Sportsko – atletska Srbija se velikom brzinom razvija, kada je organizovanje dugoprugaških trkačkih manifestacija, u vidu polumaratona i maratona, u pitanju. Samo prošle i ove godine smo dobili desetak novih trka u različitim mestima po Srbiji što je zaista velika stvar i na koju smo svi mi, koji smo učesnici tih trka, ponosni.

30. septembra 2017, naša država će postati bogatija za još jednu trku, trku koja će se razlikovati po mnogo čemu od ostalih, što zbog istorije i ambijenta po kome se trči, što zbog staze i cilja koji će biti poseban.

Start trke će biti u Kostolcu, gradiću koji živi od rudarstva i energetike, a zahvaljujući Dunavu, koji ga deli od Banata, razvijen je i ribolov. Isto tako je iznedrio i kvalitetne sportiste, naročito u gimnastici i rukometu, a i kulturni sadržaji su na visokom nivou.

O Kostolcu je dovoljno reći da je jedan od prvih mesta u Srbiji gde je 1870. godine započela organizovana eksploatacija uglja.Najveće zasluge za istraživanja ležišta uglja i otvaranje jame Stari Kostolac pripadaju Djordju Vajfertu.

  1. godine nemački inžinjeri otvaraju prvi površinski kop uglja u Kostolcu.Danas se u sklopu Kostolca nalaze 2.elektrane i u njegovoj blizini je najdublji, površinski kop uglja “Drmno”, u Srbiji.

Kada je Viminacijum u pitanju, to je rimski grad i utvrdjenje u kome će biti cilj ove trke. Dosadašnja saznanja upućuju na to da današnji areali sela Stari Kostolac i Drmno, koji se nalaze na 3 km od Kostolca i oko 100 km jugoistočno od Beograda, leže na ostacima Viminacijuma, glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije (Moesia Superior), u kasnoj antici provincije Prve Mezije (Moesia Prima).

Prostor nekadašnjeg rimskog grada i vojnog logora Viminacijuma (više od 450 hektara šire gradske i 220 hektara uže gradske teritorije) nalazi se danas ispod obradivih površina, a predmeti i fragmenti predmeta iz rimskog perioda rasuti su u oraničnim brazdama.

Projekat Viminacijum, pored arheologa, okuplja matematičare, elektroinženjere, geofizičare, geologe, petrologe, istraživače koji se bave daljinskom detekcijom, 3D modelovanjem i prepoznavanjem oblika, ali i veštačkom inteligencijom. Njihova želja je da trgovi i hramovi, pozorišta i hipodrom, kupatila, ulice i četvrti grada izrone iz oranica u kojima su se vekovima nalazile i postanu deo svetske i naše kulturne baštine, ali i simbol prepoznatljivosti Dunavskog areala.

S toga, dragi prijatelji, ne propustite da 30.septembra 2017.godine, uživate u trčanju na 1. Kostolačkom – Viminacijum polumaratonu i budete naši dragi gosti. Toga dana,ova 2.mesta, koja su spoj savremenog i istorijskog, biće mesta okupljanja svih istinskih zaljubljenika trčanja. Ne propustite da trčite stazama nekada moćne Rimske imperije.

ORGANIZATORI MANIFESTACIJE :
Gradska Opština Kostolac. Kulturno –sportski centar Kostolac. Sportsko Udruženje Maraton tim Požarevac

TRKE PREDVIĐENE MANIFESTACIJOM :
Trka Slatkiša na 100 metara sa početkom u 10h – devojčice i dečaci iz vrtića .
Trka zadovoljstva na 5 km sa početkom u 10:45h (limit 1. sat).
Polumaratonska trka 21. km sa startom u 10:30h (limit 3.sata).

PRIJAVLJIVANJE I UPLATA :
Prijava i uplata za trku Slatkiša i Zadovoljstva nema, dovoljno će biti da se pojavite na startu.
Prijava za polumaraton :
Upustvo za uplatu I registracija za Kostolački polumaraton na link:http://runtrace.net/kostolac/reg
Startnina za polumaraton iznosi 800.oo RSD i neće se menjati do kraja prijavljivanja. Rok za prijavljivanje
15.06.2017.g. – 15.09.2017.g. do 15,ooh. Za takmičare koji dolaze sa strane moguće je prijaviti se i na sam dan trke, ali u startnom paketu neće biti majce trke.

STARTNI PAKET :
Za takmičare u polumaratonskoj trci :

  • kesa polumaratona,
  • majca Kostolačkog- Viminacijum polumaratona,
  • startni broj,
  • okrepa na stazi i cilju,
  • sendvič i voće ili bon za ručak,
  • finišerska medalja.

PRIJEMNI CENTAR :
Prijemni centar za takmičare u polumaratonu biće Istorijsko- arheološko nalazište Viminacijum. Obezbeđen je veliki parking za sva vozila i autobuse prispele na trku.

Svlačionice i garderoba obezbeđeni su u vidu šatora, pod konstantnim nadzorom organizatora trke. Mokri
čvor funkcionalan. Kafić Viminacijum , kao i suvenirnica pristupačni i dobro snabdeveni. Preuzimanje startnih paketa, i eventualne prijave na licu
mesta od 07:00h do 09:45h Svaki takmičar pri preuzimanju startnog paketa, potpisaće izjavu o učestvovanju na trci na sopstvenu odgovornost. Za
eventualno maloletna lica potpisuju roditelj ili staratelj, ili prilažu pismenu saglasnost istih.

KONTAKTI :
U slučaju da želite dodatne informacije vezane za održavanje
Kostolačkog – Viminacijum polumaratona, prati te nas na
društvenim mrežama, Facebook stranici Kostolački polumaraton, Facebook grupi Maraton tim Požarevac, na email: kostolacpolumaraton@gmail.com, kontaktirajte nas na info telefone +38166-921-74-33, +38165-88-00-174

Tekst napisao Mihajlo Gajić