Najave trkaTrail & Treking

Ohrid Ultra-Trail – Nema boljeg načina da istražite i upoznate mesto, nego na sopstvenim nogama!

Nema komentara

Ohrid Ultra-Trail® je međunarodni sportski događaj na otvorenom koji se održava godišnje u nacionalnom parku Galičica u Prespansko-Ohridskom regionu. Drugo izdanje je predviđeno za vikend 22-24. maja 2020. godine.

Kako nema boljeg načina da istražite i otkrijete neko mesto nego na sopstvenim nogama, pozivamo vas da učestvujete u bilo kojoj od tri trke planirane za ovu godinu! Posetite Ohrid i Prespu i budite deo avanture Ohrid Ultra-Trail®. Mi idemo!

TRKE

Istoimena trka Ohrid Ultra-Trail® duga je 107 km sa 4.940 metara uspona. Trkači započinju svoju avanturu u ponoć, vijugajući kroz kaldrmu uličica Ohridskog starog grada, prolazeći pored nekoliko sela na nižim padinama planine Galičice, do ikoničnog manastira Svetog Nauma na južnoj strani Ohridskog jezera – koji je na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Tamo, u ranojutarnjem spokoju izvorišta reke Crn Drim, trkači sa druge staze – Galičica Ultra – pridružuju im se na putu od 66 km i 3.350 metara uspona. Zajednička ruta prati glavni greben, ide se stazama i zemljanim putevima u srcu Nacionalnog parka Galičica i otkrivajući očaravajuće pejzaže i Prespanskog i Ohridskog jezera odjednom.

Treća trka – Letnica trail – počev od sela Ramne, nudi panoramski obilazak grada Ohrida i vodi trkače na stazu od 18 km sa 750 metara uspona. Oni se pridružuju ostalim trkačima sve do cilja, dole kod Ohridskog gradskog trga.

Ohrid – biser Balkana

Antički grad Ohrid, smešten je uz obalu velelepnog Ohridskog jezera i nesumnjivo je najlepši i najatraktivniji makedonski grad, biser stare arhitekture i riznica vrednih kulturno-istorijskih spomenika, pod potpunom zaštitom UNESCO-a. Postoji oko 2500 godina, a drevno ime mu je bio Lichnidos, koji se koristio za označavanje naselja Ohrid i jezera. Prvi slovenski univerzitet osnovali su ovde Sveti Klement i Sveti Naum na području zvanom Plaosnik.

Jedinstvena priroda

Vanredni prirodni fenomen, Ohridsko jezero je prirodno i kulturno područje Svetske baštine UNESCO-a od 1979. Pruža utočište brojnim endemskim vrstama slatkovodne faune i flore iz tercijarnog doba. Sa dubinom od 300m, dužinom od 34km i tri miliona godina staro, Ohridsko jezero je jedno od najstarijih i najdubljih jezera u Evropi. Okružujući njegove obale, drevna naselja, planinska sela i slavni manastiri šapuću priče koje traju više od hiljadu godina.

Sa druge strane, nalazi se drugo najveće jezero u Makedoniji, Prespansko jezero, koje je poznato po svojoj prirodnoj biološkoj raznolikosti. Postoji oko 200 vrsta ptica, od kojih su 104 vodene ptice. Od ovog broja, 62 vrste su uvrštene na listu zaštićenih vrsta prema Bernskoj konvenciji, a tri su na Evropskoj crvenoj listi globalno ugroženih.

A u sredini, „srce“ Ohridskog i Prespanskog jezera okrunjeno je Galičicom koja deli dva velika jezera. Nacionalni park je dom autohtonog balkanskog risa i brojnih drugih vrsta endemske flore i faune. Ovde vas divlji i manje pohođeni putevi vode do najveličanstvenijih vidikovaca u regionu.

ITRA ocena trke

Sve trke Ohrid Ultra-Trail-a organizovane su u skladu sa ITRA (International Trail Running Association) standardima što se tiče medicinskih i bezbednosnih mera i finišeri dobijaju kvalifikacione bodove za UTMB®. Takođe, trkači i organizatori slede princip „Ne ostavljaj trag“ da bi zaštitili jedinstvenu prirodu regiona.

Tehnički detalji

Ohrid Ultra-Trail® 107K
• ITRA ocena: 5
• Mountain ocena: 6
• Distanca / nagib: 107.20km / 4940m+ / 4950m-

Galičica Ultra 66K
• ITRA ocena: 3
• Mountain ocena: 7
• Distanca / nagib: 66.10km / 3350m+ / 3350m-

Letnica Trail 18K
• ITRA occena: 1
• Mountain ocena: 5
• Distanca / nagib: 17.70km / 750m+ / 1020m-

Prijave i info

Posetite website: www.ohridtrail.mk
Email: ohridtrail@gmail.com

Vidimo se na Ohridu!

Sve o takmičenju u planinskom trčanju Planinarskog saveza Srbije 2020
Otvorene prijave za najizazovniju trku u Beogradu 2020-e – Extreme Intimo Underpants Run!
Tags: , , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed