Patike za trčanje

Saucony Freedom – nepojmljiva udobnost

Nema komentara

O patici

Saucony Freedom ISO je najnoviji model i premijum patika koja nam dolazi iz ove renomirane američke kompanije. Najveća prednost Freedom modela je Everun pena koja čini kompletan đon patike i daje dosta povratne energije nakon inicijalnog udara o tlo. Ako su vaša stopala imala priliku da iskuse čari Kinvare, onda će ovu patiku obožavati.

Sa svojih ~260gr može se svrstati u kategoriju lakših patika, pa se košarkaškim žargonom može reći da je “all-around” igrač, odnosno da je izuzetno univerzalna i da se može koristiti za sve sporije i brže trkačke treninge, ali i trke na 21 ili 42km. Saucony ostaje dosledan svojoj filozofiji minimalističkog trčanja, pa tako i Freedom dolazi sa padom peta-prsti od 4mm.

Gornji sloj

Na prvi pogled mora se primetiti da je Saucony iskoračio i kad je estetika u pitanju, jer smo konačno dobili patiku koja je privlačna na oko, za razliku od nekadašnjih modela koji su takođe privlačili poglede, ali ne iz pozitivnih razloga. U Srbiji se Freedom može naći u svetloplavoj boji za muškarce, dok modela za žene nažalost još uvek nema.

Gornji sloj se ističe ISOFIT tehnologijom koju Saucony koristi u svim svojim naprednijim modelima u poslednjih par godina. Jedna od prednosti zbog koje sam zavoleo ovu marku je upravo ta. Zbog ravnih stopala i neelastične kože sam imao dosta problema sa žuljevima, ali to nije bio slučaj sa Saucony patikama jer šavovi na gornjem sloju praktično i ne postoje. ISOFIT daje taj osećaj “čarape”, gde gornji sloj potpuno prianja, oblikuje se po stopalu i ne iritira kožu.

Jezik patike se takođe stapa sa gornjim slojem, te nema bojazni da isti sklizne u toku trčanja. Međutim, jezik je zbog smanjenja težine patike, a i bolje ventilacije poprilično tanak, pa ukoliko se pertle jače zategnu, mogu se osetiti prilikom trčanja i stvoriti nelagodnost.

Materijal gornjeg sloja obećava dobru ventilaciju, dok je na peti postavljen plastični luk koji će obezbediti da peta ne šeta i bude zaključana u mestu.

Integrisan jezik

Đon

Dolazimo do najjačeg aduta ovih patika – Everun pena. U ostalim modelima se takođe nalazila ova pena, ali kao tanak sloj između đona i uloška patike. Kod Freedom-a je stvar drugačija – Everun pena koja ispunjava celokupni đon patike. Ova pena je zapravo unapređena verzija dobro poznate EVA (etilen-vinil acetat) pene, s tim što je za razliku od EVA pene koja je jedinstvena, Everun pena sjedinjeni skup hiljade zasebnih kapsula EVA pene. Everun tehnologija omogućava veću izdržljivost materijala, bolji povraćaj energije i veću udobnost. Kako Saucony tvrdi, ova patika će se isto ponašati kako na prvom, tako i na petstotom kilometru.

Razlika prilikom trčanja u odnosu na druge patike je osetno primetna. Ne odaje “sunđerast” utisak, odnosno da je preterano mekana, već deluje da je napravljen idealan balans između odziva i udobnosti. Dok se Kinvara diči udobnošću na prednjem delu patike, Freedom je prati u tom segmentu, ali je i daleko ispred kad je udobnost na zadnjem delu patike u pitanju. Udobnost je toliko izražena da staje rame uz rame sa modelima namenjenim dužinskim treninzima (Triumph, Hurricane, Ride).

Na sredini đona se ne nalazi ojačana EVA pena, tako da je patika prvenstveno namenjena trkačima sa neutralnim gaženjem. Takođe, tranzicija peta-prsti je poprilično glatka u toku trčanja.

Zaključak

Freedom je model u koji je uloženo mnogo i koji zaslužuje da bude blizu “savršenom”. No, i to savršenstvo ima svoju cenu, koja iznosi ~20.000rsd. Ali, ukoliko tražite patiku koja će odgovoriti svim vašim potrebama – ne tražite dalje. Saucony Freedom će osloboditi trkača u vama.

Prednosti: + udobnost + izdržljivost + univerzalnost + dizajn

Mane: – cena – tanak jezik

https://www.instagram.com/p/BTrZOCLD8h3/

Kako se kaže Sajkoni ili Sokoni i još mnogo toga o poznatom trkačkom brendu nastalom u 19. veku
Saucony Kinvara 8 – moćna mašina za treninge i trke (IZBOR UREDNIKA)
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed