Blog & Kolumne

Doping u profesionalnom sportu – da ili ne?

30 komentara

Svetski ’’uzori’’ i ’’idoli’’: Andre Agassi (tenis), Barry Bonds (bejzbol), Roy Jones jr (boks), Vitaliy Klitchko (boks), Rio Ferdinand (futbal), Diego Maradona (futbal), Eddy Merckx (biciklizam), Ronnie O Sullivan (snooker), Marrion Jones (atletika), Arnold Shvarceneger (bodybuidling) su na ovom spisku.

Nažalost upotreba dopinga ne staje u sportu! Možemo skoro sa sigurnošću reći da skoro pa i da nema velikana koji nisu bili zavisni od nekih od ’’nedozvoljenih sredstava’’, umetnost, svetski lideri, javne ličnosti, filozofi, doktori, vojska, da skoro sa sigurnošću da nema grane gde se doping ne koristi! I neka od najvećih ljudsikih dela su nastala pod dejstvima istog!

Šta je doping?

’’Doping je uzimanje lekova ili davanje od strane sportiste, ili njegovog pomoćnog osoblja, pre takmičenja ili za vreme takmičenja sa ciljem povećanja učinka u sportu’’.

Kratka istorija dopinga

Istorijski posmatrano, upotreba i zloupotreba farmakoloških sredstava stara je koliko i sam sport! Na samom početku manipulisalo se sa posebnom ishranom, a kasnije i odabirom posebnih trava, koje su navodno produžavale izdržljivost što i nije bio smrtni greh.

Zvanično prva upotreba dopinga primetila se u biciklizmu i plivanju, tada je korišćena popularna smesa zvana ’’speedball’’, mešavina heroina i kokaina koja je poboljšavala izdržljivost. 1886 zabeležen je prvi smrtni slučaj zbog korišćenja ove supstance u biciklizmu.

Preteča modernih farmaceuta, francuski filozof, C.E.B. Sequard (1817-1894) izgnječio je pseće polne žlezde i žlezde zamorca i skuvao ih u solnom rastvoru, potom ih ubrizgao u svoj organizam, umro je iste godine – tvrdio je da mu ubrizgavanje smese daje mladalačku snagu.

Prvi sintetički testosteron razvio je nobelovac Lepold Ružička ranih tridesetih godina prošlog veka. Zbog loših rezultata na OI u Berlinu 1936, Adolf Hitler naređuje svojim naučnicima da stvore superioran vid sportiste.

Podela doping sredstava

Zabranjene vrste supstanci:

 1. Stimulansi
 2. Narkotici
 3. Anabolički agensi
 4. Diuretici
 5. Peptidni i glikoproteinski hormoni i analozi

Doping metode

 • Krvni doping
 • Farmakološka, hemijska i fizička manipulacija

Vrste lekova koje potpadaju pod odredjene restrikcije

 1. Alkohol
 2. Marihuana
 3. Lokalni anestetici
 4. Kortikosteroidi
 5. Betablokatori
 6. Supsatnce za maskiranje

Promišljanja o moralu

Zapitajmo se da li samo visoke norme za učešće na mnogim vrhunskim sportskim manifestacijama predstavljaju nužnost za korišćenje stimulativnih sredstava? A da se o ekstremnim naporima i osvajanju medalja na tim takmičenjima i ne govori. Borba za rešenje egzistincijalnih problema…

Od sportiste se traži maksimum! To zahteva rukovodstvo koje vodi sport. To zahteva publika (mi), koja uvek traži ’’više’’ od sportiste! To traži nacionalni savez! Olimpijski komitet! To zahteva štampa!

Pred ovom istinom oni koji su direktno učestvovali u odredjivanju takvih normi i zahteva, ne smeju se pretvarati u sudije, delioce pravde i promotere moralnih kodeksa, jer je to čista prevara!

Danas smo suočeni sa trkom za rekordima na skoro svim poljima ljudske delatnosti (umetnost, kultura, nauke, tehnologije, politike, biznisa itd) i svedoci slavljenja velikih dela! Da li je ikada neko od slavljenika iz ovih grana podvrgnut doping kontroli i doživotno eliminisan iz dalje trke? Sportisti jesu!

Ako nas u poljoprivredi rekorderi truju raznim pesticidima, proizvodjači prehrambenih proizvoda konzervansima, drogirani muzičari hipnotišu muzikom, genijalci koji koriste sredstva za jačanje memorije i odlaganja umora. . . .Ako je tako, zar nije pravo sportiste da sam odluči da li je uspeh u životu vredniji od samog života?

Da li biste koristili doping po cenu smrti?

Rezultat dobijen na anonimnoj anketi sprovedenoj nad 190 vrhunskih sportista na OI u Los Andjelesu. Na pitanje da li bi upotrebljavali doping da bi osvojili zlatnu ili srebrnu medalju i rizikuju da umru za 5 godina? POZITIVNO JE ODGOVORILO 75%!!!

Sportista koji nema genetske predispozicije za vrhunski rezultat u nekom sportu, koliko god dugo i mnogo uzimao neki doping ne može da postane šampion!!

Molim vas za mišljenje!

Progovori da te vidim: Da li ćete se i vi prekrstiti kada protrčim pored vas?
Da li je promena moguća?

Povezani članci

30 komentara. Leave new

 • Ne ubija doping, nego opsesija. Meni, kao rekreativcu, nezamislivo je da uzmem bilo šta što bi moglo da mi u značajnoj meri ugrozi zdravlje,pritom uz mala poboljšanja performansi.
  Ali profesionalci su pod drugačijim stresom, i shvataju da im je karijera kratka, život prolazan a mesta u istoriji ima za veoma mali broj odabranih. Uz razmišljanje „svi to ionako već rade“, sasvim je jasna brojka od 75% Vrhunski sport, koliko god inspirisao, uvek istakne i ružnu stranu čovekove gramzivosti i kompeticije, te je meni jedini pravi pristup sportu, pobediti sebe. A tu varanje i nema baš smisla, zar ne?

  Odgovori
  • potpuno se slazem!!!moj trener kaze „pobedite sebe,to jos niko nije uspeo.to je kao da preskocis savu…protivnika ces lako….“

   Odgovori
 • treba se dopingovati to rade svi vrhunski sportisti i to je nuzna potreba.Ja treniram streljastvo i znam koliko dopingovanje pomaze posto sam koristio razne preparate kod nas ni nema doping kontrole a i na evropski takmicenjima proveravaju samo pobednika tako da je moje misljenje sto se tice dopinga pozitivno

  Odgovori
  • treba treba, amin…
   Pa ti vrisne čuka sa 30 godina…
   Samo živo me zanima čime se to dopingujete u streljaštvu?
   sredstvima za smirenje?

   Ovo mi zvuči kontradiktorno – ako se svi vrhunski sportisti dopinguju, nekom logikom zaključiću, slažete se, da se dopinguje i onaj mučenik što je osvojio prvo mesto. Šta onda? Ode na proveru, otkriju mu nedozvoljene supstance, oduzmu medalju… Daju zlato onom što je osvojio srebro. Provere i srebrnog, otkriju i njemu da je zviznuo dozu – daju onom trećem. Pa provere trećeg pa daju cetvrtom koji je vece pre toga jeo ‘pokvareno meso’. Peti je odustao u sred takmičenja zbog povrede desnog kažiprsta, stigosmo do šestog…
   pa tako u krug dok ne nadju validnog učesnika?!

   Odgovori
   • Ne, išli bi tako dok ne bi pronašli nekoga ko se dopingovao kako treba, tj. na način da nije moguće na poznatim doping testovima otkriti išta…

    A u streljaštvu i alkohol je doping a najverovatnije uzimaju lekiće za smirenje…

    Odgovori
  • treba treba, amin…
   Pa ti vrisne čuka sa 30 godina…
   Samo živo me zanima čime se to dopingujete u streljaštvu?
   sredstvima za smirenje?

   Ovo mi zvuči kontradiktorno – ako se svi vrhunski sportisti dopinguju, nekom logikom zaključiću, slažete se, da se dopinguje i onaj mučenik što je osvojio prvo mesto. Šta onda? Ode na proveru, otkriju mu nedozvoljene supstance, oduzmu medalju… Daju zlato onom što je osvojio srebro. Provere i srebrnog, otkriju i njemu da je zviznuo dozu – daju onom trećem. Pa provere trećeg pa daju cetvrtom koji je vece pre toga jeo ‘pokvareno meso’. Peti je odustao u sred takmičenja zbog povrede desnog kažiprsta, stigosmo do šestog…
   pa tako u krug dok ne nadju validnog učesnika?!

   Odgovori
 • Mislim da sam pročitao da je na pitanje koje se navodi u tekstu pozitivno odgovorilo preko 90% olimpijaca. Elem, ovde priča o postotcima ovde nije toliko bitna, dovoljno je da jedan tako razmišlja.

  Kao što je autor naveo, doping je poznat od davnina, od prapočetaka sportskog nadmetanja. Nekada je to bila specifična ishrana ili napitci, danas je u igri farmakologija i ko zna kakve stvari za koje običan narod ne može ni da zamisli.

  Ovde se postavlja pitanje za ili protiv dopinga u profesionalnom sportu. Mislim da je to pitanje deplasirano pošto smo već zaključili da doping postoji, oduvek je postojao i mislim da se ni u budućnosti ništa promeniti neće. Napredak nauke uvek će dovoditi do nekih novih „dopinga“ koji neće moći da se otkriju na testovima. I tako u krug. Setite se samo BALCO afere za koju ni dan danas niko ne bi znao da trener Trevor Graham nije odlučio da progovori (ili što bi Amerikanci rekli, dobili smo anonimnu dojavu od njega 🙂 ).

  Tu dolazimo i do glavnog problema kada je doping u pitanju. Treneri i klubovi. Nije tajna da se i kod nas u pojedinim klubovima koji igraju u najvišim nacionalnim ligama prilikom potpisivanja ugovora „dozvoljava“ klubu, lekaru ili treneru, da ukoliko je potrebno „pojača ishranu suplementima“. Akcenat ove priče bih stavio na mlađe kategorije, pogotovo u sportovima koji jednostavno „ne mogu“ bez dopinga (npr. biciklizam ili dizanje tegova).

  I sad imamo mladog, perspektivnog, talentovanog sportistu koji, da bi uspeo u surovom svetu profesionalizma, doping počinje da koristi od najmlađih kategorija, i to na nagovor kluba i trenera. Čak iako u tom uzrastu treneri ne budu na tom mentalnom nivou da dopinguju decu, nepobitna je činjenica da će se sportista u nekom trenutku svoje karijere sresti sa dopingom. Možda u nekom drugom klubu, a možda će i na svoju ruku početi sa dopingom da ne bi zaostajao za drugima ili da bi se izborio za mesto u timu. Da ne dužim ovom pričom, poenta je da se stvara magični začarani krug koji, kako izgleda iz današnje perspektive, nikada neće prestati da se vrti.

  Ipak, vrhunski sportisti to postaju zbog velikih odricanja, strahovitih treninga i gvozdene volje koje imaju. Ne verujem da bi se iko od nas, naviknut na normalan život, menjao sa bilo kojim olimpijskim prvakom. Najbolji primer je bodybuilding u kome pojedini vrhunski takmičari uzimaju manje dopinga nego prosečan nabildani posetilac teretane kod vas u kraju. Ali na njima se vide godine i godine treninga i odricanja.

  Na kraju, vrhunski sportisti i vlasnici svetskih rekorada će uvek biti oni koji iza sebe imaju najbolju i najmoderniju vojsku farmaceuta i lekara.

  Odgovori
 • super je tekst!sto sta od informacija nisam znala.

  cinjenica je da postoje talenti i antitalenti u svemu.a kada poredjamo talente na crtu i jos ako su imali slicne uslove za rad i trening mislim da su razlike u rezultatima su veoma male,izdvojio bi se jedan ekstra talenat u dugom periodu vremena.a to nije senzaciono,ne zabavlja i ne moze se na tome zaraditi novac,samim tim.sve se vrti oko para,nazalost pale prirode ljudi.ja sam licno protivnik svake vrste dopinga i ispiranja mozga,ne samo hemiskih vec i teoretskih i svih drugih.kada ljudi budu shvatili da jedino sto moze da omoguci pravi svrsihodan zdrav napredak u bilo cemu trazi pre svega mentalnu jasnocu i stabilnost,mozda nova naucna otkrica i uopste razvoj nauke,sporta,kulture….covecanstva pocnu da rade za buducnost istog a ne protiv njega.
  ali na zalost ljudi su ljudi i sve sto je ljudsko nije nam strano…a sve im/nam se vise nudi mogucnosti da se bas TO u nijma razvija…ja iskerno mislim da je trenutno najbolja stvar koju covek moze da uradi da svojim primerom i nacinom razmisljanja na licnom nivou cini mali korak ka napred.

  Odgovori
 • Do sada je još i podnošljivo, ali šta će biti kada se krene sa genetskim inženjeringom (ako već i nije) i kada budemo na borilištima sretali razne genetske mutante, androide i šta sve ne. Bolt je možda stvarno „čudo genetike“, ali bojim se da ćemo se u budućnosti sve češće sretati sa svakojakim čudima „prirode“. Dozvoliti doping? Da ili ne? Mislim da nije u tome problem, nego je problem u povezanosti sporta i profita te naopakim društvenim vrijednostima koje se već neko vrijeme promovišu. Dok je tako neće ni zabrana niti dopuštanje dopinga donijeti ništa dobro.

  Odgovori
 • 75%!!! Da li se neko zapitao „sta se to desava u glavi tih mladih ljudi koji bi zrtvovali zdravlje radi osvajanja nekih rezultata“? „Ko im je dao takav primer?“ Da li ih njihovi roditelji teraju od treće godine da drze reket… i da je samo pobeda uspeh? Koja je sustina bavljenja sportom? Da li im je neko rekao da ce posle koriscenja tih supstanci i ostvarenju rezultata, osetiti neku prazninu u dusi? Praznininu koja ce trebati kasnije da se popuni.. i opet. Ili je dusa vec načeta, pa trazi pomocu „lazne medalje“ da se popuni? Pa cu onda da stavim silikone, pa opet praznina, pa onda… Pa ako mi se komsija drogira i to mu pomaze da zaradi pare ,pa necu valjda i ja!!! Odoh u filozofiju, ali bolje i to nego u…

  Odgovori
 • Šta, alkohol je doping? To jest- vrsta leka… Ah, onda Moscow H3 i naš MK 1893 mogu oficijalno da tvrde da se dopinguju, dakle leče 🙂
  Nema veze, koga je pivo još ubrzalo, biće da je sasvim suprotno!

  Što se tiče ozbiljnih doping sredstava, ja kažem – NE, HVALA.

  Još jedna stvar: narode, pogledajte sliku i uverite se da ova „hibrid-cura“ zna da zakači startni broj na pravi način!

  Odgovori
  • Slazem se sa Vujom… Ozbiljna doping sredstva NE !!!
   Neozbiljna UVEK !!!
   Pa posle svakog maratona vidim gomilu njih kako se natapaju pivom !!!
   Inace MK 1893 se povremeno okuplja i kolektivno dopinguje i drogira HLADNIM PIVOM !!!
   Na taj nacin jesmo poboljsali rezultate i u 2010-oj oborili 10-ak licnih rekorda, ali posto smo rekreatvci sa rekreativnim rezultatima… ne zovu nas na doping testove…

   Odgovori
 • Iza dopinga stoje drzave i sistemi..Zapad /Florens Grifit i Istok /Jarmila Kratokvilova….siromasni/Etiopija i bogati/USA i…ko je tu onda pobednik?

  Odgovori
 • Da se svetske sile u sportu stvarno zalažu za smanjenje dopinga, ne bi bilo ni dozvoljene liste lekova koji se smeju koristiti. Ovako na velikim takmičenjima ispada da nema ni jedan zdrav takmičar. Svi pate od kojekakvih bolesti i poremećaja zbog koje moraju da uzimaju odredjenu terapiju. Tako se na mala vrata uvodi doping u svakodnevnicu. Ja sam 100 posto za to ili si zdrav pa se takmiči ili sedi kući pa se leči.
  STOP DOPINGU.

  Odgovori
 • Takodje zanimljiva informacija: EPO su poceli masovno da koriste ranih 70tih, detektovan je tek 90ih, dakle do tada ko zna koliko je sportista osvojilo medalja na njemu. U svetu biciklizma vecinom su svi biciklisti koji su nesto znacili ili i danas znace priznali pre ili kasnije da su se dopingovali. Lens Amstrong je izuzetak, i ako zvanicno nikada nije bio pozitivan, on je jedini biciklista koji sme da prima „hormonsku terapiju“ posto nema testise. Elem 7 puta je osvoji Le tour de France, svako ko je bio iza njega, a to je nekih 30ak vozaca je uhvaceno pozitivno,s amo on nije, pa da li je moguce da je on „cist“ isao brze nego najbolji biciklisti koji su bili „radjeni“???

  Ko zna sta sada koriste a sto ce se tek otkriti, i ima li genetskog inzenjeringa ili ne?

  Takodje malo glupo pravilo, oprema za plivanje! Ostavili su svetske rekorde postignute u specijalnim odelima, zatim su ukinuli odela, a rekorde ostavili, da li ce sada plivacki rekordi biti lako obarani videcemo.

  Takodje zanimljivo, kada se sazna da je zlatna medalja bila dopingovana, na primer posle 6 meseci ili godinu dana, da li se iko seca ko je bio drugi, treci ili cetvrti???? I da li je onda taj drugi, zadovoljan??? Da jeste dobio zlatnu medalju ALI nije imao svoj trenutak slave, i on se nikada nece ponoviti??

  Cudno je kako su doping kontrole rigorozne u sportovima koji su fizicki naporni a ne komercijalni su i slabo placeni, dok u fudbalu, tenisu, basketu, americkom fudbalu i nisu toliko, ne secam se kada sam cuo da se neki fudbaler, kosarkas, teniser radio! Veliki novac je tu u pitanju, pa sponzorima,klubu,verovatno nije bas u interesima da se sazna da se njihov sportista radio, pa da propadnu milioni!

  Odgovori
  • Kikanovic iz KKZvezde pao na doping testu i dobio zabranu,onda u Nba Rashard Lewis je pao na doping testu i dobio je zabranu neki 10-15utkamica nije mogao da igra na pocetku sezonu,evo sada poslednja novst je Alberto Contador da su ga navatali mozda i nije dopigovan,ali u biciklizmu treba svaki dan voziti 5-6sat dnevno(Trening)a da ne pricam kada dodju trke(kako ostati cist)…

   Odgovori
 • Nije istina da ne moze da postane sampion. Lance Armstrong je zivi dokaz…Inace osnovni problem ove teme, jeste blago kaznjavanje zloupotreba. Kada pocnu dozivotno da zabranjuju upotrebu spornih supstanci tada cu da verujem da postoji zelja za iskorenjivanjem, ovako sa zabranama od 12 meseci, 24, meseca itd. dolazi se samo do onoga, da je jedino vazno leba i igara…

  Odgovori
 • Nije istina da ne moze da postane sampion. Lance Armstrong je zivi dokaz…Inace osnovni problem ove teme, jeste blago kaznjavanje zloupotreba. Kada pocnu dozivotno da zabranjuju upotrebu spornih supstanci tada cu da verujem da postoji zelja za iskorenjivanjem, ovako sa zabranama od 12 meseci, 24, meseca itd. dolazi se samo do onoga, da je jedino vazno leba i igara…

  Odgovori
 • Kako se pojačavao politički i novčani uticaj na sport, tako se i proporcionalno povećavala potreba za dopingom! Priča ide dalje, pa se tako pojavila i anti-doping kontrola, ali kasno… ili taman na vreme!? U svakom slučaju, danas postoji mnooooogooooo toga što se koristi, a ne može se (ili ne želi) otkriti… ili se otkriva kako kome odgovara, pošto je većina dopingovana. Niko precizno ne može odgovoriti, ali se veruje da se trenutno može otkriti tek oko 40% doping sredstava i metoda. A gde je tu još genetski inžinjering, koji pojedinci smatraju efikasnijom i manje štetnom metodom za postizanje vrhunskih rezultata?! Pitanje treba početi sa OD KADA se koristi GI i DOKLE su stigli sa istim…

  Odgovori
 • Ivan Radenković
  februar 11, 2011 13:26

  Milane, odličan tekst. Govoreći o dopingu dotakao si suštinu sporta. Doping je samo posledica. Sport je u svom korenu destruktivan. Ako želimo da dopinga više nema moramo radikalno promeniti našu percepciju sporta (i seveta u kome živimo).

  Setio sam se jedne sjajne rečenice koja poredi sport i civilizaciju. Ono kako se sport odnisi prema telu sportiste tako se naša civilizacija odnosi prema planeti Zemlji. Osnovna težnja sporta je rezultat, a civililizacije profit. Zemlja je dopingovana pesticidima, herbicidima, fungicidima….GMO hranom, korporacije se takmiče u prizvodnji i to niko ne zabranjuje iako je štetno po zdravlje. Zašto smo kao civilizacija toliko licemerni pa zabranjujemo doping u sportu.

  Doping ne treba zabraniti već ga treba prevzaći u svesti. Svi oni koji prihvataju princip takmičenja treba nekažnjeno da se dopinguju, Svi oni koji takmičenje vide kao varvarsku zaostavštinu neće ni doći u iskušenje uzimanja dopinga.

  Odgovori
  • Veroljub Zmijanac
   februar 11, 2011 14:07

   Ivane,

   Kada govoriš o takmičenju, da li misliš samo na takmičenje kao na borbu dva tima, pojedinca u sportu ili na takmičenje i sa samim sobom i na takmičenje kao na pojam?

   Veoma mi se sviđa razmišljanje da je takmičenje rudimenta ideja. Nisam nikada o tome razmišljao.

   Meni je takmičenje kao koncept u biti u svemu šta radim.

   Na primer, dve ideje se takmiče: ideja profesionalnog i rekreativnog sporta, dve organizacije se takmiče koje će da bolje odgovori na potrebe konkursa ili ljudksih potreba, dve osobe se takmiče za posao, dva momka za srce jedne đevojke… Političke partije i programi se takmiče.

   Nemam pojma..

   —-

   Drugo, treba napraviti debatu o dopingu. Doping treba zabraniti jer je to loš primer za sve druge ljude. Doping i jeste zabranjen.

   Mislim da je to proces u kome će jednog dana doping stvarno biti nazmisliv. U ovom procesu svi treba da nađemo svoje mesto i svoj doprinos. Baš kao i za GMO hranu ili bilo koji drugi korporacijski uticaj.

   Odgovori
   • Doping nije zabranjen zbog moralnog stava tamo nekog u kancelariji. Jedini razlog zasto je doping zabranjen je taj da ako ga dopuste u profesionalnom sportu i prihvate ga kao sastavni deo sporta, zamisli bum medju amaterima i rekreativcima??? Svaki profi sportista verovatno ima ceo medicinski tim ljudi iza sebe koji ga „pune“, kontrolisu,“ciste“. . . Oni to mogu da priuste, i tako prolaze bez zdravstvenih problema, a jedan prosecan rekreativac ne moze to da priusti, i rezultati bi verovatno bili dosta kobni. . . to je jedini razlog zasto se doping „zabranjuje“.
    Doping deluje stimulativno kako na fizicki deo licnosti tako i na mentalni to ne zaboravite, danas svi slavimo velika dela koja su nastala pod uticajem dopinga, ali zmurimo na to i ne tice nas se, a sportiste lincujemo.

    Odgovori
    • ja mislim da nije za poredjenje npr pesme edgar alan poa i rezultati nekog sportiste.ipak se u sportu meri fizicka i mentalna spremnost,izdrzljivost,u umetnosti ne,gleda se samo finalan proizvod.
     i deluje mi da razlike u rezultatima izmedju ljudi koji jednako treniraju,koji god bio trening… ne mogu da budu drasticne ako postoji talenat kod svih.jedino sto bi bez dopinga rezultati profi sportista bili ne bas toliko bolji u odnosu na ozbiljnije rekreativce.i tu je problem sto to ne odusevljava toliko ne moze da se proda skupo.cini mi se da je tako….kao one decije trke.jedan pobedi,al svi su tu negde…a to nije senzacija,a jeste priroda…

     Odgovori
   • kada stalno sukobljavas stvari,to kao ili ili,ili jedno ili drugo,onda nesvesno blokiras mogucnost trece perspektive,zarobljen si u zacaranom krugu tek PONUDJENIH izbora,umesto da das skroz NOV pristu prolemu,a samim tim i takvo resenje.a tek ta treca opcija je kreativno misljenje.to je ono kada smislis nesto svoje novo.

    takmicenje mora da postoji i zdravo je,ali kontrolisano.ne valja kad je osnovni princip.onda zatupljuje.zato za one koji vole stalno da se takmice kazemo da su sirovine,i ti ljudi su jako podlozni manipulaciji.to su oni sto ih lako isprimas na svasta. 😉

    Odgovori
 • Dali u doping
  Se ubrajaju dodaci ishrani , aminokiseline i proteini

  Odgovori
 • Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed