Patike za trčanje

Adidas Adizero Boost

Nema komentara

“Racing flats” ili u slobodnom prevodu “Ravne takmičarke” su kategorija trkačkih patika koje odlikuje nekoliko karakteristika:

  • racing – namena su im trke, pretežno na asfaltu (ne atletska staza ili trail) i to od 5km do 42km
  • veoma lagane – ove patike nemaju fensi tehnologija, sve nepotrebno je skinuto sa njih, kako bi bile što lakše (što manje grama na njima to su “brže”)
  • flats – ove patike su ravne, tj razlika između visine pete i prstiju (heel to toe) je minimalna i teži nuli
  • minimalna amortizacija – patike su veoma blizu zemlji, tj đon je tanak, pa su ove patike malo tvrđe od trening patika

Ovu kategoriju patika distributeri u Srbiji gotovo da ne prepoznaju, što je sasvim u zakonima tržišta. Manji procenat trkača ima potrebu za njima, ali oni koji imaju, po pravilu moraju da se snalaze i naručuju patike iz inostranstva.

Zbog svega toga, ali i činjenica: (1) da sam od 2009. godine kao jedan od autora sajta Trčanje.rs promenio ne manje od 30 modela patika (Nike, Newtwon running, Brooks, Inno8, KSwiss…), a da nikada nisam probao Adidas, (2) da je ovo najbrža patika na svetu (Mutai svetski rekorder trči u njima), (3) da sam probao baš ovaj model na sajmu tokom Berlinskog polumaratonu u martu 2014, — šansa da probam i testiram Adios Boost mi je veliko trkačko uzbuđenje.

(Napomena: Adidas nam je besplatno ustupio ovaj model kako bismo napisali recenziju)

Kada sam skapirao da one u Srbiji mogu da se nabave u prodaji (sada su i na popustu) to mi je bio dobar signal – vrhunska namenska takmičarska patika konačno kod nas na tržištu. U ovoj kategoriji Adidas ima samo još jedan brži model koji je namenjen trkama kraćim od maratona – Adidas Hagio, koje se još uvek ne može nabaviti kod nas.

ADIDAS® ADIZERO ADIOS BOOST je pefromance (takmičarska) neutralna patika. Razlika između pete i prstiju: 10.5mm. Patika je teška 220 grama.
U poslednje vreme isključivo trčim u njima, tako da sam u njima radio 15x200m na 3:10, deonice od po 1km na 3:35, kao i niz laganijih trčanja na +5:30 min/km. Sve ovo mi je bilo dovoljno da steknem i podelim sa vama utiske:

Boost

O Boostu sam dosta čitao ovde i ovde. Pored tehnološkog rešenja o tome kako su u Adidasu povezali niz malih kapsula i načinili novu revolucionarnu penu, bolju od običnih EVA pena, bilo je interesantno pročitati tvrdnju da ova pena bolje uzvraća energiju i povećava efikasnost trčanja za 1%.

Ipak, ono što je meni važnije jeste osećaj u ovom đonu. Za mene je važno da patika bude responsivna. To se postiže tako što patika nije previše mekana (pa onda suviše vremena provodim u kontaktu sa podlogom), al i i da nije suviše tvrda, tako da nemam nikakav feedback od patike (ne želim da trčim bos).

Adizero Adios Boost ima odlčnu responsivnost, tako da je ovaj glavni kriterijum za moje potrebe u potpunosti zadovoljava. Nisam se mnogo udubio da tačno razgraničim kombinaciju tehnologije koje dorpinose ovom osećaju (debljina Boost pene / Torsion System / Continetal guma na đonu), no proizvodni menadžeri iz Adidasa su uradili svoj posao i spakovali taman svega da vas na brzom trčanju prati patika koja brzo reaguje na svaki korak. Jako dobro.

Fit, tj kako patike prijanja uz nogu

Drugi važan osćaj koji patika treba da da jeste osećaj dobrog prijanja. Pored različitih tehnologija i rešenja, prijanje najviše zavisi od širine stopala trkača. Ako se dočekujete prednijm delom stopala i trčite brzo, onda je potrebno da patika ima malo mesta za prste koji se pri svakom udarcu šire.

Kako ja imam nešto uže stopalo, Adidas Adios Boost za mene, možda za trunku širi nego što bi voleo, tako da je potrebno pre svakog trčanja dotegnuti malo pertle.
Adios sam probao i na atletskoj stazi u Košutnjaku i po šljunkovitoj stazi na Adi gde su promene ritma i skretanja u velikoj brzini, dolazi do pomeranja stopala. Voleo bih da ovde imam malo jači osećaj kontrole, što kao što rekoh kompenzujem pertlanjem.

Heel lockdown ili zaključana peta

Brze patike najčešće imaju labavu petu, tj nemaju plastičnih elemenata koji petu drže čvrstom (ne možete da je zgazite). Adios Boost ima mehanizam koji zaključava petu koja je i nešto uža od prednjeg dela patike. Čvrsta peta omoguaćava da patika bolje prijanja uz nogu i da pospešuje stabilnost, ali i onemogućava brzo nazuvanje. Brzo nazuvanje nije problem kod (manje lenjih) trkača, ali može biti problem prilikom brzih tranzicija na triatlonu.

Upper – grub materijal

Kada sam ove patike probao na bosu nogu bilo mi je jasno da nema šanse da trčim u njima bez čarapa. Svaki dodir prstiju i gornjeg dela stopala sa materijalom bio je pomalo bolan. Odmah sam pomislio – šteta, ova patika bi odgovarala mnogim triatloncima na sprint i olimpijskoj distanci, a koji neće moći da je koriste jer nemaju vremena da oblače čarape. Naravno, uzmite u obzir da je ovo samo moje mišljenje, dok čak i Johnny Brownlee trči baš u ovom modelu i da njemu peta ne smeta.
Bilo kako bilo, Adidas je i sam skapirao. Istražujući za ovaj članak saznao sam da je u modelu nasledniku Adios 2, ceo upper deo zamenjen i redizajniran!

Zaključak

Kada pogledate pregled najbržih patika na Njujošrkom maratonu 2013, videćete da trkači i trkačice biraju između maksimalno 20-tak modela patika. Kod nas u Srbiji u prodaji imate dva modela sa ovog spiska: Adidas Adios Boost i Asics DS Racer.

Ako vam ovaj Adidasov model leži dobro na nozi, siguran sam da ćete napraviti dobar izbor za jake intervale i trke.

Asics Gel-Super J33
[TEST] adidas Adizero Boost, takmičarske patike za trke od 5km do 42km
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed