Ako ste trkač ili šetač ili samo običan posmatrač verovatno vas nije ostavio ravnodušnim činjenica koliko su nam putevi, šume, parkovi zagađeni smećem. Da ne spominjem velike trke posle kojih ponekad ostaju čak i deponije na stazama.

Šta je Plogging pitate se?

Upravo se radi o novom trkačkom ludilu, koja se širi kroz Evropu izuzetnom brzinom, kako saznajem stigao je i do Bosne i Hercegovine. Naime reč plogga potiče iz Švedske i kombinacija je reči „podiži“ i „trči“, a opisuje aktivnost kako u toku trčanja skupljaš smeće svuda kuda prolaziš. Lepo i korisno zvuči, zar ne?

Formiraju se trkačke grupe

Toliko je postao popularno u zapadnim zemljama, a pogotovo u velikim gradovima gde turisti baš i ne paze gde bacaju svoj otpad, da se formiraju grupe plogingatora koji trče sa vrećama za smeće, usput se savijaju po svako bačeno đubre trpaju u svoje vreće i na kraju ponosno i srećno se slikaju sa natrpanim kesama, i naravno slike odmah šalju na instagram sa oznakom #plogging.

 

Zanimljivo i korisno

Kako šveđani kažu nema ništa lepšeg i korisnijeg, kada vidiš da si kroz aktivnost koju i ovako upražnjavaš još i očistiš ulice,  eventualno spasiš i neke životinje od direktnog trovanja.

Stručnjaci fitnesa kažu,

da i kao trening je dobar jer ima karakteristike intervalnih treninga, a međuvremeno je i dobar sagorevač masti, takođe ima elemente za mobilnost jer savijanje dole za preuzimanje smeća će proširiti domet kretanja koji koristite, sve u svemu tri u jedan je.

Ja nisam stručnjak u ovoj temi i ne razumem ni to kako neko uspeva tokom trčanja da napravi na primer selfie, ili da uhvati deo prirode pa da zabeleži slikom, jer sam u glavnom skoncentrisana na svoje pokrete pa bilo šta ako me poremeti usput ispadam odmah iz ritma. Ali svet se menja pa menjamo se i mi i možda će jednom taj pokret  plogginga stići i do nas, ja se nadam.

Dotle mogu samo da vas ohrabrim da i ako nećete trčati sa vrećama pod pazuh kroz grad,  budite svesni svoje okoline pa svoje smeće bacajte na određeno mesto za to, i već ste nešto učinili za svoju zemlju. Ako nemate društvo za to, uvek možete se priključiti jednoj od Školi trčanja širom Srbije, ili nekom “crazy” trkačkom pokretu, u glavnom treba samo da otvorite oči i srca!