* Naslovnalifestyle

Tehnologija može da bude toksična za ljudsku psihu. Šta je digitalna detoksikacija kako da je pokrenete i šta možete da očekujete

Nema komentara

Digitalna detoksikacija se odnosi na vremenski period kada se osoba dobrovoljno uzdržava od upotrebe digitalnih uređaja kao što su pametni telefoni, računari i platforme društvenih medija. Ovaj oblik detoksikacije stekao je popularnost, jer su pojedinci povećavali vreme provedeno na digitalnim uređajima i Internetu.

digitalna detoksikacija

Tehnologija je dobra stvar, ali da li ikada razmišljate o tome koliko vremena provodite ispred svog laptopa? Par sati? Pola dana? Takođe, da li ste ikada uzeli telefon da biste nešto uradili, a sledeće što znate je da se krećete kroz vesti na društvenim mrežama? U stvari, procenjuje se da posežemo za telefonom u preko 50 odvojenih prilika u toku dana!

Zamislite kakav uticaj ovo može imati na vaš svakodnevni život i kako doprinosi stresu, inhibira način spavanja i izdvaja vreme iz vašeg rasporeda.

Evo zašto biste trebali da smanjite vreme ispred ekrana i šta umesto toga možete da uradite kako biste započneli sa digitalnom detoksikacijom.

Zašto digitalna detoksikacija?

Pored očiglednog fizičkog opterećenja naših očiju zbog previše vremena ispred ekrana, postali smo uslovljeni da cenimo povezanost i socijalnu interakciju koju nam je tehnologija pružila. Naš mozak oslobađa dopamin kao odgovor na socijalno odobravanje (na primer, na Instagram slici), ali odsustvo ove iste hemikalije (tj. Nedostatak obaveštenja) generiše povećani nivo stresa. Zbog toga posežete za telefonom svakih nekoliko minuta nakon postavljanja / slanja poruke; imamo osnovnu potrebu da budemo povezani.

Digitalna detoksikacija ima za cilj da reši ovu potrebu stvaranjem osećaja „pažljivosti“. Radi se o tome da budete svesni svojih osećaja i osećanja i da živite u trenutku: npr. Ako ste srećni, znate zašto i ako imate neradni dan, svesni ste toga neće trajati večno i moći ćete da imate uravnoteženiju sliku i veži uticaj na svoj život.

Kakve to veze ima sa digitalnom detoksikacijom? Pa, život sa telefonom ili laptopom pored vas odvlači pažnju od življenja u ovom trenutku. Uz tehnologiju je teže zadržati uravnoteženu perspektivu, jer dolazimo u kontakt s toliko spoljašnjih uticaja kada pretražujemo društvene medije ili skrolujemo kroz našu poštu.

Znaci da vam je možda potrebna digitalna detoksikacija

  • Uznemireni ste ili ste pod stresom ako ne možete da pronađete telefon
  • Osećate se primoranim da proverite telefon svakih nekoliko minuta
  • Osećate se depresivno, uznemireno ili besno nakon što provodite vreme na društvenim mrežama
  • Zaokupljeni ste brojevima sviđanja, komentara ili ponovnog deljenja na vašim društvenim objavama
  • Plašite se da ćete nešto propustiti ako ne nastavite da proveravate uređaj
  • Često se nađete da ostanete budni do kasno ili ustajete rano da biste se igrali na telefonu
  • Imate problema sa koncentracijom na jednu stvar bez potrebe da proverite telefon

Kako da započnete digitalnu detoksikaciju?

Neki mogu pretpostaviti da bi istinska digitalna detoksikacija podrazumevala unapred definisanu apstinenciju od bilo kojih digitalnih uređaja i veza na društvenim mrežama. Ipak, ako to nije sasvim moguće važno je da upotreba uređaja funkcioniše kao svesna radnja i da bude na korist vašem životu.

Odvajanje od uređaja može biti od koristi za vaše mentalno blagostanje, ali digitalno detoksiranje ne mora podrazumevati potpuno odvajanje od telefona i drugih tehnoloških veza. Proces se često odnosi na postavljanje granica i osiguravanje da uređaje koristite na način koji koristi, a ne šteti vašem emocionalnom i fizičkom zdravlju.

Pratite koliko vremena koristite tehnologiju

„Nisam zavisan od svog telefona“, „Ne koristim toliko računar na poslu“, možda mislite da vam digitalna detoksikacija nije potrebna, ali mnogi od nas bi bili iznenađeni koliko vremena provodimo ispred ekrana.

Mnogi operativni sistemi za telefon, tablet, računar sada vam omogućavaju da nadgledate koliko vremena aktivno trošite na njih, ali možda ćete biti podjednako šokirani ako merite na kojim aplikacijama trošite najviše vremena i odnos između njih.

Možda bi imalo smisla da vam radne ili zdravstvene aplikacije zauzimaju veći deo vremena na ekranu, jer su obično povezane sa vašim vanmrežnim ja, ali ako se čini da aplikacije za društvene medije zauzimaju većinu vašeg vremena, možda će vam trebati detoksikacija!

Postepeno izbacujte telefon iz svakodnevne rutine življenja

Gde bismo bili bez mobilnih telefona? Oni su prva stvar koju ujutro proverimo i poslednja stvar koju vidimo pre spavanja, a to iako nismo možda svesni, jeste problem. Možemo početi da osećamo anksioznost kada prođemo samo nekoliko minuta bez njih, a oni bi čak mogli da utiču na vaš san.

Ključ „isključivanja“ je da izbegnete da vam telefon bude dostupan bilo kada i bilo gde. Neka bude nešto što ćete proveriti tek kad ustanete: Na primer, napustite uređaje svakodnevnog putovanja na posao i umesto toga uzmite novine ili časopis da čitaju ili uveče stavite telefon van vidokruga i misli. noću je ispred spavaće sobe.

Uradite to u društvu

Možda ćete biti motivisaniji da istrajete ako možete da nagovorite nekoga da vam se priključi! Bilo da je reč o porodici, prijateljima ili kolegama, ako imate uz sebe nekoga ko nije zalepljen za ekrane, veća je verovatnoća da ćete se zajednički družiti, što je savršeno za smanjenje stresa. Imajući partnera za detoksikaciju, takođe ćete dobiti još par očiju koje bi pazile na vas u slučaju da podsvesno ponovo počnete da se krećete kroz društvene mreže …

Postavite sebi granice i držite se toga

Može da vam bude teško ili neizvodljivo da se skroz odreknete tehnologije. Svesni smo toga da veliki deo nas radi od kuće ili nam je posao vezan za tehnologije, takođe sve treninge pratimo preko pametnih satova i palikacija… Ipak, za početak možete da odredite određene vremenske periode kada nećete biti ispred ekrana: za vreme obroka na primer ili razmislite o šetnji prirodom u koju ćete krenuti bez telefona i nećete biti opsednuti pronalaženjem idealne Instagram fotke.

Kada odredite svoje aktivnosti u toku kojih ćete se suzdržati od tehnologije, držite se plana po svaku cenu. Vremenom ćete uvideti da svet još nije propao iako niste proverili svoje notifikacije.

Popunite vakuum

Osim što ćete pažnju preusmeriti na sebe i osvestiti da ne morate biti dostupni 24/7, iznenadili biste se i koliko ćete viška vremena naći u danu kada ne pregledavate svoje fidove na društvenim mrežama pola sata ujutru i noću!

Kada izbacite tehnologiju, stvorićete vremenski vakuum u svom rasporedu. Vakuum nije prirodno stanje u prirodi. Poenta je da ga popunite sadržajem koji će biti vama na korsit.

Skuvajte ukusnu večeru za sebe i svoje bližnje, sipajte sebi dobro vino i napokon pročitajte tu knjigu za koju niste imali vremena, niste do sad trčali jer niste imali vremena, eto je prilika da počnete sa treningom.… budite kreativni, vreme je sve što zaista imate, smislite gde želite da ga date.

Zašto postižete sve lošije rezultate, a sve više trenirate? Razlog može da bude training overdose ili pretreniranost
Koji su znaci da niste pili dovoljno tečnosti i da je nastupila dehidracija organizma
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed