* Naslovna*** PreporukaMaratonMotivacijaVesti

Svakome je potreban jedan Bottle Claus u životu

Nema komentara

Pitate se koje sad Bottle Claus I zašto je svakome potreban ponekad?

Ko je Bottle Claus?

Claus-Henning Schulke, je inžinjer iz Berlina koji je stekao slavu na Berlinskom maratonu 2018. kada je njegova predaja okrepe pomogla Elijudu Kipčogeu da obori svetski rekord.

Iako je svetsku slavu stekao 2018. Claus je zapravo ovaj posao, volontera koji dostavlja okrepu elitnim trkačima, radio dugi niz godina unazad. Obzirom da je i sam odličan sportista, maratonac sa ličnim rekordom 2:36 i Ironman triatlonac sa više od 10 završenih full Ironmana i PB od 8:54 iz 1993 (završio i Konu, 9:35).

Šulke sa istim entuzijazmom prenosi flaše trkačima otkako je počeo da volontira 1997. godine, i na kraju je počeo da upravlja timom volontera zaduženih za ovaj posao na Berlinskom maratonu. Prvi put je raspoređen da pomaže Kipčogeu 2017., činilo se da njegov rad niko nije mnogo primetio — osim Kipčogea, koji je tražio da Šulke rukuje njegovim flašama i sledeće godine.

Bottle Claus je Klaus-Hening Šulke, 57-godišnji nemački inženjer koji živi u Berlinu. Klaus je i sam izvanredan sportista — završio je biciklističku trku preko Amerike (RAAM), trčao maraton 2:34 i završio više od 10 Ironman triatlona.

Ali ono što je privuklo najveću pažnju na Bottle Clausa privuklo najveću pažnju je njegov rad kao osobe koja lično predaje Eliuda Kipčogea, najvećeg maratonca svih vremena, svaku od njegovih flaša na 13 stanica pomoći tokom Berlinskog maratona. Zbog svog ravnog puta, Berlinski maraton obično ima najbrža vremena

„Moje najveće sećanje na Berlin je čovek koji mi je davao vodu. I dalje je moj heroj.“ – Eliud Kipchoge u intervjuu iz 2021.

Kipchoge u Berlinu uvek ima istog asistenta za okrepu

Nekoliko dana pre trke 2018, zvanično su se upoznali i improvizovali tehniku primopredaje. Koristili su vazu sa lalom koju su našli na obližnjem stolu. Šulke ju je držao sa podnožja, a Kipčoge je zgrabio vrh. Na dan trke napravili su 13 savršenih predaja i Kipčoge je postavio svoj prvi svetski rekord u maratonu.

bottle-claus-i-eliud-kipchoge

Šulke je stegnutom pesnicom slavio svaki uspeh, a zatim bi skočio na svoj bicikl, jureći ispred Kipčogea da bi stigao do sledeće okrepne stanice koja je udaljena oko pet kilometara. (Morao je da se probija kroz trkače, policiju, TV ekipe i da se bori za poziciju sa asistentima drugih trkača)

Ono što Šulke nije znao je da ga je primetio i reditelj TV prenosa i da je počeo da ga prati na savkoj okrepi, dok su voditelji  komentarisali razmene, poput pit stopa u Formuli 1. Kada se Šulke vratio svom telefonu posle trke, bio je preplavljen porukama prijatelja.

Gugl pretraga za „Bottle Claus“ porasla je narednih dana, a organizatori maratona su bili fascinantni. Prošle godine maraton je postavio na Jutjub video snimak koji je pratio Šulkea do aerodroma, gde je pomogao da pokupi Kipčogea, i oko staze na dan trke.

„To je apsolutni entuzijazam sa kojim to radi, neopisiva strast“, ​Mark Milde, direktor Berlinskog maratona.

Proslava je olakšanje, jer se primopredaje čini jednostavnom ali je zapravo sve osim toga. Na putu do svog svetskog rekorda iz 2022. Kipčoge se kretao brzinom od oko 20km/h. Da li možete da zamislite da dodajete svom rpijatelju flašu vode dok sedi u kolima koja se kreću tom brzinom? Pritom, pravilo je da onaj koji dodaje okrepu ne sme da se kreće, mora da stoji u mestu.

Na prvih nekoliko stanica, dok se liderska grupa ne odvoji, toliko je velika gužva da je borba z poziciju među asistentima podjednao zanimljiva kao i sama trka. Desetak trkača koji se približavaju velikom brzinom dok se dobrovoljci bore da budu viđeni među gomilom ljudi koji drži flaše.

Bottle Claus je dobio i poseban poklon od Kipchogea

Nakon Berlinskog maratona i svetskog rekorda 2018, Šulke je sledećeg dana dobio poziv od direktora maratona. Rečeno mu je da dođe u hotel i da želi da ga vidi lično Kipchpge. Tada je dobio Kipčogeov startni broj, koji je trkač potpisao porukom: „Dragi Claus, bez tebe ne bih uspeo da postavim ovaj svetski rekord.“

bottle-claus

Sad znate ko je Bottle Claus I valida vam je jasno zašto nam ponekad svima treba jedan. A  još je bolje kada to možemo mi da pružimo drugima.

 

 

Lansirana Adria Corporate Run League
Trofej Beograda u orijentiringu 2024
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed