blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ona trči

Momci, žao mi je, žene su ipak bolji trkači!

Naravno, to ne znači da su žene brže od muškaraca, ali definitivno trče pametnije i bolji su trkači. Statistički posmatrano, žene imaju bolji i uspešniji pristup trčanju, posebno kada se posmatraju duge deonice.

žene bolji trkači

Danski istraživač i bivši atletičar, Jens Jakob Andersen, sačinio je najsveobuhvatnije istraživanje rezultata maratona koje je do sada sprovedeno. Ova studija uključuje preko 1,8 miliona rezultata sa preko 131 maratonskih trka u periodu od 5 godina.

Zaključak je nedvosmislen, žene su mnogo uspešnije u održavanju konstantnog tempa u maratonskoj trci što je ključ postizanja optimalnog rezultata. Istraživanje je pokazalo da žene u drugoj polovini maratonske trke usporavaju za 18,61% manje nego muškarci. Andersen je zaključio da čak 90% trkača usporava u drugoj polovini trke i to za, u proseku, 12%. Iako su muškarci u proseku za 7% brži od žena, žene su neuporedivo uspešnije u održavanju konstatnog tempa.

Prosto je neverovatno da veliki broj trkača koji provedu mesece i mesece pripremajući se za tako težak izazov kakav je maratonska trka, ne provede ni 10 minuta u razmišljanju o strategiji koju će primeniti na samoj trci, odnosno uspešnom određivanju pravog tempa. Žene su očigledno u ovom elementu, a to je pametan pristup trci, neuopredivo bolje od muškaraca.

Naravno, ovo se ne odnosi na elitne trkače. Njihovi rezultati pokazuju da oni prvi i drugi deo trke trče praktično istim tempom, odnosno razlika u tempu između prvog i drugog dela staze je svega 0,1%.

Kada se posmatraju podaci u poslednjih 5 godina, broj učesnika maratonske trke je porastao za 21,61% kod muškaraca, dok je broj žena koje trče maraton povećan za 33,35%. Ovo povećanje je posebno izraženo kod žena starijih od 50 godina gde iznosi 89,70%.

Podaci pokazuju i da je tempo u prvih 5 kilometara sporiji nego između 5 i 10 kilometara, verovatno zbog gužve na početku trke. Takođe, muškarci maraton završavaju za 04:21:36 dok žene u proseku maraton istrče za 04:41:27. Zanimljivo je da muškarci najbrže  trče u svojih 38 godina, dok je starost žena kada su najbrže 24.

Konačno, Andersen je na kraju dao i svoje preporuke za postizanje dobrog rezultata na maratonu:

Advertisement. Scroll to continue reading.
 • potrebno je da krenete sporije nego što Vam to izgleda prirodno na samom početku,
 • nemojte da Vas povuče masa trkača da trčite brže,
 • trčite Vašim tempom i nemojte se trkati sa drugima
 • i konačno, ako ne možete trčati tempom koji ste predvideli, odmah usporite i nastavite sporije u skladu sa svojim mogućnostima.

Celo istraživanje možete pogedati OVDE.

PROČITAJ I: STATISTIKA U SVETU I KOD NAS  – KO VIŠE TRČI?

Dakle, momci, stvarno mi je žao. Možda možete da trčite brže, ali definitivno ne i pametnije! :)

Za Life Active, Milica Jagodić

1 Comment

1 Comment

 1. danonymous

  24.03.2015 at 13:15

  Zanimljivo istrazivanje. Ne znam da li je naslov teksta i zakljucak u originalnoj analizi ili ne :)) U svakom slucaju, ako kazemo da 90% takmicara usposava u drugom delu trke za 12%, a da zene usporavaju manje od muskaraca 18.61%. To (otprilike) znaci da ako muskarac uspori za 12%, zena ce usporiti za 9.7%.
  Neka prosecna zena traci 12 km/h, a prosecan muskarac koji je brzi 7% 12.84 km/h. U drugom delu trke, muskarac ce trcati 12% sporije, odnosno, 11.29km/h (1.55km/h sporije), a zena 10.83 km/h (1.17km/h sporije). Ne zvuci bombasticno kao naslov, ali pretpostavljam da u tom slucaju ni ja ne bih procitao tekst :) Bez obzira na naslov i poredjenje, istrazivanje ne pokazuje mnogo…

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

atletika

Godine 1972. na Bostonskom maratonu je ispisana nova stranica istorije. Tada je Bostonska atletska asocijacija (BA) prvi put uvrstila osam žena na listu zvaničnih...

* Naslovna

Svaka druga žena makar jednom oboli od sindroma policističnih jajnika. Trčanje u ovom slučaju nije samo preventiva, već i lek. Prenosimo vam Aleksandrino iskustvo....

lifestyle

Prevencija u medicinskom smislu predstavlja akcije koje su potrebne da se preduzmu da bolest ne nastane. Odnosno da se ne naruši ravnoteža (homeostaza) u...

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...