Tehnika trčanjaTrčali smo sa

Oskar Pistorius: Šampion sa protezama

5 komentara

Veštački donji ekstremiteti Olimpijske nade Oskara Pistoriusa daju mu čistu i jasnu prednost nad njegovom konkurencijom, „skidajući“ 10 ili više sekundi od vremena koje bi imao na trci od 400m kada bi se njegove proteze ponašale kao prirodni ekstremiteti.

To je zaključak obelodanjen u javnosti po prvi put od strane eksperata za ljudske performanse Peter Weyand-a sa Univerziteta „Southern Methodist“ u Dalasu i Matthew Bundle-a sa Vajoming Univerziteta.

Weyand-Bundle zaključak je deo pisane debate stila „argument-protivargument“ objavljene na internetu 19. novembra u Žurnalu primenjene fiziologije.

Zabrana učestvovanja na trkama

Weyand i Bundle su prvi autori studije koja objavljuje rezultate dobijene kao deo zakonskog procesa žalbe preduzete nakon što je upravljačko telo „Track and Field – the International Association of Athletic Federations“ (IAAF) zabranilo Pistoriusu da učestvuje na trkama za ljude bez invaliditeta, uključujući i Olimpijadu.

Stavljajući zabranu Pistoriusu, IAAF je zaključila, na bazi drugih podataka, da Pistoriusovi veštački donji udovi „J“ oblika nazvani „Cheetahs“ (cheetah – gepard), njemu daju konkurentsku prednost nad takmičarima bez invaliditeta. Međutim, zabrana je zatim oborena žalbom upućenom Arbitražnom sudu za sport (CAS) u Lozani (Švajcarska).

Ovaj slučaj je preloman za kvalifikovanost atletičara sa invaliditetima i regularnost prostetičke tehnologije u sportu. Pistorius se nada kvalifikaciji za Olimpijadu 2012. godine.

Najnoviji zaključak objavljen od strane Weyand-a i Bundle-a analizira naučne dokaze i kvantifikuje takmičarsku prednost obezbeđenu Pistoriusovim „gepard“ udovima.

Weyand ukazuje: „Pistoriusova sprinterska mehanika je anomalija, korisna i povoljna, i ona direktno doprinosi lakoći i fleksibilnosti njegovih veštačkih ekstremiteta. „Oštrice“ (ukazujući na proteze, zbog čega je Pistorius u sportskoj javnosti poznat kao „blade runner“), povećavaju brzinu za 15-30%.“

Pistoriusovi udovi ispod kolena su za polovinu lakši od udova muških sprintera koji nemaju invaliditet.

Bundle je zabeležio da je veći deo od 15/30-postotne brzinske prednosti koju ima Pistorius objašnjena načinom na koji mu njegove lake „oštrice“ omogućavaju da brzo menja položaj udova: „Čak i u poređenju sa muškim sprinterima koji se najekstremnije mogu prilagoditi na brzinu u zabeleženoj ljudskoj istoriji , Oskar Pistorius poseduje vreme potrebno za promenu položaja udova koje je bukvalno van granica! Usain Bolt se smatra pomalo „uvrnutim“ s obzirom da on svoje protivnike prestiže sa 2-4% većom brzinom. Pri maksimalnoj brzini, Oskar Pistorius pokreće svoje veštačke udove 15% brže u odnosu na 6 najskorijih rekordera na 100m, uključujući i Usain Bolt-a.“

U posledicama ove kontroverze o kvalifikovanosti, Weyand i Bundle su se složili da početna zabrana nije bila podržana naučnim dokazima i da je u maju 2008. odluka Arbitražnog suda za sport da obori zabranu bila bazirana na nedostatku razmatranih dokaza. Slučaj „Pistorius“ je uspešno prezentovala njujorška advokatska kancelarija Dewey & & Le Boeuf.

„Srećni smo što konačno možemo izaći u javnost sa zaključcima za koje je proces izdavanja zahtevao da budu poverljivi sve do sada. Utvrdili smo da „oštrice“ obezbeđuju znatnu prednost čim smo analizirali kritične podatke pre više od godinu i po dana“– izjavili su Weyand i Bundle.

Govoreći u ime oba istraživača, Weyand je izjavio: „Divimo se jedinstvenim atletskim dostignućima Oskara Pistoriusa i zahvalni smo na njegovoj spremnosti da podeli sve važne rezultate za opšte dobro sportista i sporta. Mi odajemo priznanje dr Rodger Kram-u sa Univerziteta „Colorado Boulder“ čiji trud je bio značajan za objavljivanje ove analize i ranijeg rukopisa koji je sa njom povezan. Takođe želimo odati priznanje radu i podacima dr Piter Bruggeman-a i njegovih kolega koji su doprineli tumačenju ovih zaključaka. „

„Konačno, “ – rekao je Weyand – „takođe pohvaljujemo skorašnji rad naših kolega na amputaciji jednog (donjeg) ekstremiteta koji tumačimo kako bismo pokazali da učinak u trčanju sprintom može biti veštački poboljšan za one pojedince čija su oba donja ekstremiteta veštačka, ali ne i za one koji imaju samo jedan veštački ekstremitet. “

Weyand i Bundle baziraju njihove zaključke na podacima koji ukazuju da:

1) Pistoriusove lake „oštrice“ mu omogućavaju da pokreće udove 15.7% brže nego 5 najskorijih bivših rekordera u trci na 100m.
2) Fleksibilne lake „oštrice“ omogućuju Pistoriusu da postigne istu brzinu pri trčanju sprinta primenjujući 20% manje g-sile nego trkači sa prirodnim ekstremitetima.
3) Fleksibilne „oštrice“ smanjuju napor mišića koji je Pistoriusu potreban za sprint na manje od polovine napora koji je potreban kategoriji „prirodnih“ trkača.

Izvor: Medicalnewstoday.com
Mihailo Milojević: Novi počeci trčanja u Srbiji
Hajle Gebreselasije: Priča o legedni

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • Igor Vujičić
  januar 11, 2010 10:59

  Kompozitni materijali od kojih je proteza sačinjena zaista omogućavaju trkačima da nadmaše sebe. Ovo je samo primer kako tehnika i medicina mogu da vrate smisao životu i omoguće pacijentima da ostanu sportski aktivni.
  Lično mislim da je odluka IAAF koju je Oskar dobio da mu je onemogućeno da se takmiči sa ne-invalidnim trkačima ispravna, jer nije fer stavljati invalida u isti koš sa ne-invalidnim trkačima, pogotovo što je on protezom postao superiorniji u odnosu na njih.

  Odgovori
 • Igore apsolutno delimo isto mišljenje.

  Prvo na šta me asocira Pistoriusova priča jeste jedan sjajan, lični trijumf čoveka nad sudbinom. Čovek rođen bez obe fibule i vrhunski atletičar. I tu zaslužuje da mu se poklonimo. Ja mu se klanjam.
  Pistorius okupira moju pažnju duži vremenski period i verovali ili ne upravo u ovom momentu razmišljam da na ovu temu napišem seminarski iz Poslovne etike. Naravno, nije tema Pistorius lično, već firma koja proizvodi proteze koje konkurenciji daju epitet „nelojalna“. Videćemo…

  Etika – to je jedna od reči koja mi prođe kroz glavu kada je ovaj slučaj u pitanju. Moram priznati da sam juče, čitajući o Pistoriusu, naglas prokomentarisala „prevarant“ ali sam se ubryo postidela.
  Sada ostavljam po strani priznanje koje Pistorius bezrezervno zaslužuje. Ovde je po sredi nešto drugo, što (nažalost) baca senku na prostu činjenicu – da je čovek rođen bez obe noge stasao u vrhunskog atletu – i otvara pitanje NAČINA kojim je on zaslužio atribut NAJBOLJEG u određenim kategorijama.
  Tako sam istražujući došla i do informacije da je prilikom prvog postupka Oskar imao sjajne advokate koji su uspeli da opovrgnu tvrdnje koje je IAAF iznela u svom prvobitnom istraživanju. Ali – ONI NIKADA NISU REKLI DA ON NIJE INAO PREDNOST!
  Ono što u članku nisam navela jer sam tek jutros pronašla, jesu još neki rezultati do kojih su došli Weyand i Bundle:
  Pri max brzini:
  1) Pistoriusovo stopalo provede u kontaktu sa zemljom 14% duže vremena na svakom koraku sprinta
  2) On potroši 34% manje vremena u vazduhu između koraka
  3) Treba mu 21% manje vremena da zameni noge u koraku

  On menja položaj svojih nogu tako brzo da ne mora da naginje telo unazad u vazduh tako intenzivno kao drugi sprinteri, zbog čega mu je potrebna manja sila. Podsećam, ovo su testiranja vršena u poređenju sa ATLETIČARIMA BEZ INVALIDITETA. Tu i jeste problem.
  U pitanje se dovodi njegovo učestvovanje u kategoriji atletičara bez invaliditeta. A tamo je bez konkurencije!
  Koliko sam mogla da primetim, postoji (očekivano) sukob mišljenja oko slučaja „Pistorius“.
  Jedna strana kaže – „o.k, proteze mu verovatno daju prednost, ali ta prednost nije ništa u poređenju sa onim kroz šta on prolazi zato što nema prirodne noge i zato što ima mnogo niži krvni pritisak nego trkači bez invaliditeta“. …..Ajde sad!

  Ima i onih koji kažu da nije dovoljno gledati samo trenutne prednosti trkača sa protezama u odnosu na ove druge. Pitaju se – ukoliko im je dozvoljeno da trče sada, ŠTA ĆE SE DESITI KADA TEHNOLOGIJA NAPREDUJE JOŠ VIŠE? Dakle, ukoliko im se sada dozvoli učešće, da li će nadležni promeniti svoju odluku kada ovi počnu da osvajaju trke i postavljaju rekorde?

  To opet povlači još jedno pitanje. Drugi se ne slažu sa time da se Oskaru prvo dozvoli da učestvuje, i da mu se onda, nakon svakog novog istraživanja koje dokaže da je inao nefer prednost, retroaktivno oduzimaju nagrade i poništavaju rezultati. Drugim rečima, „gospodo, kako ste sejali, tako ćete da žanjete“.

  Kad bolje razmislim i pogledam rezultate istraživanja, dozvoliti Pistoriusu da se takmiči van svoje kategorije bilo bi ravno dozvoliti atletičarima u kolicima (i to onim najbržim, bržim i od svetskih rekordera u maratonu) da se takmiče protiv atletičara bez invaliditeta. U maratonu.
  Šta dalje sa Pistoriusom?
  U normalnim okolnostima, odluka CAS bi ostala validna sve dok Pistorius nastavlja da se takmiči koristeći Cheetah proteze. NE ZABORAVIMO, NE SAMO DA ON IMA PREDNOST U ODNOSU NA TRKAČE BEZ INVALIDITETA. ON IMA PREDNOST I NAD TRKAČIMA SA JEDNOM AMPUTIRANOM NOGOM. ALI I NAD ONIMA KOJI KAO I ON IMAJU OBE VEŠTAČKE NOGE, ALI NEMAJU CHEETAH PROTEZE!
  Pistoriusu su za 0.3 sec izmakle kvalifikacije za 400m na Olimpijadi 2008, ali je uprkos tome osvojio zlato na 100, 200 i 400m na Paraolimpijskim igrama u Pekingu. Vidi slučajnosti, tada je većinu njegovih protivnika činila kategorija trkača sa jednom amputiranom nogom. Možda sam zaboravila da kažem da je Weyand izjavio da veruje da su, u odnosu na Pistoriusa, trkači sa jednom amputiranom nogom limitirani svojom drugom, „prirodnom“ nogom.
  I, očekivano, kada je Pistorius stigao na Paraolimpijsku scenu 2008. njegovi konkurenti su se istog trena žalili na preveliku dužinu njegovih proteza, koje čine njegove noge nesrazmerno dužim u odnosu na telo.

  Ovaj čovek zaslužuje divljenje, ali činjenica je da on trči 400m sa protezama brže nego kada bi imao prirodne ekstremitete, i to je nefer prednost.

  Odgovori
 • Mene plaši nešto drugo pored etike i zdrave konkurencije, a to je da bi ljudi mogli doći na ideju da sami amputiraju svoje noge i modifikuju svoje telo da bi bili brži i uzimali medalje…

  Ionako se već mnogo buke diže oko „magičnih“ plivačkih odela i futurističkih bicikala, ostavimo sport bez sličnih dodataka.

  Odgovori
 • @Bosko…Da…i mene brine taj delimicni nihilizam. Posto je veliki broj ljudi vec amputirao svoje mozgove, lako se moze desiti da se predje i na kidanje vlastitih ekstremiteta i ugradnju implantata s kojima se moze “vise i bolje“…Inace nemam nista protiv puta kojim ovaj momak ide jer je on u glavnoj trci //ozivi sebe, pobedi svoje probleme// vec uspeo…

  Odgovori
 • Veroljub Zmijanac
  mart 25, 2011 14:12

  Sad je ponovo u žiži.. svi mediji su objavili da je postavio normu i da hoće da trči na Olimpijadi u Londonu 2012. Samo još da mu dozove http://www.naslovi.net/tema/259487

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed