“Šta je seksi telo? …hoću reći, Pamela Anderson u sebi ima više ‘proteza’ nego ja i niko je ne naziva invalidom!”.  Tom izjavom je izazvala smeh i pljesak publike na TED Konferenciji.

Ejmi Mulins (Aimme Mullins), žena rođena bez obe fibule, druge kosti u potkolenici. Zbog tog nedostatka doktori su joj kao bebi za prvi rođendan umesto poklona amputirali potkolenice. Posle toga, godinama je vežbala hodanje na raznim protezama da bi konačno u mladosti postala glumica, atletičarka i foto-model.

aimme43

Be a better human – gde je granica?

Kada povlačimo granicu između prirodnog i neprirodnog obično je povučemo upravo na veštačkim delovima koje dodajemo telu – implanti u grudima, zadnjici, listovima… proteze međutim ne podpadaju pod tu vrstu problematike.

 

Ejmi je bila prva atletičarka koja je na svoje noge stavila sada već čuvene Čita proteze – i prva osoba sa amputiranim nogama koja se takmičila na NCAA (američka asocijacija koledž sportista). Ipak, učestvovala je pre svega na praolimpijskim događajima.

Aimina proteza u muzeju u Barseloni

Ejmina proteza u muzeju u Barseloni

Kada je reč o sportu, međutim – sećamo se svi kontraverze koju je Oscar Pistorijus izazvao sa svojim protezama, od toga da mu daju nekonkurentsku prednost, preko konačnog odobravanja i učestvovanja na Olimpijskim igrama 2012. Stigao je 16 od 51 takmičara u kvalifikacijama. Iako su omogućavale prednost – nisu je i donele.

Na kraju dana – čovek trči, preteze pomažu.

Granica prirodnog i granice lepote stalno se pomeraju. Ako smo bušenje ušiju i šminku  doživljavali kao očekivane augmentacije, implanti nas i dalje odbijaju na podsvesnom nivou. Otpor je prirodan, ali svako pomeranje granica, za mene je mesto moći jer se tu menja i svest.

Ejmina priča je važna jer je bila pionirka na tom polju!

aimme2

Nastup na TED-u

Koje izgovore koristite da ne biste trčali? Kada živite lošije nego što možete?