* NaslovnaTehnika trčanjaTreningVesti

Kako vetar utiče na trkače i kako se nositi sa vetrom na dan trke

Nema komentara

Suočavanje sa jakim vetrom na dan trke ili tempo treninga nije idealno, ali uz nekoliko manjih prilagođavanja, bez obzira na jak vetar možete postići solidan rezultat.

Koliko vetar zapravo utiče na vas kada trčite?

Studija iz 1980. sugerisala je da će vas jak čeoni vetar (definisan kao vetar koji je približno iste brzine kao i tempo kojim trčite) usporiti za oko 7,5 sekundi po kilometru. S druge strane, vetar u leđa iste brzine će vam dati samo pojačanje od oko 3,7 sekundi po kilometru. To znači da su negativni efekti čelnog vetra oko dva puta veći od prednosti vetra u leđa.

vetar, jesen i trčanje

Saveti za vetrovit dan trke

Svakako je frustrirajuće kada se vetar pojača na dan trke za koju ste se spremali cele sezone. Uložili ste mnogo napora, a kada se desi jak vetar nade u novi lični rekord nisu u opasnosti, već je manje rizično zaboraviti na njega tog dana.

Istina je da jak vetar može da pokvari vaše planove za planirani rezultat, ali to ne znači da još uvek ne možete da odradite jaku trku. Sledite ove savete sledeći put kada se vetar pojača na dan trke kako bi ste iz nje izvukli maksimum.

Prilagodite svoj plan trke

Kao što smo ranije pokazali, jak vetar može zaista da vas uspori. Kada se to dogodi, mnogi trkači paniče i pokušavaju da guraju jače kako bi ipak uspeli da postignu cilj, i onda se najčešće dešava da kasnije u trci ostanu bez goriva. Iz tog razloga, važno je da prilagodite svoja očekivanja realnoj situaciji i umesto sagorevanja trčite najbolju moguću trku u datom trenutku.

Na primer, ako je vaš plan bio da trčite 6:00m/km, čeoni vetar od 15 km/h može da vas uspori na 6:15m/km ili čak 6:25m/km. Umesto da pokušavate da gurate jače da nadoknadite efekte vetra, potrudite se da trčite na istom nivou napora koji biste imali bez vetra. Ovo će vam omogućiti da završite snažno i da se osećate dobro.

Draftujte se sa drugim trkačima

Druga studija iz 1971. je pokazala da nalet na čeoni vetar uzrokuje povećanje nivoa potrošnje kiseonika, efektivno povećavajući troškove energije i uzrokujući da pre ostanete bez goriva. Studija je takođe pokazala da trčanjem iza drugog trkača možete smanjiti ovaj efekat za čak 50 odsto. Čak i trčanje dva ili tri metra iza drugog trkača može da vam pomogne.

Ako se draftujete budite timski igrač i smenjujte se na čelu. Na taj način svi trkači u grupi dobijaju podršku do ostatka grupe i svako od trkača u nekom periodu vremena radi za ostatak grupe

Ne nosite široku odeću

Opuštena odeća pri naletu vetra izgleda poput brodskog jedra i može da izazove povlačenje i da vas još više uspori. Umesto toga nosite odeću koja više pristaje vašem obliku, kao što su helanke, za razliku od šortseva, i ugurajte majicu u helanke da bi odeća što više bila uz vaše telo i na taj način smanjite uticaj vetra na trčanje.

Ostanite opušteni

Mnogi trkači paniče kada vide da imaju sporiji tempo i onda se potroše dok pokušavaju da guraju jače uz vetar. Ovo na kraju ugrožava i vašu energiju da završite trku kako treba, može da vas još više uspori jer ćete na kraju trke ostati bez iole snage. Ali može da bude i rizično jer kada preterate može da dođe do povreda i kolabiranja (posebno na prolećnim trkama gde je jak vetar često u kombinaciji sa jakim suncem koje ne primećujemo) pa se potrudite da ostanete opušteni kako biste mogli glatko i snažno trčati do kraja.

Mogu li ljute papričice da poboljšaju vaše trkačke performanse i izdržljivost?
1.000 trkača pobedilo najboljeg maratonca sveta Eliuda Kipčogea i zaradilo mesta na maratonu u Parizu 2024. na Olimpijskim igrama
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed