Patike za trčanje

adidas SOLAR Drive 19

Nema komentara

Najnoviji član Solar porodice adidasa je pred vama, ovo je najpovoljniji model u liniji – predstavljamo za šta je najbolji!

Ukratko

 • Namena: Trčanje na asfaltnim površinama ili tredmilu.
 • Teren: Asfalt
 • Pronacija: Neutralna
 • Težina: 318g (11.2 Oz) – muška patika (Eur 42.5; CM 27)
 • Pad: 10mm
 • Cena: 14.390 rsd

Zastupljene tehnologije:

Gornjište:

 • Spojene uretanske trake
 • Rebrasta mreža
 • Reflektivni delovi stabilizacije za petu

Srednji uložak

 • Boost pena celom dužinom sa EVA slojem na gorenjm delu Boost-a

Gazište:

 • Jednodelna guma

Glavna odlika – Dobra „all around“ patika

Prema specifikacijama adidasa, ova patika namenjena je za duže trkačke treninge i trke (polumaratonske i maratonske), a njene karakteristike to zaista i potvrđuju.

EVA sloj koji se nalazi odmah preko Boost pene daje utisak čvrstine, dok pomenuta Boost pena daje dobar osećaj izbalansiranosti između mekoće i sigurnosti.

Patika se odlično ponaša prilikom dužih trčanja (10km i više), a pokazuje i dobre performanse prilikom bržih trčanja (5min/km i brže).

Gazni deo, iako nije napravljen od continental gume se dobro ponaša i na suvoj i na vlažnoj površini, bez naznaka za brzim habanjem.

Sigurnost

Zahvaljujući EVA sloju koji se nalazi na gornjoj površini Boost pene, SOLAR Drive je značajno otpornija na rotacije i neželjeno uvijanje u odnosu na UltraBOOST patike, ali i dovoljno fleksibilna za udobno i neometano trčanje.

Plastika koja fiksira petu je dovoljno čvrsta da stopalo drži na mestu i pri najzahtevnijim treninzima. Dobroj stabilnosti stopala doprinosi i čvrstina materijala koji čini gornjište patike.

Ono što je meni lično zasmetalo jeste nešto slabija prozračnost materijala i slabija propustljivost vazduha, pa sam imao utisak da mi se stopala znoje i pri nešto nižim spoljašnjim temperaturama.

Reflektujuće trake koje se nalaze na delu koji stabilizuje petu, kao i uz pertle povećavaju nivo sigurnosti prilikom trčanja po mraku.

Udobnost pre svega

Kao što sam već napomenuo, kombinacija materijala i tehnologija korišćenih za izradu SOLAR Drive patike čine je sposobnom da bez problema iznese i dužine treninga u ciklusu priprema za maratonsku trku.

Optimalna mekoća/tvrdoća omogućavaju utisak solidne iskoristivosti impulsa pri svakom koraku. Imao sam utisak da je ova patika pravljena baš prema mom obliku stopala – peta je u svakom trenutku stabilna, srednji deo patike dovoljno uzak da celo stopalo bude stabilno, a prednji deo namenjen za „pakovanje“ prstiju ima sasvim dovoljno mesta. Elastičnost gornjišta omogućava da se patika prilagodi različitim oblicima stopala, tako da je ovo jedna od onih patika koja može odgovarati svima.

Dugotrajnost

Kvalitet izrade i korišćenih materijala obezbeđuje dug vek trajanja SOLAR Drive patike. Prilikom istraživanja o ovoj patici, naišao sam na podatke da je najveći broj korisnika prijavio vek trajanja između 600 i 800km.

Održavanje

Kako su namenjene za trčanje po asfaltu, vlažna krpa bila je dovoljna da ukloni sve tragove korišćenja. Patika koju sam dobio za testiranje je tamno plave boje, tako da sam imao utisak da se baš teško prlja.

Veličine (M)

VELIČINA EU VELIČINA VELIČINA U CM
10 44 2/3 28.5
10- 45 1/3 29
11 46 29.5
11- 46 2/3 30
12 47 1/3 30.5
8 42 26.5
8- 42 2/3 27
9 43 1/3 27.5
9- 44 28

Veličine (Ž)

VELIČINA EU VELIČINA VELIČINA U CM
4 36 2/3 22.5
4- 37 1/3 23
5 38 23.5
5- 38 2/3 24
6 39 1/3 24.5
6- 40 25
7 40 2/3 25.5
7- 41 1/3 26
8 42 26.5
8- 42 2/3 27

Zaključak

Adidas SOLAR Drive 19 predstavlja multifunkcionalnu pariku koja se može koristi za različite vrste treninga, a predviđena je dominantno za trčanje po asfaltnoj podlozi.

Zbog svojih karakteristika rekao bih da je veoma dobar izbor za rekreativne trkače koji prelaze do 25-30km nedeljno, a uglavnom se kreću brzinama 5.30-7.30 min/km .

Sistem ublažavanja sile koja nastaje pri kontatku stopala i podloge previše je izražena za brže trkače (mada ih mogu koristiti za takozvane LSD treninge), dok bi se sporiji trkači možda pre odlučili za nešto više dodatne udobnosti i mekoće.

Patike smo dobili na testiranje od uvoznika. Recenzija je pisana nakon nekoliko treninga i istrčanih više od 20km u njima. Činjenica da je patika dobijena, a ne kupljena, nije uticala na pisanje ove recenzije.

Salomon Supercross: šta je super, šta je cross?
adidas SOLAR Glide 19: fina patika za duga trčanja
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed