Blog & KolumneKuhinja Male Iv

Sasvim (ne)obična pasta

23 komentara

Kako sam odlučila da mi voće bude doručak, a žitarice večera, ručak je postao rezervisan za igranje sa hranom i receptima. Isprobala sam sve vrste testenina koje su mi inače slaba tačka, ali nikako da naiđem na ove crne, bojene sipinim mastilom. Nikako da naiđem, al’ do pre neki dan.

Kupila sam ih odmah, a pošto sam naišla na njih u toku nabavke nove ture začina – bila sam vrlo inspirisana istočnjačkom kulturom. Nudle od pirinča sam zamenila ovim crnim tagliatellema, a njima u korpi sam pridružila sušene šitake, tamari i zeleni biber u zrnu. Recept koji se od rafova do kase smišljao, nazvah: Black and Green Meets Wok.

Dinstanje povrća i mesa bez masti uvek pripremam u woku, a nož šefa kuhinje (Chef’s Knife ili French knife) mi je jedna od najpametnijih investicija ikad. Ako ste u mogućnosti i ako nemate ovaj pribor, moj savet vam je da ga prvom prilikom kupite. Hrana koja se sprema u kvalitetnom woku ne zahteva obavezno dodavanje masti i ulja, a i sam proces dinstanja, pečenja, prženja je umnogome olakšan. Dobro naoštren nož ovog tipa jeste sjajno oruđe za seckanje svega, od mekanog luka do tvrde bundeve.

Pasta

Potrebne namirnice za dve porcije jela Black and Green Meets Wok:

  • 120g tagliatellea bojenih sipinim mastilom
  • 120g pilećeg filea
  • 1/2 paradajza
  • 1/2 crvene paprike
  • 1 šolja šitake pečuraka
  • 1/3 praziluka
  • 1/3 tikvice
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica karfiola
  • 1 kašičica zelenog čaja Pi lo Chun (Bi Luo Chun, Green Snail Spring) ili Lung Ching (Dragon Well)
  • 1 kašičica gomasija
  • 1 kašičica zelenog bibera
  • 3 kašičice tamari sosa

Pribor

U dubokom sudu zagrejala sam vodu začinjenu sa dve kašičice morske soli do temperature ključanja. Dodala sam testeninu da se kuva oko 10 minuta, dok ne bude al dente. Ovaj put rešila da improvizujem sa začinima i meso akcentujem mešavinom zelenog čaja, gomasija i zelenog bibera. Potrebno da je da po kašičicu od svakog sastojka sipate u avan i dobro usitnite. Piletinu sam isekla na kockice, uvaljala u začine i stavila je u dobro zagrejan wok. U momentu kada je meso srednje pečeno, u wok se dodaje i povrće.

Od povrća sam odabrala praziluk, crvenu papriku, paradajz, karfiol, tikvice, šargarepu i šitake. Razmišljala sam da dodam i kineski kupus, kao i kikiriki, ali pošto mi se jela paprika i paradajz, reših da zaobiđem tradicionalnu kinesku mešavinu i napravim svoju. Dakle, povrće sam isekla na žilijen i kolutiće i dodala u wok sa mesom. Tamari je dosta slan, pa nije bilo potrebe da naknadno solim sastojke, te sam samo dodala tri kašičice sosa i dobro izmešala.

Dok se povrće prodinstalo, testenina je bila gotova. Procedila sam je i dodala u wok i sačekala još nekoliko minuta da se svi sastojci ukuvaju i da testenina upije tamari i sok od povrća.

Porcija se služi topla, uz kineske štapiće – naravno. Ja volim da uz ovakve obroke popijem čaj, pa sam ovom prilikom pripremila Pi Lo Chun (zeleni čaj sa Tajvana) preliven dva puta, koji sam koristila i kao začin.

Zaključak: nikada u životu nisam probala bolje začinjeno meso! i znam da ću prvom prilikom otići do Small Tree prodavnice u nabavku još jedne kesice ove vrste čaja. Spoj aroma i ukusa, pomešanih sa susamom iz gomasija i pikantnom notom zelenog bibera mesu je dalo takav šmek, da sam već odvojila teglicu u kojoj ću čuvati zeleni čaj koji će se koristiti samo kao dodatak jelima! 🙂

Jelo

Tamari sos

To je taman, ukusom bogat soja sos koji se pravi osamnaestomesečnom fermentacijom zrna soje. On nastaje kao nus-produkt pri proizvodnji sojinog misoa. Čista soja, voda i morska so uz prisustvo mikroorganizama fermentišu 2-3 godine: gusta masa se spušta na dno, a uljasta tečnost prepuna enzima, proteina, gvožđa, kalcijuma i natrijuma ostaje na površini. Ona se filtrira i pasterizuje. Tako se dobija tamari soja sos vrhunskog kvaliteta i divnog ukusa. Zemlja porekla je Japan.

Enzimi koji deluju u procesu fermentacije stvaraju ugodan miris i ukus, a uz to omogućavaju sistemu za varenje da lakše razloži skrob, proteine, mlečne šečere i ako izvrši neophodne hemijske procese za što bolju apsorpciju hrane. Rezultat je poboljšana krvna slika i poboljšano opšte stanje organizma. Ne sadrži gluten, pa mogu da ga koriste i osobe koje pate od celijakije.

Način pripreme: Tamari se koristi pri kuvanju i daje jelu divan slankast ukus koji posebno vole deca. Kako je proces proizvodnje tamarija dugotrajan i skup, proizvod koji se na kraju dobija je koncentrovan i dragocen i pri primeni dovoljno je koristiti male količine. Za razliku od šoju sosa koji deo ukusa duguje alkoholima koji se procesom fermentacije prirodno oslobađaju iz žita, ukus tamri sos potiče iz obilja amino kiselina koje se izdvajaju iz proteina soje. Amino kiseline ne isparavaju kao alkoholi tako da je tamari sos pogodan za sva duža kuvanja.

Čajevi kao začin

Pi Lo Chun (Bi Luo Chun, Green Snail Spring) – ovaj čuveni čaj potiče iz planina u provinciji Jiangsu. Uvijeni listovi su prekriveni belim dlačicama, koje prilikom odvijanja daju zelenu do bledo zlatnu infuziju. Čaj je predivno nežne i mirisne arome i čistog, aromatičnog ukusa. Može da se preliva do tri puta. Zemlja porekla Kina.

Lung Ching (Dragon Well) – Ovaj čaj je dobro poznat po svojoj zelenoj boji, elegantnom obliku listova i neponovljivim ukusom. Pripremljena infuzija daje čaj jasne žuto- zelene boje i sveže arome koja podseća na tek pokošeno seno i ima blagu notu prepečenog lešnika.

Šitake pečurke

Naziv Shiitake potiče iz japanskog jezika; reč take označava pečurku, dok se shii odnosi na drvo shii, odnosno hrast. Ova pečurka potiče iz Japana gde je već dva milenijuma zovu carskom pečurkom, jer je bila na jelovniku imperatorske trpeze u Kjotu, a takođe i imućnijih samuraja. U Kini je poznata kao ko-ko ili hoag-ko i koristi se vekovima u tradicionalnoj medicini.

Šitake po tradicionalnoj kineskoj medicini spadaju u namirnicu neutralne termalne prirode, imaju slatkast ukus, smatra se da su prirodni izvor interferona. Interferon je protein koji se čini da ima uticaj na podizanje imuniteta protiv raka i različitih virusnih oboljenja. Šitake pečurke koriste se naročito u tretmanu raka stomaka i grlića materice.

Šitake pečurke utiču i na smanjenje nivoa masti i holesterola u krvi, a veoma je koristan i za izbacivanje ostataka životinjskih proteina, nagomilanih u organizmu. Ove pečurke su i dobar izvor germanijuma, hemijskog elementa koji poboljšava ćelijsku snabedevenost kiseonikom i na taj način podiže imunitet.

Način pripreme: Pre upotrebe osušene šitake pečurke držati u vodi (može i toploj) dok ne povrate volumen i mekoću. One mogu u vodi stajati i više sati.

Izvor: www.biospajz.rs i www.smalltree.rs

Kako trkače vide drugi?
Hamburger od bodibildinga sa dodatkom trčanja i zdrave hrane

Povezani članci

23 komentara. Leave new

  • Wow, bojene sipinim mastilom. Nisam imala pojma da to postoji. Ovo je odlično za carboloading u nedelji pred trku 🙂

    Svakako, od Istoka možemo mnogo da naučimo o ishrani. Jeste da mi nismo geografski predodređeni za ovaj tip ishrane, ali možemo da se podsećamo na taj odnos prema njoj koji oni imaju. Taj ritual, a pre svega, da znamo zašto nešto jedemo.

    Odgovori
    • Pa da, lepo je prošetati se kontinentima i ukrasti njihove fore i fazone. 🙂 Zaista se trudim da mi hrana i njeno pripremanje ne dosadi i onda kako bih sebe naterala na kulinarenje – ja smislim zanimljiv recept i nabavim još zanimljivije sastojke! 🙂

      Odgovori
  • Kakve su ovo fotke, nestvarno 🙂

    Odgovori
  • Maja Živkov
    januar 26, 2013 14:02

    Veoma poučan tekst! Nikad nisam koristila testenine bojene sipinim mastilom, ali moram uskoro probati! Kako si krenula pitam se šta će biti do aprila… 😉 Samo napred!

    Odgovori
  • Sylph Gourmand
    januar 26, 2013 15:20

    Iv, ovo je fenomenalno! 🙂 Moraću da probam čim mi dojaviš gde si kupila ovu interesantnu testeninu! Do sada sma jela samo rižoto sa sipinim mastilom i jako mi se sviđa, ali ovo nisam probala.

    Odgovori
  • Ja imam predrasude prema testenini, Majo, Iv, jesam li u krivu?

    Odgovori
    • Nisi. 🙂 Ja ih izbegavam što više mogu, ali ponekad valja začiniti jelo ovakvim zanimljivim dodatkom. Volim da se igram, istražujem i činim svako jelo (kao i njegovu pripremu) interesantnim. A kako mi je crna testenina već dugo na listi, evo prilike da častim sebe jednim iskakanjem iz šeme. Ako se kombinuje sa ovako zdravim namirnicama – onda nije toliko strašno pripremiti je ponekad. 😉

      Odgovori
      • A šta fali testenini?
        Odlična je za one koji imaju duge treninge, i pre dugih trka. Sporo se apsorbuje i polako daje telu energiju, daje osećaj sitosti bez težine u stomaku.

        Odgovori
        • Upravo. Ona je ok za aktivne sportiste, ali ove članke ne čitaju samo ljudi koji treniraju. Ja sam se najviše ugojila jedući testeninu, a onog momenta kada sam je izbacila iz redovne upotrebe – skinula sam nekoliko kilograma. Zato je Jovana lepo rekla: “Ovo je odlično za carboloading u nedelji pred trku.“ i ja se slažem s tim. 🙂 I dodaću koment i ovde: “Ako se kombinuje sa ovako zdravim namirnicama – onda nije toliko strašno pripremiti je ponekad“. 🙂

          Odgovori
  • Zapamtite jednom-testenina( bela, od pšeničnog brašna) nisu spori ugljeni hidrati i ne apsorbuju se sporo već sasvim suprotno. Lako se probavljuje i brzo prelazi u krvotok. Ne znam otkud taj mit u sportistima….

    Odgovori
    • Jeste, napravila sam malo istraživanje na tu temu. Kaže da testenina zajedno sa krompirom i belim hlebom spada u grupu složenih šećera koji srednjom brzinom prelaze u krvotok i trebalo bi ih ređe konzumirati.

      Odgovori
      • Ja pošto imam dijabetes istražujem direktno na sebi 🙂 , merio sam mnogo puta koliko brzo se podiže nivo šećera u krvi posle uzimanja testenine, identično kao i sa prostim šećerima. Bela testenina nije složeni šećer! I ne bih rekao da se može nazvati zdravom ishranom, a ni dobrom također. Kačamak, ovsene pahuljice, svi proizvodi od belog brašna, krompir, sve je to isto kada je u pitanju brzina UH…

        Odgovori
  • mislim da je najbolje da se vratimo hrani koju su jeli pre 30-40godina hleba,masti i luka

    Odgovori
    • malo je vise vremena proslo kada je ta hrana bila aktuelna, a i dok su nasi preci jeli takve stvari, uglavnom su ili ratovali, ili radili na njivi… za danasnje kancelarijske i druge poslove zbog kojih veci deo dana sedimo, ne postoji opravdanje da se i ishrana ne uskladi.

      Odgovori
  • Slazem se sasvim NEobicna pasta! Kakvo zadovoljstvo jesti je! Na tren sam osetila daleki istok,tako blizu 🙂

    Odgovori
  • Fantastican izgled pripremljenog obroka, izbor povrca dobar, ukusan i zdrav…i jos jednom Kineska kuhinja pokazuje svoje cari u pravom svetlu!!!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed