* NaslovnaVesti

Gjert Ingebrigtsen: Policija otvorila istragu nakon što su Jakob, Henrik i Filip optužili oca za nasilje

Nema komentara

Jakob Ingebrigsten i njegova starija braća, Henrik i Filip, optužilu su oca, Gjerta Ingebrigtsena, za nasilje.

Braća su napisala da „još uvek osećaju nelagodu i strah“ zbog Gjerta, koji je bio njihov trener do 2022. godine. Pokrenut je krivični postupak nakon „nekoliko prethodnih istraga“. Gjert, čiji je komentar na optužbe bio da su ,,neosnovane“, nije optužen.

Gjert očekivao optužbe

Advokat 57-godišnjeg Ingebrigstena, John Christian Elden, rekao je da razvoj događaja ,,nije neočekivan“. Dodao je i da je njegov klijent ,,uveren u ishod“.

„Činjenica da policija otvara istragu ne znači da postoje razumni razlozi da se Ingebrigtsen sumnjiči za bilo šta kriminalno“, rekao je Elden.

Jakob, koji je odbranio svetsku titulu na 5.000 metara u Budimpešti u avgustu, i Henrik i Filip – takođe olimpijci – su samo troje od sedmoro dece Ingebrigtsena.

Gjerta je trenirao 23-godišnje Jakoba, Filipa (30) i Henrika (32) tokom njihovog detinjstva i tokom većeg dela njihovih karijera, dajući ostavku nedugo nakon Jakobovog olimpijskog trijumfa u Tokiju.

„Odrasli smo sa ocem koji je bio veoma agresivan“

U tekstu pod naslovom „Ovo je naša priča“ na norveškom sajtu VG, braća su rekla da su morali da ispričaju svoju priču javno zbog intenzivne medijske pokrivenosti u Norveškoj o njihovom raskidu sa Gjertom.

Oni su napisali: „Odrasli smo sa ocem koji je bio veoma agresivan, koji nas je kontrolisao i koji je koristio fizičko nasilje i pretnje kao deo svog vaspitanja.“

„I dalje osećamo nelagodu i strah koji je u nama od detinjstva. Pre dve godine ponovo se dogodila ista agresija i fizičko kažnjavanje. Bila je to kap koja je prelila čašu“, prenosi BBC.

Gjert je, preko svog advokata, odgovorio: ,,Nikada nisam koristio nasilje nad svojom decom. Shvatio sam da imam slabosti kao otac i bio sam previše trener, iako prekasno.“

U četvrtak je policijski inspektor Terese Braut Vage objasnio da je prikupljeno dovoljno informacija da se pokrene krivični slučaj.

Međutim, on je dodao da kompleksna priroda istrage – bliska veza između Gjerta i njegovih sinova – znači da će za svaki ishod biti potrebno ,,neko vreme“.

„Sproveli smo nekoliko preliminarnih istraga, a sa informacijama koje smo dobili imali smo dovoljno materijala da otvorimo krivični slučaj“, rekao je Braut Vage. „Pokrenut je slučaj po članu 282. Krivičnog zakonika – zlostavljanje u porodici. To znači da smo sada u fazi istrage, gde je cilj istrage da se otkrije da li postoje krivične okolnosti.“

Policijski inspektor je dodao:

„Želeo bih da istaknem da su istrage u slučajevima zlostavljanja slučajevi koji po svojoj prirodi zahtevaju detaljnu istragu tokom nekog vremena.“

Gjertu je Norveška atletska asocijacija (NFIF) ukinula je akreditaciju za Svetsko prvenstvo u dvorani u martu u Glazgovu i Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Ne morate trčati duge pruge da biste osetili koristi trčanja. Koliko je dovoljno?
11-godišnja devojčica oborila svetski rekord na 5K
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed