Patike za trčanje

Saucony Kinvara 8 – moćna mašina za treninge i trke (IZBOR UREDNIKA)

Nema komentara

Na prvo nošenje Kinvara me je oduševila, a taj osećaj me prati i nakon istrčanog polumaratona u njima. Na izgled, minimalistička patika, bez puno budženja i kerefeka, unutra je to zategnuta i kompaktna mašina za najzahtevnije potrebe velikog broja trkača.

Saucony kao trkački i lajfstajl brend kod nas  ulazi na mala vrata, no Kinvara je u svetu već 8 godina sinonim za jednu od najboljih serija patika među svim brendovima. Zašto je to tako?

Kinvara me je na prvo nošenje spoj najboljih stvari koje sam nosio u proteklu deceniju trčanja. Mekoća Nike Vomero modela, responsivnost Boost-a, i osećaj prijanja uz nogu

Uravnoteženost Kinvare

Mada se o tome ne govori, jedna od važnih osobina patika je balansiranost, tj raspodela težine. Često se dešava da patike nisu uravnotežene, tj da je najveći deo težine u peti, ili na primer u đonu, a ne u gornjištu. Kinvara je kompaktna patika koja je svedena i dobro balansirana. Trčanje je u balansiranim patikama je glatko.

Resposnivnost patike – ključ brzog trčanja i Everun

Responsivnost, tj odziv patike u kontaktu sa podlogom je osećaj koji steknete posle par godina trčanja i promenom više modela različitih patika.

Suviše mekana patika, udobnost je veća, ali je respozivnost mala. Duži kontakt sa podlogom, pa je i sporije trčanje. Ako bi ovo bio feder, to bi bio jedan dugačak i opušten feder.

Nasuprot tome, tanki đonovi kod takmičarskih patika, daju osećaj tvrdoće, ali ste i blizu podloge, pa je skraćeno vreme propadanja i amortizacije. Samim tim veća je respozivnost pa je i brže trčanje omogućeno.

Lakše je zamislitt elitne takmičare kako trče bosi, nego da trče u patikam sa vazdušnim đonom.

Jedan od efekata koji se brendovi trude da postignu jeste i “BOUNCE” efekat, tj efekat odbijanja, što je donekle slično responzivnosti patike, ali ne i isto. Bounce je efekat pojačavanja odbijanja i sa ovim su potegnute priče i o tehnologiji kao vrsti dopinga, tj neregularnosti rezultata postignutih sa patikama koje poboljšavaju perforamnce na ovaj način. Da ne dužim:

Kinvara 8 je jako respozivna patika, a što je najbolje njena respozivnost nije na uštrb udobnosti. Ova patika spada u patike sa visokim đonom (niste blizu podloge) nego ste više od 2cm podignuti od zemlje. Debiljna đona daje udobnosti (amortizaciju), ali se zbog mekoće nije gubilo na respozivnosti, pa je u Kinvari moguće trčati lagano PB i na brzim trkama kao što je 5km.

Respozivnost je postignuta Everun tehnologijom koja ima jako dobra bounce svojstva. Everun je u verziji 7 bio samo u jednom delu đona, da bi u verziji 8 (koju danas testiramo) tanak sloj Everuna nalazi duž celog đona i položen je na glavni deo đona sastavljen od klasične EVA pene.

Everun je nešto slično što smo videli kod adidas Boost tehnologije (kapsule povezane u jedan materijal). Za sve vas koji bi da se bavite ovom temom šta je šta dovoljno je da kucate u Google “boost vs everun”.

p.s. Freedom koji smo testirali je “Kinvara na steroidima”; kod njega je ceo đon sačinjen od Everun  jedini materijal od koje je napravljen đon.

Namena: takmičarke + trening

Kinvara je dizajnirana kao trening patika, što znači da u njoj možete prelaziti većinu svojih kilometara u fazi pripreme za trku. Za razliku od njih “takmičarke” su modeli koji su lakši, ali ćete ih nositi par važnijih treninga pred trku i na sam dan trke.

Kinvara sa svojih 242 grama je veoma lagana patika koju ćete sa uživanjem nositi ne samo na treninzima, nego i na trkama. Đon patike je dizajniran za asfalt i tartan, pa slobodno možete trčati trke od 5 pa do 21 i 42 km u njima.

Prijanjanje uz nogu – FlexiFilm

Kako tehnologija trkačkih patika napreduje, tako se sve više pažnje obraća na đonove patika koje daju onaj prvi osećaj mekoće, odbijanja i udobnosti. Onaj drugi osećaj udobnosti koji želimo jeste i to “kako patika leži na nozi”, tj kako prijanja. I tu tehnologije napreduju, pa je meš i tekstil takođe napredovao.

Kinvara 8 je u ovom smislu gotovo kao čarapa i da se ne oseća. Kao tester i pisac recenzija na Trčanje.rs, svestan sam da imam malo užu nogu i da mi često patike šetaju u prednjem delu đona (što nije tako strašno jer se prsti i sami šire pri udarcu od podlogu), no Kinvara ovde ubacuje FlexiFilm kao materijal koji se impregnira u meš i daje strukturu patike. 

Za razliku od klasičnih modela koji ušivaju slojeve na meš (eng. overlays), u poslednje vreme sve više brendova koristi ovu štampu na mešu kao 1) lakše 2) lepše 3) manje iritirajuće rešenje. Kinvara 8 ovo radi savršeno.

Donji đon

U crvenom delu nema ojačane pene. Supinatorima ovo može biti problem.

Da bi smanjili težinu patike, a povećali tranziciju peta-prsti, donji đon je u određenim delovima patike pojačan tvrdom gumom, koja je teža. Nešto slično smo mogli da vidimo i ranije kao rešenje, npr na Nike Free modelima. Ovi komadi trvrde gume nalaze se tamo gde je kontakt sa podlogom najveći.

Ostatak đona je izloženiji habanjeu jer je vidljiva EVA pena koja se lako troši i para. Za sada imam u njima oko 50 kilometra i vidim naznake habanja (normalno), ali ću čekati sigurno par stotina kilometara da dam ocenu istrajnosti Kinvara 8.

Nagib

Saucony ostaje veran tradiciji patika sa malim nagibom (offset), tj razlikom u visini pete-prsti. Njihovi modeli su od 0 mm do 4 mm nagiba. Kinvara je 8 mm nagiba. Ovakvi modeli super prijaju svima koji trče srednjim ili prednjim delom stopala jer je 0mm u stvari razlika koju imamo kada hodamo bosi.

Cena

15.200 RSD u Run n More. Možete ih pronaći i u Intersport radnjama.

+ i –

+ lagana, responzivna, estetski svedena (crno siva)

– nekima može biti uska u prednjem delu

Zaključak

Ovom modelu ide naš žig IZBOR UREDNIKA.

Vrhunska patika za lagana trčanja ali i brze treninge. Za sve normalne pronatore, kojima patika na prvu loptu nije tesna, naš savet da probate i sami ocenite osećaj.

Hvala kompaniji Triple Jump na ustupljenim patikama za recenciju. Za pisanje ovog teksta korišćeno je pre svega lično iskustvo uz niz recenzija sa poznatih trkačkih blogova koji su potvrdili i moje nalaze i dali komprativnu analizu sa ranijim verzijima Kinvare koje mi u Srbiji nismo imali priliku da probamo.

 

 

Saucony Freedom – nepojmljiva udobnost
Koja je ona prava? Da li su vam potrebne posebne patike za trening, trku, maraton?
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed