Trčali smo sa

Marko Mrak: kako da treniramo pametnije?

Nema komentara

Predstavljamo vam Marka Mraka – kondicionog trenera iz Slovenije, koji je razvio sjajnu trkačku web aplikaciju- PlanGoRun, koja vam na osnovu par parametara daje izuzetno precizne trening planove!

Koja je tvoja filozofija treninga trčanja? 

[pull_left]Moja misija je da sa trkačima podelim svoje znanje i pomognem da trče ekonomičnije i da redovno i bez povreda treniraju. To ne važi samo kod trčanja, nego i kod drugih sportova.[/pull_left]

Ako gledam samo broj prijava za maratone, trčanje je u velikom porastu. U Sloveniji trče svi! Mada to ne znači da je sve u redu. Daleko je od toga.

Moglo bi se reći- svako zna trčati. Međutim, to nije istina. Večina trkača na terenu su slabi, loši trkači koji ne znaju da trče, imaju lošu tehniku i preobimne treninge za svoje sposobnosti.

Poznajem neke trkače koji su puno trčali i sada ih nigde nema jer su previše hteli.

Sport je lep i neka takav ostane

Moje načelo je optimalno se bavite sportom. Sport je lep i neka takav i ostane.

[pull_left]Kada se život počne vrteti oko povreda nešto mora biti naopako. Povrede jesu deo vrhunskog sporta ali ne moraju biti i obavezni deo rekreativnog bavljenja sportom.[/pull_left]

Zato je moja namera da osvestim trkače da se ne odlučuju za podvige za koje nisu spremni i da posvete najviše pažnje tehnici trčanja, a potom podvigu.

Takođe treba količinu treninga smanjiti i povečati ekonomičnost trčanja i isticati njen značaj. Iznenađen sam da je trend u usponu i da to znači još više povreda.

Brdsko trčanje je sve popularnije

[pull_left]Zato je zadatak trenera da edukujemo naše sportiste i da ih naučimo da više nije i bolje. Kada sam čitao članke na portalu trcanje.rs obradovalo me je da ne pišete o besmislicama, nego nudite prave i korisne informacije.[/pull_left]

Raduje me i to što sam deo vaše strane i trčanja u Srbiji, Nadam se i želim da PlanGo Run pomogne i trkačima u Srbiji, pa da bi možda bio organizovan i maraton PGR kod Vas?

Odakle ideja da razviješ aplikaciju za trkačke treninge?

Ideja mi se javila pre nekoliko godina, kada sam svakom trkaču iz moje grupe koju sam trenirao napravio individualni plan za trening. Prvo sam napravio  „okvir“ programa proračuna u Exelu i dalje dorađivao.

Prevashodno sam imao želju da svaki trkač  dobije svoj individualni program treninga, da ga treningom ne ograničavam, da mu izračunam brzinu trčanja sa okvirom  na njegov test isposobnosti. Ideja o treningu je stara šest godina i tako sam počeo nadgradnju treninga, da su trkači dobili što više povratnih informacija.

Potom sam pre godinu dana pronašao računarsku firmu za razvoj web app i počeo posao od prvih koraka.

Trening se izračunavao po stavkama „lagano dugo trčanje – LSD“ i „dug intervalni trening“. Sada program preporučuje i zagrevanje, atletsku abecedu, pokazuje kakvo vreme će imati trkač i razvrstava treninge po redu , da trkač sam izabere kada će da trenira. Od početka se dosta toga promenilo i još toga će, ako budem imao veću ekipu.

Kakvi su planovi za budućnost?

Projekat PlanGoRun je strast i ostvarivanje želja da bi se trkačima omogućilo i prikazalo  da je potrebno trenirati pametno za napredak. Pre svega je aplikacija namenjena svakom ko želi poboljšati svoj rezultat ili napredovati u trčanju.

Želim da u budućnosti razvijem mobilnu aplikaciju i tako omogućim izvoz treninga na različite merače srčanog rada.

[pull_left]Pošto je sve povezano sa finansijama, ja trenutno u aplikaciju samo ulažem i od nje do danas nisem dobio ni evro. Zato ću, kada budem aplikacijom zadovoljan, u inostranstvu potražiti investitora i aplikaciju ću prodati i razvijati je nadalje.[/pull_left]

Želim da PlanGoRun postane pre svega aplikacija za treninge.  Ne zanima me  toliko praćenje GPS,  koliko me zanima trening.

Na tržištu je mnogo aplikacija koje pomažu trkaču u pregledu pretrčanih razdaljina, srčanoj radnji i slično.  Ja želim biti drugačiji, želim da imam najkorisniju i najbolju aplikaciju za trkačke treninge. Siguran sam da ću to i postići 🙂

Otkud ta strast i znanje da možes da razmišljaš tako široko,  kad znam da si prevashodno, kondicioni trener?

Sve potiče iz detinjstva i roditelja, odnosa sa njima. Moji su roditelji bili uvek sportski aktivni i bili smo skijaška porodica.

U periodu detinjstva i adolescencije, pa do dvadesetih godina i nadalje, osećao sam da je sport moja strast i da imam veliku želju da se obrazujem u toj oblasti.

[pull_left]U Sloveniji na Fakultetu za fizičku kulturu sam dobio licencu za trenera, instruktora i trenera fitnesa i upisao sam se na Zagrebački Kineziološki Fakultet za kondicione pripreme.[/pull_left]

Koji su tvoji najveći lični upesi kao trenera?

Bio sam primeran student. Istovremeno sam več bio trener najboljeg slovenačkog plivača, Petra Mankoča i trener slovenačke plivačke reprezentacije, a godine 2001. sam preuzeo i kondicione pripreme rukometašica Krima. Iste godine su one osvojile Ligu prvaka.

Godine 2002. sam sa Petrom Mankočem osvojio titulu evropskog prvaka, a Mankoč je postigao na tom prvenstvu i svetski rekord.

[pull_left]Od 2010. do sada saradjujem sa crnogorskom ženskom rukometnom reprezentacijom i Rukometnim klubom Budućnost, imamo dosta uspeha. Ove godine smo osvojili vec treću ligu prvaka, a 2012.drugu i sa reprezentacijom zlato na Evropskom prvenstvu i srebro na OI u Londonu iste, 2012.godine.[/pull_left]

8polet tekaci

Marko Mrak Studio

U Ljubljani imam svoj studio u kojem je koncept treninga takav da izvodimo vrhunske kombinacije grupnih vežbi, individualnih treninga i kondicionih priprema.Predajem i pišem stručne tekstove za različite časopise i portale.

Povrh svega, a za svoju dušu,razvijam jos i PlanGoRun na dva portala-na slovenačkom www.plangorun.si i međunarodnom www.plangorun.com. U Sloveniji razvijam i projektujem ispravke i korekcije koje postavljam na međunarodni portal.

[pull_left]Veliki odziv imam u Americi i kolege treneri koji učestvuju u trčanju su oduševljeni. Naravno,za njihovo tržište program još nije pripremljen jer nema njihovih mernih jedinica izraženih u miljama.[/pull_left]

Pre svega želim da imam veću ekipu koja bi učestvovala u razvoju. Može biti međunarodna i mora imati računarsku podršku da bi bila u mogućnosti da razvija web i mobilnu aplikaciju.

Da li si do sada sarađivao sa ljudima iz Srbije?

Drago mi je da ste me primili među svoje “redove”, i mogu da kažem, da imam u Srbiji dobrog prijatelja i vrhunskog trenera Dragana Đukića, vrhunsku rukometašicu, svetskog ranga, Draganu Cvijić i naravno tebe Relja (autora intervjua ) kao dugogodišnjeg rekreativnog trkača.

Rado ću sa svojim znanjem o savetima pomoći srpskoj trkačkoj sceni i biće mi izuzetno drago ako ću među njima steći nove prijatelje.

[pull_left]Znanja nikada nema dovoljno i uvek mi je interesantno i zabavno ako sa na jedno pitanje trkaća dobije više različitih optimalnih rešenja. Ja smatram da smo treneri kao umetnici. Svima je startna pozicija ista, platno i boje, a rešenja različita.[/pull_left]

Pogledajte šta su sa bojama napravili Picasso, Polloc, Dali, … ja mislim da je priprema treninga umetnost i da smo treneri umetnici, naravno na svoj način.

Već su mi jednom rekli, da sam umetnik među trenerima.

Kao što sam već rekao, biće mi izuzetno zadovoljstvo da podelim moje znanje I iskustvo sa vama i da ću sa mojim doprinosom postati jedan mali deo srpske trkačke scene. Ubedjen sam da ću na taj način i ja naučiti dosta novih stvari.

Hvala na pozivu i intervjuu i zelim svima mnogo uspeha!

Marina Nikolić: Trka od 330km – Sve mi dala i sve uzela!
Mira Rai: Od tinejdž ratnice do najbolje trail trkačice sveta

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed