Patike za trčanje

Koje patike bi trebalo da nosite da biste poboljšali ekonomiju trčanja?

1 komentar

„Patike moraju biti tri stvari: lagane, udobne i izdržljive.”

Bill Bowerman, suosnivač Nike-a.

Od kada je Bill Bowerman, suosnivač Nike-a unapredio trkačke patike time što je počeo da sipa gumu u peglu za vafle 1972., obućari pokušavaju da razviju najbolju moguću obuću koja će sportistima pomoći da trče bolje.

Ova trka postaje sve ozbiljnija. Zahuhtala se uvođenjem super patika, poput Nike Vaporfli ili Asics Metaspeed. Ali… koje patike su najbolje za optimalnu trkačku ekonomiju?

Grupa istraživača je nedavno pregledala dostupne podatke kako bi odgovorila na to pitanje, a njihov zaključak bi mogao da vas iznenadi! 😀

Breaking News: Vaše idealne patike bi trebalo da budu…

… pre svega udobne! Šokantno, znam. Nakon pregleda različitih istraživanja, čini se da je faktor udobnosti važniji nego što je iko mislio. Pregled koji je objavljen u European Journal of Sports Science, pretražio je devet elektronskih baza podataka od njihovog početka do marta 2020. Istražili su, kako direktne mere performansi trčanja (kao što je brzina), tako i fiziološke mere (kao što je ekonomičnost trčanja) u odnosu na udobnost svakog od njih.

Zatim su uporedili ekonomičnost trčanja najudobnijeg stanja obuće sa onim najmanje udobnim i otkrili da su udobnije cipele povezane sa smanjenjem potršnje kiseonika, uprkos trčanju istom brzinom!

„Može se zaključiti sa umerenom sigurnošću da je poboljšana RE (ekonomija trčanja) kod rekreativnih sportista povezana sa nošenjem udobnije obuće u poređenju sa manje udobnom obućom“, rekli su istraživači.

Kako pronaći prave patike?

Kako su povezane patike i ekonomija trčanja
Pronalaženje idealnih patika može biti komplikovano. Postoje specijalizovane prodavnice patka koje vam mogu pomoći u ovoj potrazi!

Šta sve što smo do sada naveli zapravo znači? Kada nosite patike koje odgovaraju vašem stopalu, trčaćete efikasnije, a samim tim i brže. Dakle, iako danas na tržištu postoji nekoliko novih patika koje su dizajnirane da vas pokrenu napred i smanje opterećenje vašeg tela, ako patika ne leži dobro na vašem stopalu, ništa vam neće značiti.

Nažalost pronalaženje savršenih patika može biti teško i često uključuje više pokušaja i grešaka. Možete smanjiti svoje šanse da odaberete pogrešan par kupovinom u specijalizovanoj prodavnici za trčanje, gde osoblje obično poseduje dosta znanja o trčanju i može vam pomoći da dođete do pravog izbora. U nekim slučajevima, prodavnica može biti opremljena da uradi analizu hoda kako bi razumela vašu mehaniku trčanja i utvrdila koje bi patike mogle biti za vas.

Ne zaboravite!

Iako je jako jednostavno potpasti pod najnovije trendove, i birati najnovije patike, vaš trening, oporavak i ishrana će imati daleko veći uticaj na vaše performanse nego što će to ikada imati patike. Savet za kraj je da pronađete one koje su vam udobne i da izađete napolje i trčite.

Da li ste pronašli vaše idealne patike? Pišite!

Mitovi o patikama za trčanje zbog kojih uvek birate pogrešne
Kako oprati patike za trčanje u mašini?
Tags:

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Koja prodavnica u Srbiji je specijalizova za trčanje, gde osoblje obično poseduje dosta znanja o trčanju i ima analizu hoda kako bi razumela vašu mehaniku trčanja i utvrdila koje bi patike mogle biti za vas.?

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed