Svetski ’’uzori’’ i ’’idoli’’: Andre Agassi (tenis), Barry Bonds (bejzbol), Roy Jones jr (boks), Vitaliy Klitchko (boks), Rio Ferdinand (futbal), Diego Maradona (futbal), Eddy Merckx (biciklizam), Ronnie O Sullivan (snooker), Marrion Jones (atletika), Arnold Shvarceneger (bodybuidling) su na ovom spisku.

Nažalost upotreba dopinga ne staje u sportu! Možemo skoro sa sigurnošću reći da skoro pa i da nema velikana koji nisu bili zavisni od nekih od ’’nedozvoljenih sredstava’’, umetnost, svetski lideri, javne ličnosti, filozofi, doktori, vojska, da skoro sa sigurnošću da nema grane gde se doping ne koristi! I neka od najvećih ljudsikih dela su nastala pod dejstvima istog!

Šta je doping?

’’Doping je uzimanje lekova ili davanje od strane sportiste, ili njegovog pomoćnog osoblja, pre takmičenja ili za vreme takmičenja sa ciljem povećanja učinka u sportu’’.

Kratka istorija dopinga

Istorijski posmatrano, upotreba i zloupotreba farmakoloških sredstava stara je koliko i sam sport! Na samom početku manipulisalo se sa posebnom ishranom, a kasnije i odabirom posebnih trava, koje su navodno produžavale izdržljivost što i nije bio smrtni greh.

Zvanično prva upotreba dopinga primetila se u biciklizmu i plivanju, tada je korišćena popularna smesa zvana ’’speedball’’, mešavina heroina i kokaina koja je poboljšavala izdržljivost. 1886 zabeležen je prvi smrtni slučaj zbog korišćenja ove supstance u biciklizmu.

Preteča modernih farmaceuta, francuski filozof, C.E.B. Sequard (1817-1894) izgnječio je pseće polne žlezde i žlezde zamorca i skuvao ih u solnom rastvoru, potom ih ubrizgao u svoj organizam, umro je iste godine – tvrdio je da mu ubrizgavanje smese daje mladalačku snagu.

Prvi sintetički testosteron razvio je nobelovac Lepold Ružička ranih tridesetih godina prošlog veka. Zbog loših rezultata na OI u Berlinu 1936, Adolf Hitler naređuje svojim naučnicima da stvore superioran vid sportiste.

Podela doping sredstava

Zabranjene vrste supstanci:

 1. Stimulansi
 2. Narkotici
 3. Anabolički agensi
 4. Diuretici
 5. Peptidni i glikoproteinski hormoni i analozi

Doping metode

 • Krvni doping
 • Farmakološka, hemijska i fizička manipulacija

Vrste lekova koje potpadaju pod odredjene restrikcije

 1. Alkohol
 2. Marihuana
 3. Lokalni anestetici
 4. Kortikosteroidi
 5. Betablokatori
 6. Supsatnce za maskiranje

Promišljanja o moralu

Zapitajmo se da li samo visoke norme za učešće na mnogim vrhunskim sportskim manifestacijama predstavljaju nužnost za korišćenje stimulativnih sredstava? A da se o ekstremnim naporima i osvajanju medalja na tim takmičenjima i ne govori. Borba za rešenje egzistincijalnih problema…

Od sportiste se traži maksimum! To zahteva rukovodstvo koje vodi sport. To zahteva publika (mi), koja uvek traži ’’više’’ od sportiste! To traži nacionalni savez! Olimpijski komitet! To zahteva štampa!

Pred ovom istinom oni koji su direktno učestvovali u odredjivanju takvih normi i zahteva, ne smeju se pretvarati u sudije, delioce pravde i promotere moralnih kodeksa, jer je to čista prevara!

Danas smo suočeni sa trkom za rekordima na skoro svim poljima ljudske delatnosti (umetnost, kultura, nauke, tehnologije, politike, biznisa itd) i svedoci slavljenja velikih dela! Da li je ikada neko od slavljenika iz ovih grana podvrgnut doping kontroli i doživotno eliminisan iz dalje trke? Sportisti jesu!

Ako nas u poljoprivredi rekorderi truju raznim pesticidima, proizvodjači prehrambenih proizvoda konzervansima, drogirani muzičari hipnotišu muzikom, genijalci koji koriste sredstva za jačanje memorije i odlaganja umora. . . .Ako je tako, zar nije pravo sportiste da sam odluči da li je uspeh u životu vredniji od samog života?

Da li biste koristili doping po cenu smrti?

Rezultat dobijen na anonimnoj anketi sprovedenoj nad 190 vrhunskih sportista na OI u Los Andjelesu. Na pitanje da li bi upotrebljavali doping da bi osvojili zlatnu ili srebrnu medalju i rizikuju da umru za 5 godina? POZITIVNO JE ODGOVORILO 75%!!!

Sportista koji nema genetske predispozicije za vrhunski rezultat u nekom sportu, koliko god dugo i mnogo uzimao neki doping ne može da postane šampion!!

Molim vas za mišljenje!

škola trčanja