Patike za trčanje

adidas SOLARBOOST: pena je još brža

Nema komentara

Kompetitivno tržište patika za trčanje  postao je još zanimljivije – nakon najkijeve nove Epic react pene, adidas je odgovorio sa SOLARBOOST modelom.

Konkurencija za najbržu patiku planete (koja će možda biti pretendent za obaranje rekorda na 42k ispod 2sata?) se zaoštrava. Nezavisna agencija nam za sada (adidas piše) govori da ova patika ima veći povrat energije od konkurencije. (Konkretno poređene sa Epic React).

Kod nas, i globalno, dostupne su od 17. maja, i od tada smo trčali u njima kako bismo detaljno preneli prve utiske. Patiku ocenjujemo nakon što smo u njoj pretrčali 50+ kilometara, i testirali ženski (Tijana) i muški (Dragoljub) model.

Look and Feel

Na prvi pogled, SOLARBOOST se od prethodnika razlikuje najviše u gornjištuPrimeknit materijal zamenjen je nešto jačim tekstilom, koji je dosta jača sintetička mešavina,  a tri crte su ušivene kao dodatna podrška, vratio se i jezičak (o njemu malo više kasnije), i nad boost đonom dobili smo dodatno ojačanje sa strane.

U ruci, patika je prilično lagana, i to joj je najveći adut, dodatna ojačanja joj nisu podigla težinu.

Prvi osećaj pri obuvanju je – mekano, i podrškasto. Ova patika, za razliku od prethodnih modela, ponovo vraća jezik u igru, i ovaj detalj može da vas košta male iritacije, ako ste obuli prekratke čarape (uvek naučim na teži način).

Pertlanje je solidno, patike se, pravilno vezane, ne razvezuju same od sebe.

Fit je nešto slobodniji, rekla bih da daje više prostora u prednjem delu patike. Petni deo je stabilizovan slično kao i kod ULTRABOOST modela, sa ojačanjem koja oslobađaju ahilovu tetivu, koje je sada još minimalnije, ali je povezano sa guide trakom, koja prati ceo đon.

Đon je i dalje prepun BOOST pene, sa dodatnim ojačanjima EVA pene duž celog stopala, posebno vidljvim kod petnog dela, a dno patike i dalje prekriva kontinental guma.

Težina patike je ispod 300g, a pad 10mm. Poređenja radiUltraboost, istog broja težak je 310g (muški model)

Muški model : 272g
Ženski model : 221g

Tehnologija

adidas je pri kreiranju gornjišta koristio  Tailored Fibre Placement (TFP),  proces koji koristi mape pritiska da bi dodatno pojačao ili oslobodio stegu na delovima cipele.

Ovo zvuči komplikovano, ali u principu reč je o tome da vam gornjište neće pući na delovima gde se pregiba, jer je kompjuter predvideo da je to mesto stresa, pa ga je dodatno ojačao.

Ovaj sistem daje veći integritet gornjištu, od voljenog Primeknita, koji je, iako jako udoban, za neke trkače bio previše mekan.

Poseban adut SOLARBOOST patika je da je u svaki ugrađena reciklirana plastika koja je nastala kao posledica Parley projekta – tako da trčite znajući da ste pomogli čišćenju okeana.

Guide rail je verovatno najzanimljiviji dodatak ovom modelu, koji ga suštinski najviše razlikuje od ULTRABOOSTA. Iako deluje kao estetski momenat, zapravo jako pametno stabilizuje stopalo i sprečava lateralne pokrete. Noga, posledično, manje šeta levo desno (problem koji je UTLRABOOST imao od početka).

BOOST pena je naravno, poznato parče tehnologije, i u ovom modelu je zastupljena sa 85% u đonu. Ostatak ide na guide rail i Continental gumu na dnu đona.

Patika se sjajno pokazuje i na suvom i po kiši, dokle god ste na asfaltu.

Kako su se pokazale na stazi

Kompromis između BOOST pene i EVA materijala u ovom slučaju se najkraće može opisati kao: responsivnost.

Ovaj model pokriće tačno onu nišu koja želi bržu patiku, i spremna je da žrtvuje malo amortizacije.

SOLARBOOST se odlično pokazao i za petni i prednji gaz, dozvoljava brzu tranziciju, i razgažen je od prvog nošenja (moje drugo trčanje bilo je već na 18km).

Ovo je patika u kojoj će prosečan rekreativac lako postići lični rekord na dužinama od 10 do 42km.

Za srednje pruge, su, možda malčice preteške, ako je reč o ličnom.

Najevidentnija „mana“ na koju sam lično naišla, je moguće pregrevanje stopala u izrazito toplim uslovima i LSD treninzima.

Prednji deo gornjišta je dosta zatvoren, što ume da stvori osećaj saune. Sigurno detalj koji će sledeća iteracija razrešiti. Ipak, nešto tanje čarape su ovo dosta brzo neutralisale.

Druga tema je jezičak, koji viri u odnosu na ostatak gornjišta, opet, ovo se rešava dubljim modelom čarapa.

Po čemu se razlikuju od drugih BOOST modela (ULTRABOOST) – Dragoljub

Kao neko ko trči već deset godina i ko je probao i trčao stotine kilometara u Energy, pa ULTRABOOST modelima, mogu da primetim da je  najveća razlika u responsivnosti i stabilnosti, kao prednosti SOLARBOST modela. Najveća zamerka, koja se odražava u konačnoj oceni je lošija ventilacija u petnom delu patike.

Preporučio bih je pre svega ljudima koji imaju dobru tehniku i žele efikasniji odraz prednjim delom stopala. Tranzicija peta prsti nije moj prirodni odraz, ali 27mm u peti su svakako tu upravo zbog trkača sa petnim gazom.

ULTRABOOST je dosta mekša patika, sa 100% boost pene u đonu, što ume da zasmeta pri brzim ili intervalnim treninzima, jer deo te „udobnosti“ ide na štetu brzine.

Najbolje za?

Duga trčanja, neutralne pronatore, svakoga ko voli adidas modele, ali mu je ULTRABOOST previše mekana patika.

U Srbiji je dostupan muški model (crno sa narandžasto/zelenom štraftom) i ženski (plavo sa tirkiz trakom) u adidas brend radnjama, prodavnicama Go Active i Run n More.

Zaključak?

Ovo je model koji se takmiči sa Nike Epic Reactom, Saucony Kinvarom i sličnim modelima. Sa cenom od 160$ (18.000 RSD) jeftiniji je od nekih, svakako od svog „starijeg“ brata ULTRABOOST modela.

Deluje da je adidas na pravom putu da se vrati iz lajfstajl brenda u takmičarski, jer je opšti konsenzus interneta – da je ovo brza i responsivna patika koju ćete voleti od prvog obuvanja. Runrepeat ga drži na 95

[alert type=white ]Ovaj par patika dobili smo na testiranje od uvoznika. Ova činjenica nije uticala na recenziju i napisana je nakon trčanja više od 50 km u patikama i čitanja više od 3 sata recenzija različitih autora koji su testirali patiku.  [/alert]

 

 

Adidas Kanadia TR7 – najbolja investicija u trejl!
adidas UltraBOOST Parley – stari znanac u novom ruhu
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed