Piletina u slatkom prelivu sa pirinčem. Kvalitetan ugljeni hidrat na lepši način

U prošlom postu, takođe sam vam spomenula da i moj muž želi da promeni način ishrane. On je jedan od onih ljudi koji slave meso skoro isto kao i slatkiše, dok od povrća priznaju samo krompir.

Obično bih uz piletinu spremala pečeni krompir sa prazilukom, ali ne može se jesti krompir svaki dan, zar ne? :) Zato reših da u ovoj varijanti ubacim pirinač (koji do skoro nije voleo), ali sa umakom koji će ga učiniti interesantnijim.

Pirinač spada u ugljene hidrate, ali je i vrlo bogat mineralima i vitaminom B. Sprečava nervozu i reguliše krvni pritisak, dok je senf (kao glavni deo preliva) idealan za dijete.

Naime, on sadrži vrlo malo kalorija i u njega se ne dodaje šećer. A činjenice da pomaže kod reume, artritisa i ublažavanja upala, mu je dodatni plus.

02a

Recept: PILETINA U SLATKOM PRELIVU SA PIRINČEM

Potrebne namirnice za 2 porcije:

  • 600g pilećih karabataka očišćenih od kostiju
  • 2 šolje belog pirinča
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika dižonskog senfa
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika soka od limuna
  • morska so, beli biber, ruzmarin

Na papir za pečenje u plehu postavite pileće karabatake i začinite ih prstohvatom mešavine morske soli, bibera i ruzmarina. Pecite na 275 stepeni, dok ne porumene i dobiju hrskavu koricu.

Dok se meso peče, obarite pirinač u 4 šolje vode, ali pazite da se ne raskuva, već da bude rastresit. Kada je skuvan, začinite ga sa vrlo malo morske soli, jer nema potrebe da bude previše slan, kako imamo preliv.

Preliv dobijamo mešanjem po jedne kašike ovih sastojaka: med, dižonski senf, sok limuna, maslinovo ulje i pola kašičice belog bibera i soli. Dobro promešajte, jer je potrebno da sos/preliv bude izjednačen i tečan. Kada je meso gotovo, servirajte ga na tanjiru sa pirinčem i prelivom u posebnoj posudi.

Tako da, sada lepo idite do vaših frižidera, pobacajte majoneze i kečape i kupite senf! :)

Ovaj sos iliti preliv koji često koristim i za začinjavanje salata (uz crveni kupus i iceberg salatu ide odlično), jeste zamenio sve ostale kupovne soseve koje sam ranije koristila za akcentovanje mesa ili povrća. Sladak je, ali ujedno i dovoljno slan, kiselkast i gorak – pa sadrži savršen balans svih ukusa. Na pomenutim degustacijama, salata sa prelivom od senfa i meda, dobila je toliko poena, da je završila na drugom mestu (odmah ispod potaža od bundeve).

Na moju veliku radost, prijatelji ipak nisu posustali pred jelom u kome je pomešano slano i slatko, već su sa oduševljenjem omazali i te činije.

Ovo su kombinacije koje su standardne u mnogim egzotičnim kuhinjama i primećujem da se kod nas sve više pojavljuju na menijima.

Drago mi je zbog toga, jer zbog predrasuda i različitih dosadnih navika, godinama smo smatrali da je dinja uz pršutu loša odluka, a onda je tamo neka poznata faca profurala ovu foru na svom twitteru i sada se svi davimo u dinjama i pršutama. Ok, makar nešto, dajemo šansu nečemu što ne poznajemo.

Tako sam ja pre nekih godinu dana dala šansu umaku od borovnice i servirala ga uz savršeno pripremljen biftek.

05
Ako ste skeptični, za početak probajte uz čašu vina, šaku grožđa, badema i kvalitetnu pršutu. Kada sklopite oči i osetite sve te ukuse, zažalićete što ovo niste probali ranije. A onda ste spremni za bundevu, med i senf, pa na kraju i za umak od borovnice uz crveno meso.

Prijatno!