Blog & Kolumne

Kako da ne budete debeli sa krivom kičmom

5 komentara

Evo utisaka sa seminara na kome sam bio proteklih dana dana. Tekst je orginalno napisan na sajtu ITDogadjaji, a tekst o ovom predavanju je objavio Vladimir Trkulja.

Prvo predavanje drugog dana biZbuZZ-a je održao Veroljub Zmijanac, koje je najavljeno sa naslovom “Menadžment trening“. Ispostavilo se da je Veroljubovo predavanje bilo mnogo zanimljivije, budući da ga je prava tema, opisana u podnaslovu “Kako da ne budete debeli sa krivom kičmom” izdvojio iz klasičnih društvene-mreže-kako-da-zaradim-na-netu-twitter-je-super predavanja.

Veroljub je autor sajtova astma.rs i trcanje.rs, takođe je i programer koji je završio FON. Vrlo je pozvan da govori o miksu sporta i IT-ja, i iz ugla zdravlja, ali i biznisa.

Činjenica da je Srbija treća zemlja u svetu po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti, kao i da će svaka druga osoba umreti od infarkta, šloga ili prtiska je zastrašujuća, ali i bolno realna. Ljudi koji su godinama u IT-ju i koji su već počeli da osećaju efekte sedenja za računarom znaju koliko je sport bitan i koliko može da doprinese zdravlju – i u fizičkom, ali i u psihičkom smislu. Srednjoškolci i studenti kojih ove godine ima zaista mnogo na biZbuZZ-u treba ovo da imaju u vidu, i da ne zapostavljaju sport na uštrb IT-ja.

E sad, kako vi možete iskoristiti vaša IT znanja i eventualne sportske hobije, interesovanja? Veroljub savetuje tri načina:

Lični blog, kao najjednostavniji način se vaš glas čuje i da sebi obećate da ćete nešto uraditi. Pogledajte npr. pobedidijabetes.org, zašto baš vi ne biste napravili sajt smrsaj.com i javno obećali da ćete to zaista i uraditi?

Portal, kao npr. trcanje.rs. Pogledajte taj sajt, meni je i dan danas neverovatna količina informacija i vremena uloženog u pisanje korisnih, neposrednih tekstova koje svakom početniku mogu otvoriti svet trčanja i zdravog života. Veroljub kaže da u polju tenisa, koji je trenutno vrlo popularan u našoj zemlji nema sličnog sajta – zašto ne biste napravili npr. igrajtenis.rs?

Društvena mreža, nešto vrlo popularno u svetu, a čuli smo odličnu ideju za društvenu mrežu za bildere, koji bi imali jedno net mesto gde bi mogli da postavljaju sliku, informacije o svojim treninzima, da se međusobno porede…

Srbija je na polju IT-ja zemlja u kojoj je vrlo retko moguće napraviti neki novi i revolucionaran proizvod. Ma koliko to zvučalo loše, dobra strana toga je da većina stvari koje su ljudima zanimljive već postoji negde u inostranstvu, te je “samo” potrebno naći dobru ideju i prepoznati ciljnu grupu. Iz ugla sajtova koji se bave trčanjem, tu su garmin i nikerunning koji svojim korisnicima omogućavaju da putem posebnih uređaja (garmin koristi GPS, nikerunning senzore uglavnom u patikama) beleže informacije o svojim treninzima, uploaduju ih, prate statistiku, dele je sa drugima i na taj način planiraju svoje buduće treninge i tempo napredovanja.

Veroljub je predavanje završio savetima: bavite se sportom (ali stvarno!), a IT znanja mogu biti dobra motivacija da realizujete vaš projekat koji će pomoći drugima na sprkom Internetu, na kome ima više nego dovoljno prostora za takve stvari.

Pogledajte slajdove

Snimak predavanja

Tour de France – Random slike
Juče, danas, sutra…ili moja motivacija i trčanje

Povezani članci

5 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed