Patike za trčanje

Hoka One One Clayton 2- muški model

Nema komentara

Poput mnogih zaljubljenika u trčanje često posećujem Youtube u potrazi za recenzijama patika i sportske opreme uopšte, pa sam se proleća ove godine vrlo prijatno iznenadio ugledavši Clayton 2, model Hoka One One patika, na nogama jednog bradatog drumskog ratnika koji je kao i ja tabanao oko Ade tog toplog subotnjeg jutra. Iz priče s njim saznao sam da je Run n More uvezao Hoka patike i već sutradan otišao da ih ispobam. Bila je to ljubav na prvo obuvanje.

Trend maksimalne amortizacije

Hoka One One je inače američka firma sportske obuće koja, zahvaljujući svojim udobnim i veoma laganim patikama sa neuobičajeno debelim đonom, beleži nagli rast popularnosti među trkačima poslednjih par godina, ponajviše na američkom i azijskom tržištu, ali je kod nas još uvek relativno nepoznata.

Prema rečima samog proizvođača, najprodavaniji model im je Clifton 3, patika izražene mekoće i izuzetno debelog đona koje se može porediti sa, recimo, Saucony Kinvara modelom.

Zbog njene neobične konstrukcije, mišljenja trkača o ovoj patici su veoma podeljena. Težim trkačima odgovara ta mekoća i osećaj gaženja „kao po oblaku“, dok bržim trkačima uglavnom ne odgovara jer nije dovoljno responzivna (energija koja se stvara prilikom udara u tlo se rasipa jer stopalo previše uranja u đon).

Tu na scenu stupa model Clayton 2 jer je nastao upravo kao odgovor kompanije na želje kupaca za nešto bržim i eksplozivnijim modelom. Dakle, za patikom koja će pružiti i udobnost i brzinu.

Mojim objektivom

Udobnost i brzina

Ukratko:

  • Pad 4mm
  • Težina: 255m, 199ž
  • Namena: neutralni pronatori, beton

Gornjište Klejtonki, kako ih od milja zovem, sastoji se od tankog, jednoslojnog mrežastog materijala (engl. mash) koji je ojačan tankim printom i pruža odličnu ventilaciju.

Prednji deo patike (engl. toe box) je dovoljno prostran, što je bitno jer se prsti stopala pri kontaktu sa tlom šire, tako da problema sa poplavelim noktima i žuljevima kod ovog modela ne bi trebalo da bude. Posle višemesečne upotrebe mogu da potvrdim da je zaista tako; imam široka stopala a nikakvih problema nisam imao. Jeeej! Pravda za šapate ljude.

Đon je širok, pruža dobru stabilnost na asfaltu, a razlika u njegovoj debljini na relaciji peta-prsti iznosi svega 4 mm! Sastavljen je od dva sloja EVA pene različite gustine i sa zadovoljstvom mogu da kažem da se i nakon 300 pretrčanih kilometara na njemu razaznaju tek umereni tragovi habanja!

Ono što takođe cenim kod ove ove patike je činjenica da je, meni lično, kao i Adidasov Ultra Boost, ona bila udobna već na prvo nošenje. Nije zahtevala da je prethodno razgazim (što je često slučaj sa Aesics patikama, recimo) i osećaj pri gaženju se nije bitno promenio. Imajte to na umu prilikom eventualne kupovine. Ako vam je odmah udobna, super. Ako ne…produžite dalje.

U loše strane bih ubrojao jedino cenu, koja nije mala, i vezanost patike za ravnu podlogu. Izrazito lagana patika (cc 200 g) sa tananim mešom i đonom bez izraženih krampona prosto nije pravljena za trejl. Izgledom takođe odudara od proseka, ali to je već stvar ličnog ukusa.

Plava armada

Najbolja za?

Sve u svemu, ako tražite laganu, stabilnu, umereno brzu i umerno tvrdu patiku za asfalt, Clayton 2 je možda pravi izbor za vas. U suprotnom, brži trkači će verovatno više uživati u modelu kao što je Hoka Tracer, a oni nešto sporiji u modelima iz serije Clifton.

Pogledajte i ostale recenzije Hoka One One serija!

HOKA ONE ONE CLIFTON – čUDNE ALI UDOBNE

 

Tehnološki povratak : Reebok Floatride je patika o kojoj se priča!
Hoka Tracer – brzo & lako trčanje #recenzija

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed