pre nego što krenete u prodavnicu:

  1. Kupujte u kasnim popodnevnim satima kada vam je stopalo na vrhuncu (blago natečeno zbog svakodnevnih aktivnosti);
  2. Ponesite sa sobom čarape koje ćete koristiti za trčanje;
  3. Isprobajte obe patike (jedna noga je obično veća od druge).
Najava trka za novembar 2021
U susret NY maratonu, Fred Lebow: Trči za život!
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed