Connect with us

Hi, what are you looking for?

Recepti

Kašica od mekinja

Svi sastojci ovog laganog i zdravog doručka su odličan izbor za početak dana. Kada se sastojci pomešaju nastaje veoma ukusna kašica koja će vas držati sitim barem 2-3 sata. Još jedna dobra osobina ovog doručka jeste što nakon njega postepeno postajete gladni (posledica niskog glikemijskog indeksa).  Odličan izbor pred trku ili jutarnji trening, ali i dobar početak dana na poslu.

Na pakovanju mekinja koje kupujem (pri tom su prilično jeftine) piše: samo dve supene kašike ovsenih mekinja dnevno mogu vam pomoći da oslabite, snizite holesterol, zaštitite krvne sudove, ublažite dijabetes, regulišete probavu. Postoje dokazi da konzumiranje mekinja smanjuje rizik od raka debelog creva.

Recept sam maznuo od Ogija, koji svako jutro počinje sa sličnom kašicom. Pored ovog doručka bogatog sporim ugljenim hidratima, možete pojesti i sendvič ili jaja ukoliko vam je potrebna dodatna energija za jutarnji trening ili naporan dan.

Recept za trkačku kašicu od mekinja

  • Kašika ili dve pšeničnih mekinja
  • Kašika ili dve ovsenih mekinja
  • Kašičica meda
  • Brusnica
  • Par sirovih badema i/ili lešnika
  • Cimet
  • Ukoliko vam se porcija učini malom u kašicu možete dodati i različite pahuljice
  • Polivati toplom, skoro ključalom vodom i mešati dok se ne napravi kaša

Vreme potrebno da se napravi savšreno zdrav i ukusan doručak – 2 minuta. Vreme potrebno da se operu sudovi nakon doručka – 1 minut. Savšreno!

Budite nešto oprezniji sa mekinjama, jer je poznato da one pomažu radu creva, pa ih polako uvodite u ishranu jer mogu izazvati dijareju. Dok se ne naviknete možete kombinovati i doručak šampiona – musli sa mlekom.

Mekinje mogu da se jedu i sa jogurtom, za večeru…. Ukoliko i vi klopate mekinje, podelite sa nama vaš recept ili savet.

Advertisement. Scroll to continue reading.
11 Comments

11 Comments

  1. Srx

    17.12.2010 at 19:30

    Mekinje su zasigurno zdrave, ali imaju jednu manu, a to je ometanje apsorpcije gvozdja. Kako je sada zima, verujem da svi pijemo cajeve, neki verovatno poste i time jos vise smanjuju kolicinu gvozdja u organizmu, pa preventive radi ne bi bilo lose uraditi analizu krvi i ustanoviti pozeljni nivo gvozdja. Svi znamo sta nam gvozdje znaci, pa bi preko zime trebalo malo vise jesti hranu bogatu istim uz dodatak vitamina C

    • princeza.sg

      26.10.2014 at 19:08

      Ja sam pre tri dana pocela da jedem mekinje. Za dorucak sam pomesala dve kasike ovsenih, kasiku razenih mekinja i kasicicu secera. Sve sam prelila vrelom vodom a kad se prohladilo i zgusnulo pojela sam u slast :-) jako mi se svidelo i sad sam i veceru zamenila sa ovim obrokom. Ne da necu smrsati nego ima da se ugojim koliko uzivam :-D

  2. Dule

    17.12.2010 at 20:20

    @Srx, Fitinska kiselina koja se nalazi u opni zitarica je krivac za vezivanje minerala kao sto je gvozdje, tako da je najbolja varijanta kupiti obican ocisceni ovas (nisu ni mekinje ni ovsene pahuljice), i prokuvati, cime se ova kiselina znacajno smanjuje. Sto se tice ukusa meni se kuvani ovas mnogo vise svidja od instant mekinja. Ali to je vec licna preferencija.
    Takodje, ovsene mekinje se ne jedu bas u tolikim kolicinama da bi to stvarno ugrozilo unos minerala, tako da uzivajte u ovom odlicnom obroku bez brige.

  3. Igor Vujičić

    17.12.2010 at 23:35

    Probao mekinje. Bljak. Neuporedivo više volim musli, kornfleks, kačamak, griz, neskvik… ma bilo šta- samo ne meeeekinje :)))

  4. Veki

    18.12.2010 at 00:28

    Vujo, probaj mekinje sa cimetom i medom. Bez toga su stvarno gadne :)

  5. Saša

    18.12.2010 at 11:42

    Hehehe Vujo….. pa svaki ručak i onaj najomiljeniji, a nezačinjen naterao bi nas da naberemo nos…. zamisli sve što voliš da jedeš ali rastavljeno na namirnice od kojih se sastoji, veruj mi, retko šta bi ti se u svom izvornom, prirodnom obliku svidelo…..
    Tako i ove mekinje treba gledati kao koristan i zdrav dodatak ishrani. Dodaj ga u taj svoj omiljeni musli, kornfleks (neću sad ni da započinjem priču, šta je u stvari kornfleks, lažna zdrava hrana), kačamak, griz, neskvik….. ukus nećeš pokvariti, ali ćeš podići kvalitet obroka. Tu ne mislim samo na mekinje, koje ja lično i ne koristim jer ih unosim kroz integralne žitarice, već na sve ‘dodatke’, koji su odstranjeni u industrijskoj obradi.
    Sad, šta će ko i da li će uvrstiti u svoj jelovnik zavisi od naših potreba i uopšte od zainteresovanosti svakog od nas da se bavi ovom temom.

  6. Damir

    20.12.2010 at 19:59

    U svetu se vodi prica o tome sta (proteine, uhljenehidrate, masti) i kad (pre, posle) konzumirati u odnosu na trening. Ja nisam bas neki strucnjak za to, pa ako neko nezto zna o tome, voleo bih cuti!

  7. Stevanb

    04.04.2012 at 11:44

    Smuljajte ovsene pahuljice i mekinje sa voćnim jogurtom po izboru i pustite da odstoji malko. Tako dobijate kašu koja NIJE BLJAK. 
    Works for me !!!

  8. Mirjana Stevanovic Zivkovic

    30.05.2012 at 23:03

    Evo i ja pravim jedan proteinski šejk- koji je pritom jako ukusan, ima oko 500 ili malo manje kalorija.
     

    Potrebno:

    Aparat za mlevenje zrnevlja-ili mlin za kafu, blender i
    sledeće namirnice:

    Nepečeni  
    susam,laneno seme, ovsene mekinje,suncokretovo seme,malo cimeta, bundevino
    seme,indijski orah, brazilski orah, lešnik, badem- sve po jedna nepuna supena kašika
    i sve da je ne pečeno.Dodati još i po 1 kašiku suve aronije, brusnice i
    borovnice- sve to se može kupiti na tezgi na zelenoj pijaci( u Nišu   :)  ) ili u Zdravoj hrani;

    Staviti u mlin i par sekundi mleti dok se ne pretvori u
    prah.

    Zatim pretresti u blender, dodati pola banane, može par
    jagoda ili neko sezonsko voće, i supenu kašiku sojinog izolata( sojin protein
    –kupuje se u zdravoj hrani) , 1 kašičicu malteksa i šolja mlakog  sojinog mleka ( može i kravljeg ) .

    Sve izmiksirati par sekundi – to je to…

  9. Tanja

    18.03.2014 at 14:38

    Ovsene mekinje i ovsene pahuljice, pola-pola, ukupno do 50gr, kašičica kakaoa, kašićica fruktoze, malo cimeta prelijem sa skoro pa kipućom vodom, dobro promešam, sačekam da se ohladi, po potrebi može da se doda još vode. Njam Njam!

Uključi se u diskusiju

Povezani članci