Connect with us

Hi, what are you looking for?

* BEOGRADSKI MARATON *

Dejan Nikolić, bivši dugogodišnji direktor Beogradskog maratona postao ambasador AIMS-a

U Atini, gradu koji je centar Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), potvrđena je odluka borda da Dejan Nikolić bude postavljen na funkciju AIMS ambasadora za Jugoistočnu Evropu.

Ova odluka je doneta na sednici u Beogradu za vreme održavanja 35. Beogradskog maratona. A u zvaničnom dokumentu se navodi da je:

“Nikolić svojim znanjem i iskustvom i dugogodišnjim doprinosom AIMS-u, kao član Borda Direktora od 1994 do 2001., zaslužio poziciju ambasadora AIMS i da se očekuje da će svojim daljim zalaganjem doprineti daljem razvoju Asocijacije u širenju trkačkog pokreta u svetu i u izazovnim vremenim u eri posle pandemije.

Dejan Nikolić je sačuvao Beogradski maraton bez prekida tokom svih poteškoća

Sajam turizma, Beograd 2022. – 24. mart, Beograd predstavlja Beogradski maraton, Dejan Nikolić (direktor maratona); Foto: BGD maraton/Filip Ištvanović

Kako navodi predsednik AIMS, Pako Borao, Dejan Nikolić je uspeo da sačuva i održi Beogradski maraton bez prekida tokom svih istorijiskih poteškoća: Inflacije, sankcija, bombardovanja i ostalih društvenih, finansijskih i političkih problema.

Borao je ukazao posebno priznanje Nikoliću. Ono se odnosi na to što je tokom svog dugog veka u Beogradskom maratonu inicirao i organizovao događaje poput Dečijeg maratona, Ženske trke, Beogradske trke kroz istoriju, Beogradskog polumaratona, Noćne trke na aerodromu Beograd i tako otvorio čitav trkački pokret celokupnoj populaciji.

Obaveze Nikolića kao ambasadora AIMS

Sadnja ”Maratonske šume”, park Ušće 2022. – 16. februar – Goran Vesić (gradonačelnik Beograda, Dejan Nikolić (predsednik Beogradskog maratona), Nikola Nikodijević (član skupštine grada); Foto: BGD maraton

Prema dokumentima gde se navode zvanične obaveze Nikolića kao ambasadora, ističe se rad na daljoj promociji značaja i vrednosti AIMS. Jedno od njegovih zaduženje je i popularizacija trčanja u naznačenoj regiji. Isto tako, njegov rad se odnosi na pomoć i podršku trkama koje su članice AIMS, kao i onima koje imaju nameru da to postanu. Uspostavljaće saradnju sa novim potencijalnim partnerima i rešavati moguće probleme u okviru članstva sa predlaganjem mera za rešenje sporova.

Koliko je ovo značajan događaj potvrđuje i činjenica da je objavljen poseban tekstu u Distance Running časopisu. Radi se o časopisu koji se štampa u tiražu od više stotina hiljada primeraka i distribuira članicama AIMS.

U tekstu se izdvaja da je Nikolić osnivač Beogradskog maratona i da je jedan od najdugovečnijih direktora maratona u svetu sa stažom od preko 33 godine. Dejan Nikolić je dobitnik nagrade grada Beograda za realizaciju događaja od posebnog značaja. A Beogradski maraton je postao najveći i najznačajniji tradicionalni međunarodni sportski događaj u Srbiji. Navodi se da je u aktivnostima i na događajima koje je organizovao Beogradski maraton učešće uzelo 1.200.000 učesnika.

Posebno se naglašava i da je Dejan Nikolić doživotni počasni član Njujorškog trkačkog kluba (NYRR), organizatora Njujorškog maratona. A člansku kartu je dobio od Freda Liboua lično (Fred Lebow). Fred je bio direktor Njujorškog maratona i predsednik NY trkačkog kluba koji je osnivač savremenog trkačkog pokreta u svetu.

Tekst je preuzet sa Atlex.rs.

Ovde pogledajte naš intervju sa Dejanom iz 2020. godine.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj...

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...