Blog & Kolumne

Orthomol Sport – test i utisci

8 komentara

TESTIRALI SMO-

Poslednji mesec dana intenzivno smo se bavili temom suplementacije u sportu. Pisali smo u uticaju suplementacije

Dotakli smo se i ortmolekularne medicine i napomenuli da ćemo testirali Orthomol Sport. Nemanja je svoje utiske preneo na blogu – a ja danas doprinosim temi kroz svoj ugao posmatranja.

Mala napomena odmah na početku – iako je Orthomol sponzorisao testiranje, dogovor je bio da moji utisci ni na koji način ne budu cenzorisani i da naprosto napišem svoje iskustvo.

Suština problema

Čitajući i istražujući na ovu temu došla sam do dva uvida:

 • poneke supstance su korisne sportistima kao suplement, čak i kada se hrane raznovrsno
 • neophodno je da se svi vitalni mineralni, vitamini i aminokiseline unose u optimalnom odnosu, što je sportistima nekada izazov

Ukratko, kada znam koliko mi je npr. gvožđa potrebno, pogledala bih šta su izvori i to uporedila sa svojom ishranom, i u par navrata došla do zaključka da na dnevnom nivou često ne unesem svega koliko moram. Sa masom vitamina preteram (vitamin C je skoro pa u svemu što jedem), ali sa nekima imam malo manje sreće. Pitanje koje mi i dalje stoji kao nerazmrsiva jednačina je koliko je naše telo pametno? Da li unos mora da bude na dnevnom nivou ili su prekombinacije moguće? Kada se osete znakovi deficita?

Kada u jednačinu ubacimo i sport, odnosno treniranje 3-5 puta nedeljno, sve postaje još kompleksnije. Moja ishrana mora da podržava moj trening.

Odnos prema suplementima

Tokom godina, ovaj odnos se šetao od ljubavi do mržnje, ravnodušnosti do entuzijazma. Nekada sam verovala u proteinske napitke i klanjala se prašku. Vitamini B kompleksa su mi stajali na noćnom stočiću. Onda sam počela da verujem da je najbolje sve unositi prirodno, ishranom i u pravilnim razmacima. Toga se i dalje držim.

Moj odnos sa Orthomolom započeo je posle Sarajevskog polumaratona 2014. Delili su nam promotivne bočice i odmah mi se dopao dizajn, dozer za jedan dan sadrži tečnost i 2 pilulice, može da se nosi uvek sa sobom, a ukoliko ste selica, kao ja to zaista ima svojih prednosti.

Oba puta kada sam iskoristila suplement, primetila sam da mi je vitaminski koktel značio. Da li kao detox posle naporne noći, a pred trening ili kao brzi fix posle treninga. Možda je to bilo i placebo efekta, ali bilo kako bilo, neki pozitivan utisak se odmah urezao.

Ozbiljniji test bio je tokom februara i marta kada sam 31 dan za redom uzimala Orthomol Sport. 

Kako meriti učinak nekog suplementa?

Doktori istraživači odrede koju funkciju žele da testiraju i onda dugoročno posmatraju dve grupe u kontrolisanim uslovima. Sve što je dugoročno, u medicini je i skupo, tako da zapravo ne postoji nijedna studija Orthomol Sporta u svetu. Znam da je na Kelnskoj listi što znači da je sasvim bezbedan i bez veštačkih hormona. Sastav mi kaže da su sve supstance važne za sportiste (više o tome pročitajte OVDE). Ali iskustvo je to koje daje najbolji sud.

Sticajem okolnosti period kada sam koristila Orthomol bio je period virusa i zaista, slično Nemanjinom iskustvu sa ovim suplementom, efekat na imunitet je bio krajnje pozitivan. Uprkos velikim naporima koje su nosili neki treninzi – nisam se razbolela, i telo je izdržavalo sve.

Druga stavka koja mi se čini vrednom pomena je period oporavka. Ako izuzmem Avala SkyTrail kada sam zaista preterala u odnosu na svoje mogućnosti, nakon svih drugih treninga jesam se brže oporavljala. Period upala je bio kraći, a energija mi nije padala u toku dana.

Nisam primetila efekat u odnosu na brzinu. Doduše, tokom zime uglavnom smanjim treninge po obimu i brzini, jer mi ona nije u fokusu. Ali ovo ne bi ni bio očekivani pozitivni efekat suplementa.

Sportisti koji su mnogo utreniraniji od mene, poput Vlade Savića su isto koristili proizvod, Vlada je imao da kaže sledeće:

Sport kojim se bavim postavlja velike zahteve pred organizam, kako tokom treninga tako i na trkama.
Iako ulažem velike napore da se hranim zdravo, kako bih bio siguran da svakodnevno unosim sve hranljive sastojke koji su neophodni, 
već dugi niz godina koristim multivitaminske dodatke ishrani.

U Orthomol-sport preparatu sam pronašao idealnu kombinaciju mikronutrijenata, u formi koja je vrlo praktična za svakodnevnu upotrebu.

Imam utisak da, koristeći Orthomol sport, moji imuni sistem odlicno funcioniše
i da se brže oporavljam nakon treninga, š
to mi omogućava da pružim maksimum na svim poljima.

Zaključak

Pitanje suplementacije pitanje je vere u svoju ishranu i mogućnosti izbora.  Moj utisak je Orthomol Sport maksimalno podržava moje treniranje i da je posebno važan u periodima tempiranja forme za neki događaj. Na kraju dana, to je i pitanje investicije u svoj trening.

Orthomol Sport će omogućiti da prvih 20 kupaca dobiju jednu kutiju na poklon, a do početka Beogradskog maratona svaki kupac kutije dobija sedmodnevno pakovanje (četvrtina kutije) gratis. Za sva pitanja slobodno kontaktirajte office@pharmamaac.rs

[cf]iframe[/cf]
Mali trkački ritual – Pu erh čaj
Kakav otac, takav sin
Tags:

Povezani članci

8 komentara. Leave new

 • Ovo je placen oglas!? …napisite onda to da se lepo vidi…

  Odgovori
  • Zdravo Nemanja, kada nešto dobijemo na korišćenje i testiranje – to je test, ne PR tekst, isto kao i za patike, a uvek se trudimo da damo i dodatnu vrednost za čitaoce, neku vrstu akcije. Hvala na komentaru, možda bi trebalo da imamo neku oznaku i za ovu vrstu tekstova. Poza, T.

   Odgovori
 • Pa dobro, svi se prodaju kad tad 🙂

  Odgovori
 • milutinmark
  mart 17, 2015 14:15

  koja je cena Orthomol sport tableta?

  Odgovori
  • oko 7000dinara za 30 doza.mnogo para, malo muzike. okani se marketinga i šarenih laža, nabavi multivitamin, i preko toga idi sa 2 grama vitamina c, 20 – 30 mg cinka i oporavak od treninga biće sasvim ok

   Odgovori
 • milutinmark
  mart 18, 2015 17:41

  fala…

  Odgovori
 • Zorica Kecman
  april 19, 2015 19:30

  U inostranstvu pakovanje kosta 44€.

  Ja sam stava da je dobra i raznovrsna ishrana naj bolja za zdravlje, ali sam u pripremama za maraton za 4 meseca izgubila 6 kg,pored normalnog unosa hrane i iz tog razloga narucila Orthomol .
  Orthomol sam uzimala 2,5 nedelje pred maraton 10 dana posle.
  Posle dva dana upala misica je nestala.Nedelju dana posle maratona (4:52:54h) osecam se jako dobro. Mislim da mi je pomogao u regeneraciji jer je mom telu nadoknadio ono sto je izgubilo pri napornim trenizima i trci.
  Pozdrav Z

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed