* NaslovnaAtletikaUltramaraton

Michal Šulja oborio državni rekord Srbije na svetskom prvenstvu u ultramaratonu na 24h

1 komentar

Svetsko prvenstvo u ultratramaratonu na 24h se održalo 1. decembra u Kineskom Tajpeju. Jedan od naših najboljih ulramaratonaca Michal Šulja, je ponovo ostvario sjajan rezultat i plasirao se na 5. mesto sa pretrčanih 266km za 24h. što je ujedno i novi državni rekord Srbije.

Svetsko prvenstvo u ultramaratonu na 24h

Na prvenstvu sveta za ultratrčanje IAU 24 sata 2023. godine u Kineskom Tajpeju, Miho Nakata (Japan) postavila je novi ženski svetski rekord, dok je Aleksandr Sorokin (Litvanija) ponovio svoju pobedu iz 2019. Nakata je pretrčala udaljenost od 270,363 kilometara, a Sorokin 301,8 kilometara.

Aleksandr Sorokin
Aleksandr Sorokin Photo: International Association of Ultrarunners

Trka je ove godine održana na stazi dužine 2 kilometra, u petak i subotu, 1. i 2. decembra, i počela je u 10 sati ujutro prema lokalnom vremenu u petak.

IAU 24-satno prvenstvo sveta u ultratrčanju je jedan od najvećih događaja u ovom sportu i nije održano od 2019. godine zbog restrikcija usled COVID-19. Za razliku od mnogih drugih trka, takmičari se ne nadmeću samo kao pojedinci, već rade i na osvajanju bodova za rangiranje timova svoje zemlje.

U ženskoj trci, očekivanja su bila visoka za prošlogodišnju pobednicu i rekorderku u trci od 24 sata Kamij Herron (Sjedinjene Američke Države), ali na kraju je Nakata ukrala šou i oborila Herronov svetski rekord za izuzetno malu razliku od 246 metara.

U muškoj trci, kao što su mnogi predvideli, Sorokin se pojavio kao šampion stvarajući veliku razliku između sebe i ostatka takmičara. Iako je Sorokin takođe ciljao da postavi svetski rekord, nije uspeo da održi potreban tempo u poslednjih 5 sati, iako je i dalje završio prvi sa velikom prednošću.

Michal Šulja oborio državni rekord

michal šula
Michal Šula Photo: Sarajevo Unusual marathon

Michal Šulja je ostvario odličan rezultat i na ovom takmičenju. Pretrčao je 266km za 24h i oborio državni rekord Srbije. Ovaj rezultat je bio dovoljan za 5 mesto u veoma jakoj konkurenciji na svetskom prvenstvu u Kineskom Tajpeju.

 

Čestitamo!

Reč urednika: Na takmičenju je učestvovao još jedan naš takmičar Siniša Stanković. Kako su trenutno rezultati nedostupni, vest ćemo dopuniti i Sinišinim rezutatima čim budu dostupni na engleskom jeziku.  

I Puma ima konja za trku: Nove super patike Fast-R 2 Nitro Elite izlaze u februaru 2024.
Najava trke! 6. TREKING ŠTAFETA epizoda: Ledenog čike
Tags: , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed