Connect with us

Hi, what are you looking for?

Blog & Kolumne

Osvrt na prvu nedelju preokreta

Huh, juče je bio jedan od onih dana kada mi ništa nije išlo od ruke! Sve sam bila smislila, i koncept posta i recept koji ću napisati i vreme do kada će sve to biti gotovo. Kad ono, ne ide i ne ide i kraj.  Ali, nisam odustala, to je ono što je bitno.

Probudila sam se sa idejom da spremam moj čuveni rižoto sa kikirikijem. Puna energije, srećna zbog učinka u toku ove nedelje, pa još i petak – sve beše nekako superkul, dok nisam počela sa spremanjem ručka. Iseckala sam kupus, izdrobila kikiriki, našla idealne posude za serviranje, pristavila vodu za pirinač – i taman da ga sipam u šerpu, naiđem na praznu kutiju! Kako sam to samo previdela, nije mi jasno. Obično proveravam sve potrebne namirnice pre početka kuvanja i bejah sigurna da imam punu kutiju integralnog zrna.

Ringla uključena, kupus spreman, voda vri. Ništa, udahnula sam duboko i u sekundi napregnula mozak kako bih brzo osmislila neku drugu kombinaciju koju bih mogla da spremam umesto rižotoa. Setih se onih heljdinih testenina koje hoću da skuvam već danima i voilà! – novi recept već se pisao. Tako sam došla do jela rigatoni od heljde sa kineskim kupusom i kikirikijem.

RIGATONI OD HELJDE SA KINESKIM KUPUSOM I KIKIRIKIJEM

Potrebne namirnice za jednu porciju:

  • pola glavice manjeg kineskog kupusa
  • šaka pečenog kikirikija bez soli
  • pola šolje heljdine testenine (rigatoni u ovom slučaju)
  • pola šolje kukuruza šećerca
  • pola čaše kisele pavlake (sa manje masnoća)
  • gomasio, biber

Pristaviti da se testenina bari u kipućoj vodi. Šaku kikirikija sipati u omanju kesu za zamrzivač i na drvenoj dasci položiti kesu i zrna u njoj rasporediti duž kese/daske. Tučkom pažljivo izdrobiti zrna, tako da se kesa ne pocepa. Kupus očistiti od spoljnjih listova i iseckati ga na žilijen. U zagrejani wok prvo izručiti kikiriki iz kesice i peći ga dok ne porumeni, a onda dodati kukuruz i kupus. Potrebno je prodinstati kupus vrlo kratko samo kako bi omekšao, a ostao hrskav. Dodati gomasio i biber po ukusu i na kraju kiselu pavlaku, koju je potrebno dobro umešati u povrće. Kada je testenina obarena al-dente, ocediti je i dodati sastojcima u woku.

* Umesto rigatona, možete takođe u woku ispeći sitne komade pilećeg belog mesa, i umesto kisele pavlake dodati tamari sos koji bi odlično išao uz piletinu i povrće.

E tako, sada kada je čitav recept tu i kada imamo o čemu da pričamo, možemo preći na onaj deo o treninzima i promenama koje sam uvela u ishranu. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Plan je da svake nedelje izbacujem i ubacujem pojedine namirnice. Npr. ove nedelje sam izbacila šećer (slatkiše, šlag u kafi, Nesquik) i dobijam dodatne poene za ovo jer me muči PMS potreba za čokoladom. Takođe, izbačen je i alkohol koji inače slabo konzumiram, ali više nije dozvoljena ni ona jedna čaša belog vina uz ručak. 

Krenula sam sa namirnicama koje su lake za izbegavanje, jer znam da ću na kraju nedelje osetiti olakšanje i sreću jer sam uspela u zacrtanom cilju. Od sledeće nedelje izbacujem pecivo i testeninu i ostavljam samo jedno parče integralnog ili kukuruznog hleba u toku čitavog dana. To će biti malo teži poduhvat jer volim testo, ali biće mi lakše da izdržim ako znam da već imam jednu nedelju iza sebe u kojoj sam bila uspešna. Takođe, uvodim voće umesto doručka i ovaj deo je posebno bitan, jer omogućava čišćenje organizma i početak dana laganim obrokom. O tome ću više u sledećem postu. ;)

Izbegavanje određenih namirnica traje mesec dana od prvog dana nedelje u kojoj sam odredila da izbacim tu i tu namirnicu. Pošto je moj plan da pored pripreme za polumaraton u aprilu, regulišem krvnu sliku i izgubim oko 10 kilograma, redukovanje ishrane je obavezno. Imam 5 meseci da ostvarim ono što sam isplanirala.

Što se tiče treninga, nabavila sam svu potrebnu opremu! Moj šuškavac je verovatno najupečatljiviji deo te odeće, jer je na tufne. :) Zaista nisam namerno tako birala, ”majkemi”. Vaga je takođe naručena (da, ŽENE, živela sam sve ove godine bez vage), trcanje.rs majica je u sportskoj torbi i spremna sam.

U protekloj nedelji, moje nove patike za trčanje ponovo su se susrele sa stazom na Tašu. Nismo se družile od juna i moram priznati da smo se uželele jedna druge. Za početak: brzo hodanje i lagani sprint, čisto da podsetim mišiće na napor i da ih pripremim za ono što sledi. Zagrevanje je gotovo i spremni smo da počnemo sa programom o kome ću pisati sledeće subote! :)

14 Comments

14 Comments

  1. ivana

    01.12.2012 at 09:32

    Nesquik lak za izbacivanje? Aaaaaa… Kako ce moj zivot bez toga? Al srecom nestalo ga je pa cu pokusati da ga ne kupujem. Inace nes kafu (samo sa mlekom) secerim neskvikom. Je l bi mogla da dodajem onda secer?

    • Mali Iv

      01.12.2012 at 13:13

      Ne. :) A da probaš sa crnim čajem koji ima aromu vanile ili pomorandža+cimet, pa dodaš kašičicu meda? :) Radi posao bolje nego kafa! ;)

      • ivana

        01.12.2012 at 14:43

        Ajde da probam. Al da obavezno objavljujes ovaj blog redovno, da imam neku zvezdu vodilju :). Svaki dan sebi kazem od danas pocinjem sa pravilnom ishranom, al samo da popijem energies ili kafu sa nesquikom i pojedem svasta nesto, sto ne smem ni da pomenem ovde :)

        • Mali Iv

          02.12.2012 at 16:23

          Naravno da ću objavljivati redovno! :D Ako znam da postoji makar još jedna osoba koja je spremna da promeni svoje loše navike uz mene, to mi daje dodatnu energiju da idem napred i ne odustajem! Pisaću u sledećem postu šta može da se gricka u onim momentima kada kriziramo! ;)

  2. Matija

    01.12.2012 at 14:37

    Iako je cela stvar odricanje, daleko je od toga da nije pikantno i preukusno. Pun pogodak, Mali!

  3. Jasna

    01.12.2012 at 16:39

    Divan recept! Nadam se da ces uspeti u svom cilju :)

  4. Veroljub Zmijanac

    01.12.2012 at 17:20

    Danas, nisam mogao jer sam ceo dan bio na seminaru, ali od sledeće subote, počinjemo da kuvamo subotnji ručak ala Mala Iv

    • Mali Iv

      02.12.2012 at 16:24

      Haha, ponosna sam na vas! :)

  5. Marija Stepanovic

    02.12.2012 at 18:45

    Oooooo, draga, bash bash zelim da vidim taj shushkavac :) A sto se vage tiche, sta reci… Sa dragim zivim u nashem stanu vec skoro tri i po godine i neeeeeeemaaaaam vagu…i to nije slucajno :)

  6. Dragan Ciric

    03.12.2012 at 03:02

    Uzeo slobodan dan da malo odmorim posle maratona, taman da se igram u kuhinji sa ovim receptom :)

Uključi se u diskusiju

Povezani članci