trcanje na traci

Danas se mnoge bolesti mogu prevenirati zdravim načinom života, što podrazumeva i redovno vežbanje. Trčanje, kao jedan oblik fizičke aktivnosti, je kompleksno i efikasno jer trčanjem angažujete skoro sve mišićne grupe tokom aktivnosti.

Sve to u manjoj ili većoj meri važi i za trake za trčanje. Nekada su zaista nezamenjive:

Vremenski uslovi

Svi trkači se uvek pitaju da li je bolje trčanje u prirodi ili na traci. Mnogi će reći da pravi trkači uvek trče napolju bez obzira na vremenske uslove. Međutim, mnogo onih koji uživaju u fizičkoj aktivnosti, a nemaju naviku da trče po lošem i hladnom vremenu, odnosno po vrućini, biraju da svoju dnevnu dozu trčanja odrade u klimatizovanom fitness klubu, radije nego da preskoče trening. I to je sasvim u redu.

Meni je bilo smešno kada sam imala priliku da vidim jednog od naših najboljih ultramaratonaca koji je jedva uradio testiranje jer toliko nije navikao na traku za trčanje da je skoro pao sa nje!

U svakom slučaju, trčanje u prirodi ima mnogo prednosti, koje vam preporučujemo da iskoristite. Koliko god bila dobra ventilacija i klimatizacija u fitness klubu (a postoje oni vrhunski koji imaju sistem za ubacivanje svežeg vazduha i kompletnu izmenu vazduha u prostoru) trčanje u prirodi je nezamenljivo. Posebno ako u gradu trčite rano ujutru dok nema puno automobila ili na mestima gde je vazduh malo čistiji.

Dodatne vežbe na dohvat ruke

Naravno, trčanje u prirodi je besplatno, ali svi dobri trkači znaju da samo trčanje bez vežbi za gornji deo tela, posebno stomačne i leđne mišiće, nije dovoljno. Dakle dobar fitness je samo veliki plus u vašem treningu ako odaberete prave vežbe.

Povrede

Ukoliko imate povređeno koleno, posebne sprave za trčanje mogu da budu pravo rešenje (ako vam je trening na traci u bazenu nedostupan :)). One simuliraju trkačke pokrete ali ni u jednom trenutku ne dodirujete samu podlogu. Najsličnija je spravi za nordijsko skijanje.

Traka je takođe i mekša od betona, pa može da bude prelazni stadijum pre vraćanja na stazu.

Minus za traku

Trčanje samo na traci nije dobro jer je ona previše meka, posebno ako u nekom trenutku planirate da trčite po tvrdoj podlozi kakav je asfalt ili beton.

Dodatno, trčanje u prirodi (trail running) je odlično zbog promene opterećenja pri trčanju (uzbrdice i nizbrdice, neravan teren…). Bolji fitnes centri imaju i trake sa nagibom uzbrdo, retko koje sa nizbrdicama. Ukoliko imaju, možete iskoristiti traku i programirati trening brda ili fartlek!

Kakva su vaša iskustva?

*********

Za Life Active: trener Sanja Janušević

veliko trkačko istraživanje