* NaslovnalifestyleVesti

CANICROSS – trčanje sa psima je sve popularniji sport u svetu.

Nema komentara

Šta je CANICROSS?

Canicross je sport u kome učestvuju pas i njegov vlasnik, trči se uglavnom van sfaltiranih puteva. Vaš pas je za vas vezan preko posebnog pojasa koji nosi vlasnik i pojasa za pse, optimizovanog za sigurnost i udobnost oba trkača. Vaš pas istrčava ispred vas i vuče do cilja. Duž staze psu vlasnik komanduje da skrene levo i desno, ubrzava i usporava.

Canicross je vrhunski trening za vas i vašeg psa, povećava vašu vezu i nameće vam status alfe u čoporu. Nakon svakog zajedničkog treninga shvatićete da je vaš pas daleko više izmoren, u poređenju sa običnom šetnjom parkom.

Canicross je već postao mainstream sport u Velikoj Britaniji i Irskoj, iako još uvek dobija status među trkačima. Postoje amaterski događaji, zabavne staze i odvažniji događaji poput Evropskog prvenstva ili Svetskog prvenstva.

Ako želite da budete aktivni sa svojim četvoronožnim prijateljem, canicross je savršen sport za vas! Zaprega, bungee, pojas za trčanje i par patika je sve što vam je potrebno da biste trčali sa psom na trkama ili jednostavno iz zadovoljstva.

Ne uživaju svi u stresu trka, i sasvim je u redu jednostavno uživati u canicrossu u svojoj mirnoj šumi. Najvažnije je da se vi i vaš pas zabavljate zajedno!

Ko sve može da ide na Canicross?

Svako može na canicross – i dokazani trkači i ljudi koji nikada ranije nisu trčali ni sami a kamoli sa psom. Trčanje sa psom može biti najveći motivator za započinjanje bavljenja sportom!

Canicross može prilično uticati na vaše telo. Ako imate problema sa kolenom ili leđima, savetuje se da u početku budete oprezni. Trke su van puta, a preporučuju se patike sa dobrim prianjanjem, najbolje trail patike.

Može li moj pas da se bavi Canicrossom?

Sve vrste pasa svih veličina mogu da se bave canicrossom sve dok poštujete ograničenja svog psa! Ako vaš pas nema ozbiljnih zdravstvenih problema, to je prilično siguran za pse.

Mali psi ili psi sa kratkom njuškom neće biti toliko dobri kao nemački kratkodlaki ptičari, naravno, ali to ne znači da ne trče dobro zbog svoje veličine i mogućnosti.

Stariji psi mogu da trče, ali ne možete očekivati da budu brzi kao mlađi psi. Takođe je važno uzeti u obzir potrebe starijih pasa. Nemojte ih terati na trening po savaku cenu.

Što se tiče pasmina, najpopularniji u ovom sportu su nemački kratkodlaki ptičari, engleski pointer, Malinoa, Border koli, Boseron …

Koja oprema vam je potrebna?

Ovo je spisak osnovne opreme za trčanje sa psom. Naravno moguće je trčati i bez ove opreme.

Ogrlica za vuču

Za canicross su vam potrebna dobro dizajnirana ogrlica dizajnirana za vuču. Ove ogrlice su posebno dizajnirane za sport sa visokom tačkom povlačenja.

ogrlica za psa canicross

Elastični povodac

Vi i vaš pas trčite kao tim koji je povezan bungee povodcem, koji je dobio naziv po bungee skokovima, napravljen od elastičnog materijala koji će upiti nagle poteze vašeg psa i učiniti trening ugodnijim i za vas i za vašeg psa.

Pojas za trčanje

Važan je i dobar pojas za trčanje. Ne preporučuje se kaiš koji vas vuče za leđa, već pojasevi koji imaju više kopči i razlažu silu koju proizvodi pas kada vas povuče.

Trail patike za trčanje

Canicross se odvija po terenima van asfalta koji mogu da postanu blatnjavi i klizavi zimi. Trail patike su obavezne za svakog kanicosera. Pronalaženje prave trail patike je važno, naš savet je isprobati nekoliko brendova i slušati svoje telo dok trčite, ono najbolje zna!

Zima i trčanje 101 – sve što treba da znate pre izlaska na stazu!
Godišnje veliko trkačko istraživanje – kakve su navike trkača?
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed