Da li ste znali da je osnivač Njujorškog maratona učestvovao na Beogradskom maratonu? Najznačajnija ličnost za svetski maratonski pokret, kakav danas postoji je sigurno Fred Lebow.

Na prvom maratonu u Njujorku 1970. trku je završilo 55 takmičara. Kao drugu tačku dajemo podatak da je na Njujorškom maratonu  2016. trku završilo 51.392 trkača i trkačica. 

Prvi koraci Beogradskog maratona 1988 – 1989

Prvi Beogradski maraton je održan na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio stanice „Studio B” i atletskog radnika Brane Radovića, u organizaciji grada Beograda. Staza je bila – ni maratonska ni polumaratonska, duga 23 km. Na prvom Beogradkom maratonu su učestvovali samo domaći takmičari.

Doprinos Freda Lebowa Beogradskom maratonu

U januaru 1990. Beograd je posetio i čuveni direktor Njujorškog maratona, predsednik New York Raod Runners-a i predsednik AIMS-a Fred Lebow.

Njegovim doprinosom trasa Beogradskog maratona je sertifikovana i trka postaje deo AIMS (Svetska asocijacija maratona i trka na distancu). U Beogradu su se te godine takmičili trkači iz 15 zemalja. Prvi put su trčani i polumaraton i trka zadovoljstva na 5km.

OBAVEZNO POGLEDAJTE: Run for your life

Najbolji način da upoznate životno delo Freda Lebow-a je da ogledate dokumentarni film o njemu. Run for your life je snimljen 2008 godine u znak sećanja na začetnika moderne vizije maratona.

Učešće na Beogradskom maratonu

Pored, ogormnog doprinosa organizaciji trke. Kao i uvođenju Beograda na mapu svetskih maratona, Fred je odlučio da poseti naš grad i nekoliko meseci posle teške ooperacije 1993.

Iako je svakako najpoznatiji podatak da je 1992. Fred tčao poslednji put Njujorški maraton, on je trčao kao jednu od svojih poslednjih trka u životu Beogradski polumaraton. Tada sa posebnom porukom mira i u znak podrške sportistima iz naše zemlje, u glas protiv sportskih sankcija koje su bile na snazi.

Trofej Fred Lebow

Trofej Fred Lebow je ustanovljen 1995. i dodelju je se pobedniku i pobednici maratonske trke. Još jedan način da Beogradski maraton oda počast Fredu Lebowu

Hvala mu, i za pojam trčanja kakav dans imamo i za njegov doprinos Beogradskom maratonu.

Ko je Fred Lebow?

Fred Libou, rođen kao Fišel Lebovic u Rumuniji 1932. godine, živeo je u Irskoj i Čehoslovačkoj, a onda se odselio u Njujork i gradu koji nikada ne spava poklonio svoje životno delo – Njujorški maraton.

Fred Libou je počeo da trči da bi popravio svoju kondiciju za teniske mečeve sa prijateljima. Ubrzo je zaboravio tenis i potpuno se posvetio trčanju, ostavši mu veran do kraja života. Kao maratonac amater pretrčao je 69 maratona u 30 zemalja na svim kontinentima, a polumaratonsku stazu Beogradskog Štark maratona pretrčao je 1993. godine, mada je samo neki mesec ranije imao tešku operaciju.

Dužnost promotora Fred Libou je prihvatio sa radošću, jer je u Beogradu imao dobre prijatelje i kao ličnu obavezu, jer se osećao obaveznim da u ime Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS) i maratonskog pokreta uopšte pokaže da su sportske sankcije besmislene i neodržive.

Prijateljstvo Beogradskog maratona i Freda Liboua, započeto je nekoliko godina ranije kada je tvorac modernog maratonskog pokreta ohrabrio organizatore beogradske trke da krenu u ostvarenje svoje vizije. Ali, Libou nije ostao samo na rečima podrške. Lično je došao u Beograd da trasira novu stazu za 3. „Beogradski maraton” i doprineo njegovom prijemu u AIMS.

Ipak, pravi dokaz prijateljstva bio je dolazak 1993. uprkos teškoj bolesti, a posle njegove smrti 9. oktobra 1994. godine „Beogradski maraton” je uz saglasnost porodice Freda Liboua i Njujorškog trkačkog kluba ustanovio Trofej „Fred Libou”, koji se dodeljuju pobednicima u muškoj i ženskoj konkurenciji.