Atletika

Tri svetska rekorda „pala“ na mitingu Dijamantske lige u Parizu

Nema komentara

U petak, 09. juna, održao se miting u Parizu, gdes u srušena tri svetska rekorda!

Prvo je Jakob Ingebrigtsen na retko trčanoj distanci od dve milje, oborio rekord star 26 godina. Onda je, na 5.000 m za žene, Faith Kipyegon nadmašila samu svetsku rekorderku, Letesenbet Gidey iz Etiopije, i oborila svoj drugi svetski rekord za tačno nedelju dana. A onda je i Lamecha Girma iz Etiopije oborio treći svetski rekord večeri, u stiplčez trci na 3.000 metara.

Ingebrigtsenov prvi svetski rekord na otvorenom

https://www.instagram.com/p/CtSK6S4obFo/?hl=en

Ovo je bio prvi svetski rekord na otvorenom za aktuelnog olimpijskog šampiona i rekordera na 1.500 metara, Jakoba Ingebrigtsena. Njegovo vreme od 7:54,10 oborilo je dugogodišnji svetski rekord Daniela Komena od 7:58,61 za skoro četiri sekunde.

Ingebrigtsen je oborio mnoge evropske i nacionalne rekorde na daljinu, kao i svetski rekord na 1.500 metara u dvorani 2022. godine.

Ingebrugtsen je milju istrčao za oko 3:57. Kada je pejser pao na 2.000 m, 22-godišnjak je preuzeo vođstvo, odvajajući se u svakom krugu i približavajući se rekordu. Publika eksplodirala dok se Ingebrigtsen približavao svom poslednjem krugu rekordnim tempom, stigavši do linije četiri sekunde dalje od Komenovog rekorda.

Ingebrigtsen je u njegovom pejsingu pomogla Wavelight tehnologija, koja koristi svetla na unutrašnjoj strani staze da prikaže pejs rekorda u realnom vremenu.

Novi svetski rekord čeka ratifikaciju Svetske atletike.

Ingebrigtsen je dominirao terenom, dok je Kenijac Ishmael Kipkurui završio drugi za 8:09,23, a Kuma Girma iz Etiopije treći za 8:10,34.

Govoreći posle trke, Norvežanin je rekao: „Neverovatno je da sam uspeo da oborim ovaj rekord. Ovo je moj prvi rekord na otvorenom.“

Kipyegon oborila drugi svetski rekord za nedelju dana

Kipyegon je pre samo nedelju dana oborila rekord na 1.500 metara u Firenci. Da bi sada oborila rekord na 5000m sa vremenom od 14:06.62.

A pritom se nije takmičila na 5.000 metara od 2015. godine. 29-godišnja majka i atletičarka je nadmašila prethodni svetski rekord na 5.000 metara od 14:06,62. Ovaj rekord je oborila Gidey, koja je ovog puta završila na drugom mestu sa 14:07,94 (njen drugi najbrži rezultat).

Pročitajte i: Faith Kipyegon oborila svetski rekord na 1500 metara u Firenci

Kenijka se u prvoj polovini našla iza Gidey, poguravši tempo samo u poslednjih pet krugova. Kada je istrčala poslednji krug za manje od 60 sekundi, bilo je jasno da će oboriti svetski rekord od svoje rivalke.

Dvostruka olimpijska i svetska šampionka na 1.500m nije ni pomišljala da obori rekord:

„Ne znam kako sam uspela“, rekao je Kipyegon. „Samo sam se fokusirala na zeleno svetlo i pokušala da ostanem opuštena i da uživam u trci… kada sam videla da je to svetski rekord bila sam jako iznenađena.“

Reuters

Treći rekord večeri: Lamecha Girma

Osvajač olimpijske i svetske srebrne medalje Lamecha Girma iz Etiopije oborio je svetski rekord u stiplčez trci na 3.000 metara za muškarce, što je treća svetska marka postavljena u petak.

Girma je do cilja došao za 7:52,11, smanjivši prethodni rekord od 7:53,63 koju je postavio Saif Saaeed Shaheen iz Katra 3. septembra 2004. u Briselu.

Angelina Topić oborila nacionalni rekord

Angelina Topić, oborila je nacionalni rekord u skoku uvis preskočivši visinu od 197 cm. Ovim skokom nadmašila je prethodni nacionalni rekord za 1 cm, iz trećeg pokušaja.

Pročitajte i: AK Mladost Zemun i Vojvodina Novi Sad nabolji među pionirima, Omladinski i Zvezda dominirali kod seniora

“Ponosna sam što sam uspela postaviti novi nacionalni rekord. Ovo je samo početak, i radujem se daljem napretku i postizanju još većih visina.”

Angelina Topić

Angelina je u ukupnom plasmanu zauzela treće mesto, i jedna je od najmladjih takmičarki ikada koja se takmičila na ovako prestižnom mitingu, preneo je Srpski atletski savez.

Izvor: Canadian Running

Faith Kipyegon oborila svetski rekord na 1500 metara u Firenci
Ekipno prvenstvo Evrope održaće se u Poljskoj od 20. do 22. juna
Tags: , , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed