Blog & Kolumne

Moja jutarnja rutina iz 2012. godine (mnogo pre nego što je Robin Šarma objavio „5am Klub“). Koja je vaša?

10 komentara

Šta prvo uradite ujutru kada ustanete? Na koji način se pripremite za dan koji stoji pred vama? Postoje brojni saveti iz različitih kultura kako da počnete dan, a ja vam predstavjlam moj način u želji da ćete i vi podelite sa nama korisne savete za buđenje.

Rano ustajanje

Ukoliko pročitate biografije uspešnih ljudi, videćete da su mnogi (ja bih onako paušalno oceni, većina) bili pravi ranoranioci.

Od kada je Trčanje.rs prešlo u kancelariju, trudimo se da na posao dolazimo što ranije kako bi imali mirno vreme bez telefona, email-a i sastanaka za rad bez ometanja na stvarima koje zahtevaju jaku koncetraciju.

Ovaj savet sam video i kod jednog od sjajnih učitelja Ivana Rečevića, a savete i razloge zašto je dobro rano ustajti možete pokupiti i od svetski priznatog gurua, pri tome i maratonca, Leo Babaute.

Čaša tople vode

Čim ustanem, popijem čašu tople, ne ključale i ne hladne vode. Ideja ovoga je da čaša vode (neki savetuju da se pije oko 4 čaše) na prazan želudac ima mnoge zdravstvene koristi.

Brojna su objašnjenje ovoga, poput toga da je organizam dehidrirao u toku večeri, da telo na ovaj način prečišćuje bubrege, izbacuje toksine… Kako god, meni se čini da je ovo nešto što skroz ima smisla i što ne može da ima negativne efekte.

Ispiranje nosa i pranje zuba

Na pripremama u Lošinju, Govind ima specijalnu jutarnju rutinu, kojom čisti nos i radi par joga vežbi.

Neke stvari pokupite direktno iz Indije, od civilizacije koja je starija od naše.

Čišćenje nosa slanom vodom je jednostavan mehanički tretman ispiranja nosa (google: nasal irrigation).

Malu posudu za ovaj tretman možete pronaći u svim apotekama. Košta oko 8€. I ako deluje suludo, tretman je prihvaćen, a spominjala ga je čak i Oprah.

Doručak

Moj doručak je uravnotežen, a svodi se na klice, mekinje, ovsenu kašu, šejk sa bananom, semenke, nekad sendvič ili ostatke od ručka prethodnog dana…

Jedan od saveta koji koristim je natapanje žitarica i oraha, koje stoje u vodi tokom noći kako bi im se promenila kiselost, povećala iskorišćenosti gvožđa (vrlo važno za trkačke i trkačice!!!).

Jednostavno, uveče ostavite ovas, ječam, bademe, lešnike u vodi… Ujutru dodate kokosovo brašno i voće: bananu, brusnicu, suvo grožđe, može i protein u obliku praha (može i sojino mleko u prahu) i sve izmiksate u blenderu ili štapom. Ukusno i zdravo 🙂

Timoti Feris, čovek koji je slavu doživeo sa dve knjige, 4 hour working week, i za nas interesantnije 4 hour body, ima savet da ako hoćete da smršate, ujutru pojedete 30 grama proteina u prvih 30 minuta od buđenja.

Njegova logika je da je organizam preko noći pojeo sve što je mogao, i sada dolazi do ragradnje mišića. Ja ne pazim toliko na 30 grama proteina, ali u svakom slučaju trudim se da jedem u prvih 30 minuta.

Ukoliko želite preporuke za jutarnji doručak pre trčanje, pogledajte i ovo.

Buđenje žene i odlazak na posao

Kada sam se malo razbudio, sledi pakovanje stvari (i ručka za posao) i najlepša stvar, a to je trenutak kada se voljena žena budi. Nažalost, tiranija trenutka je takva da se nema vremena za kafu i listanje novina.. no šta ćeš… mora da se prilagodimo modernom načinu života 🙂

No, posle 3 godine rada od kuće, imati kanc i ići na posao je pravo osveženje. Ko se još raduje svom poslu?

Za sada su dani ovakvi, a kada krene lepo vreme i pripreme za duga takmičenja (Ironman), dan će počinjati mnogo ranije uz bajs, plivanje i trčanje. Ukoliko i vi imate neki koristan savet i rutinu za ujutru, podelite ih sa nama i drugim čitaocima Trčanje.rs!

Kako je nastao maraton?
Zimsko trčanje sa psom

Povezani članci

10 komentara. Leave new

  • Ja sam do sada ustajao u 9 sto se kod mene u drustvu racuna za jako rano 🙂

    Sad od kad sam poceo da trcim ustajem u 7, i do 9 sve to obavim…
    O tome koliko je vazni ustajati rano i da to svi uspjesni ljudi rade mozete procitati u knjizi Brajana Trejsa Nema opravdanja..

    Dobro jutro trkaci 🙂

    Odgovori
  • Ja ustajem u 6h, sledi tuširanje i spremanje. malo pre 7 sam u kancelariji i onda pripremam doručak. a to je uglavnom jogurt sa ovsenim pahuljicama i orasima.ili ovsene i korn fleks sa mlekom. ili neko voće sa jogurtom, uglavnom se sve svodi na voće i mahunarke. 🙂 obavezno mi je da pojedem jabuku u toku radnog vremena (jednu,dve 🙂 ). i naravno ponesem još nesto od kuće za kasnije jer radim do 15h a posle toga stižem kući, presvlačim se i pravac na trčanje 🙂 volim rano da ustajem i jako mi je žao što u to vreme ne mogu da treniram ali dobro za sve se nađe vreme.

    Odgovori
  • I ja ustajem rano, u 7, spremim se i u pola 8 krecem na posao. Tamo sam oko pola 9 i tada doruckujem, nekad jabuku, nekad cornflakes a nekad samo kafu i uz dorucak procitam clanak na trcanje.rs. Posle toga naravno posao, posao i samo posao, do pola 5 :).

    Vecini nas je vreme ustajanja odredjeno obavezama za taj dan. Zanima me kad vi uvece idete na spavanje? Meni izgleda kao da sam izgubila dan ako legnem pre 12, a ako odem posle neispavana sam i ujutru posezem za kafom, koju inace ne volim da pijem.

    Odgovori
    • Ja sam u krevetu u periodu između 23h i 1h. Nije mi teško da ustajem, teže mi je kad ne treniram,sutradan sam sva usporena. 🙂 a odmor je naravno potreban. a kafu obožavam i konzumiram je redovno.

      Odgovori
  • Ustajem u 12, raspadam se ceo dan. Nesto mora da se menja!

    Odgovori
  • Ja pijem 1l vode kad ustanem. Isprobavao sam i manje ali tek negde oko 7dl osetim da sam natankovan, razbuđen, spreman. Ako se zaustavim tu negde oko 7dl onda idem na malu nuždu tek za 3-4 sata, a za 1l idem odmah u sledećih sat vremena. 

    Ima smisla ovo što pišeš da je cilj čišćenje bubrega i izbacivanje toksina jer organizam u toku noći posle apsorbovanja hranljivih materija iz hrane, koju smo prethodnog dana jeli, kreće sa čišćenjem organizma. Voda može samo da pomogne tako da ostajem na 1l

    Odgovori
  • čula sam savet fitness trenera da nije dobro za srce trčati po ovoj hladnoći, meni ne smeta, pa sam htela da pitam da li je to tačno?

    Odgovori
    • Nikola Milošević
      februar 7, 2012 09:52

       U najkraćem – nije tačno.Međutim,istina je da se pri hladnoći krvni sudovi skupljaju i srce je primorano da radi povećanim kapacitetom.Samim tim se povećava i krvni pritisak.Ali,ako nemate kardiovaskularnih problema,onda i ne postoje prepreke za bilo kakvu fizičku aktivnost po ovakvom vremenu.

      Odgovori
  • Ustajanje rano je i u duhu tibetanaca, a oni znaju šta rade, zdravo žive i tako razmišljaju, ja funkcionišem od raanog jutra i menjam kurs za trčanje, trčaću ujutro.

    Odgovori
  • Odusevljena clankom.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed