Blog & Kolumne

Slučaj Kaster Semenja – kako sistematski ukloniti favorita

Nema komentara

Sportski arbitražni sud je u sredu, 1. maja odbio žalbu južnoafričke atletske zvezde Kaster Semenje. Odluka potvrđuje novo pravilo da takmičarke na srednjim dužinama moraju imati „normalni raspon“ nivoa testosterona – drugim rečima, niži od Semenjinih.

Kaster Semenja, južnoafrička atletičarka, celu deceniju zapravo dokazuje sebe i brani svoje titule (bukvalno) i svoje pravo da ravnoprano učestvuje u trci (i pobeđuje).

Od samog početka njene karijere nailazi na kritike od strane javnosti a zatim i na „nova pravila igre“ Međunarodne atletske federacije (IAAF), o čemu smo već pisali prošle godine. Glavni razlog su njene vezane pobede na međunarodnim takmičenjima (naročito u disciplini 800m) koje se pripisuju isključivo nivou testosterona u njenom telu (prirodnom nivou! ne radi se o dopingu).

IAAF je, naime, pre godinu dana usvojila nova pravila za učešće žena na atletskim takmičenjima. Žene čije telo proizvodi nivo testosterona veći od 5 nmol/L, moraće da uzimaju lekove za smanjivanje nivoa testosterona da bi se takmičile. Postavlja se etičko pitanje zašto je ovo prihvatljivo, ako doping nije prihvatljiv.

U svojim odlukama IAAF govori o ženama sa “razlikama u seksualnom razvoju” (DSD) koje imaju stopu testosterona iznad 5 nmol/L. Nekadašnja granica, zacrtana 2011. godine, bila je 10 nmol/L i ona je odgovarala donjoj granici kod muškaraca.

Komisija Sportskog arbitražnog suda je utvrdila da su propisi DSD-a diskriminatorni, ali ipak većina veća je utvrdila da je, na osnovu dokaza koje su dostavile obe strane, takva diskriminacija neophodna (?!), kao razumno i proporcionalno sredstvo za postizanje cilja IAAF-a da očuva integritet ženske atletike na određenim događajima.

Na kraju, Sud je predložio da se propisi ograniče na trke između 400 i 800 metara zbog nedostatka dokaza da testosteron ima značajan učinak izvan tih udaljenosti.

Ne treba napominjati da niko nikada nije predložio da muški sportisti sa višim nivoom androgena smanjuju svoj testosteron u okvire ‘normalnog raspona’ kod muškaraca.

IAAF je dobila podršku i od nekih sadašnjih i bivših elitnih sportista, koji se smatraju ugroženim jer ne uspevaju da se domognu medalje pored jačeg protivnika (i to smatraju nepravednim). Pola Redklif (bivša britanska atletičarka) je izjavila da razume kako je to bila teška odluka za IAAF i Sud i izrazila poštovanje prema nametanju novih pravila da bi se zaštitile žene u sportu. 

Sa druge strane, Savet Ujedinjenih Nacija za ljudska prava je usvojio rezoluciju u znak podrške Semeniji u martu ove godine.

Reakcije u Južnoj Africi su očekivano burne, a neki smatraju da ova odluka neće uticati samo na Kaster, već može imati i dalekosežne posledice na transrodne i interseksualne osobe u sportu. 

Kaster je nedavno pobedila na 5000 m na Južnoafričkom Atletskom Šampionatu. Postignuto vreme nije na nivou svetskih rezultata, ali na ovakvoj trci trenutno ima šanse za borbu za titulu na Olimpijskim igrama, jer ona nije obuhvaćena novim pravilima (samo trke od 400 do 1500 metara). 

Da li će i druge atletičarke u sličnoj situaciji promeniti kurs i izazvati talas novih pravila, ili će pribeći lekovima za smanjenje testosterona (koji mogu imati i negativnih implikacija)?


Saveti za zaposlene – kako uskladiti trening i posao?
Ocean Lava preplavila Boku – Bokelji oduševljeni
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed