* NaslovnaVesti

Enhanced Games: moderne Olimpijske igre bez maratona?

1 komentar

Cilj je stvoriti moderne igre za društvene mreže. Što po Aron D’Souzi, osnivaču Enhanced Games, podrazumeva eliminaciju događaja „koji ne zanimaju ljude, poput badmintona i trčanja na duge staze“. On je otkrio da je dobio milione dolara finansijske podrške za svoju preduzetničku ideju godinu i po pre samog događaja koji je planiran za leto 2025.

U intervjuu za Sifted magazin, D’Souza je otkrio da je udružio snage s nemačko-američkim milijarderom i suosnivačem PayPal-a, Peterom Thielom, koji je uložio „milionski iznos“ u Enhanced Games. Thiel nije jedini investitor. Investitor kriptovaluta i milijarder Christian Angermayer i Balaji Srinivasan, bivši CTO kripto berze Coinbase, takođe su investirali u ovaj projekat.

Šta su Enhanced Games?

D’Souzina ideja je bila da pruži alternativu onome što organizatori doživljavaju kao korumpirane Olimpijske igre. Kritikuju Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zbog navodnog iskorišćavanja sportista, nedostatka isplate sportista i odbijanja „unapređenih“ (čitaj dopingovanih) svetskih rekorda. Prema sajtu Enhanced Games:

,,Enhanced Games promoviše upotrebu nauke i fokusira se na osnovne sportove, s ciljem obaranja svetskih rekorda i obezbeđivanja pravične nadoknade za sportiste.“

Tvrde da doping, kada se koristi odgovorno, može značajno poboljšati rezultate treninga i omogućiti sportistima da dostignu svoj puni potencijal.

Nema trčanja na duge staze!

,,Olimpijske igre su drevni model iznova izmišljen od strane kolonijalnog aristokrate 1896. godine za viktorijanski svet“, kaže D’Souza za Sifted. ,,Moramo dizajnirati modernizovane igre za društvene medije (kao što su TikTok i Instagram) i kratke formate.“

Enhanced Games će se fokusirati na ograničen broj pojedinačnih događaja koji su interesantni, poput atletike, plivanja, gimnastike, boksa i dizanja tegova. Prema D’Souzi, ekipni sportovi, koji zahtevaju više takmičara i „kompleksniju“ logistiku, takođe otpadaju.

,,Osnovni fokus Igara je obaranje svetskih rekorda“, kaže D’Souza. ,,Želimo samo sportiste koji imaju potencijal da obore svetske rekorde u sportovima koji su zaista bitni. I tako, imajući mnogo uži set događaja, isporuka može biti mnogo ekonomičnija.“

Nagradni fondovi od milion dolara

Za razliku od Olimpijade, koja isplaćuje samo one koji osvoje medalje, takmičarima Enhanced Games će biti plaćena osnovna tarifa za učešće, s bonusima za pobede na događajima i postizanje svetskih rekorda.

,,Očekujemo da će biti nagradni fondovi od više miliona dolara za obaranje svetskih rekorda“, kaže D’Souza. ,,Moramo stvoriti stvarne podsticaje za sportiste da pređu sa ovog veoma uspostavljenog prestižnog sistema.“

Na primer, ako muški sprinter obori rekord od devet sekundi na trci od 100 metara, D’Souza kaže da bi moglo biti „desetine miliona u bonusima“. Prema Sifted-u, Enhanced Games pokušava prikupiti još 10 do 20 miliona dolara pre nego što održe svoj prvi događaj. Pritom su u potrazi i za sponzorstvima i ugovorima o emitovanju događaja.

Reakcija javnosti

Do sada je D’Souzin dopingovani koncept naišlo na mnogo negativnih komentara na mreži. Neki od njih su i da su Igre „opasne po zdravlje“, „cirkuska predstava“ i „šala“. Čak je i predsednik Svetskog atletskog saveza Sebastian Coe komentarisao Igre:

,,Niko unutar atletike ne shvata Enhanced Games ozbiljno.“

Travis Tygart, šef Američke agencije za borbu protiv dopinga (USADA), nazvao je Igre:

,,farsom… verovatno ilegalnom u mnogim [SAD] savezima“ i „opasnom cirkuskom predstavom, a ne pravim sportom.“

Koncept je odbacila i američka sprint legenda Michael Johnson, koji je javno nazvao igre „smešnim“ i ,,nelogičnim PR trikom za dopirane sportiste na društvenim mrežama“.ž

Izvor: Canadian running

Čeka nas najbrža ženska trka u istoriji Bostona. Čak 19 devojaka sa vremenom ispod 2:23 na startu
Olimpijski komitet proglasio najuspešnije sportiste 2023!
Tags: ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • IDIOTIZAM!
    Svakako bih izbacio pojedine, najčešće NOVE „sportove“, uvedene u olimpijski program, koji zaista, po meni, kvare duh olimpizma, ali ovaj predlog je KOMPLETNI IDIOTIZAM, tačka.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed