Trčali smo saUltramaraton

Din Karnazis: Za 30-ti rođendan je izleteo iz bara i pretrčao maraton, a od tada je svetski ultramaratonac

5 komentara

Din Karnazis je prvi maraton istrčao sa svojih 14 godina i u tom periodu bio jako posvećen trčanju i trkačkom stilu života. Pauza od skoro petnaest godina u kojoj nije trčao se okončala večeri u kojoj je napunio 30 godina.

Po njegovim rečima, praćen nevericom svojih prijatelja, samo u donjem vešu, iz bara je izašao na trčanje sa idejom da pretrči 30 milja, što je i uspeo do kraja te noći. Od tad nije prestao da trči, a sa svakim trčanjem je pomerao svoje limite iznova i iznova.

Na pitanja o svojim trkačkim počecima, Dean odgovara šaljivo, da je kao mali štedeo vreme svojoj majci  tako što je sam trčao iz vrtića i škole do kuće. Ovaj ultramaratonac rođen je 23.08.1962 u Los Anđelesu, gradu u kome odrastao i napravio svoje prve trkačke podvige.

Na pitanje koliko maratona u nogama ima, odgovara da je posle stotog prestao da broji, ali da za sada nema cele dve stotine istrčanih.  Evo samo nekih dostignuća ovog velikog trkača:

U humanitarnoj akciji prikupljanja novčanih priloga za borbu protiv HIV virusa, Dean je na traci istrčao 238 km u roku od 24h. Događaj se odvio 28-29. aprila 2006. godine. Izračunato je da je ovom prilikom potrošio 24 000 kalorija, odnosno po 1000 na svakih sat vremena.

din-kornezas

Sedamnestog septembra  2006. godine počinje svoju  „50/50/50 avanturu 2006“ u kojoj je u 50 dana pretrčao 50 maratonskih dužina u svih 50 država USA-a.

Kako se maratonske trke tradicionalno održavaju vikendom tokom ovog poduhvata je istrčao 8 oficijalnih trka dok je ostatak trčao staze trka ali ne tokom samog događaja. Zadnja trka ove etape bila je NYC maraton koji je završio za 3:00:30.

Inspirisan ovim poduhvatom napisao je knjigu  ’50/50: Secrets I Learned Running 50 Marathons in 50 Days’. U njoj se pored mnogih korisnih saveta nalaze i sledeći podaci. Tokom ove ‘trke’ Dean je:

  • Prešao u totalu 2108,24 km
  • Ukupan broj kalorija potrošenih na trčanje je iznosio 160.355
  • Postigao je prosečno vreme završetka trke od 3:53
  • Najviša temperatura na kojoj je trčao bila je 40 C(Arizona), dok je najniža iznosila 3 C (Aljaska)
  • Promenio je pet pari patika
  • U proseku spavao po 4.5h
  • Nakon završetka NYC (Njujorškog) maratona bio je lakši svega 0.4kg

U 2008. godini je ušestvovao u  4Deserts trci koja se sastoji od četri trke u četri najnepristupačnije pustinje na planeti. Dean je pobedio u  Atakami (Čile), završio četvrti trku po a Gobi Marč (Kina),  bio drugi koji je završio  trku po Sahari (Egipat) i ponovo bio četvrti na trci održanoj na Antartiku. Ovim rezultatima Dean je osvojio takmičenje.

Ovo su bile samo neke zanimljivosti iz života ovog izvsnog ultramaratonca, realno je za očekivati da će ispuniti obećanje koje je dao da će u narednim godinama još više pomerati granice ljudske izdržljivosti kako fizičke tako i psihičke.

Veronika Jurišić: otkrila sam formulu ultramaratona!
Balint Pastor – Sve što uložite u trčanje vratiće vam se mnogostruko!
Tags:

Povezani članci

5 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed