* NaslovnaMršavljenjeZdravlje

Benefiti vežbanja za osobe sa dijabetesom i jednostavne vežbe u kućnoj varijanti (video)

Nema komentara

Dobro je poznato kako je broj osoba sa dijabetesom svakim danom sve veći, uprkos skupoj terapiji i savremenoj dijagnostici, ciljevi lečenja najčešće nisu postignuti. Da li osobe sa dijabetesom mogu da vežbaju i imaju benefite od trninga? Jedno je od čestih pitanja.

Nakon edukacije u dnevnim bolnicama i ordinacijama lekara, često osobe sa dijabetesom, članovi njihovih porodica, nastavnici i svi zainteresovani traže informacije na internetu pa nailaze na najčešće netačne i neproverene stvari. Portal Dijabetes.net, kroz edukativne članke i kratka video predavanja posvećuje značajnu pažnju kako dijabetesu tako i svim komplikacijama koje dolaze s njim.

Mogućnost prevencije dijabetesa, uzroci, lečenje, motivacija osoba s dijabetesom, značaj fizičke aktivnosti… sve su to važne teme dijabetološke scene. Novosti u lečenju, konsultacije sa nutricionistima, kineziolozima, debljina, visok pritisak i drugi pridružene zdravstene teme, takođe su obuhvaćene na ovom portalu, a mi ćemo vam preneti deo sadržaja.

Više o učinku vežbanja kod osoba sa dijabetesom govori kineziolog Jelena Skender iz „Vježbaonice“ iz Zagreba.

Treba se, može i mora vežbati uz osmeh na licu!

Vežbanje treba da bude nešto što želite da radite, a ne nešto na šta morate ići. Motivaciju za vežbanje u početku možemo pronaći u jednostavnim razlozima poput: nešto me boli, prijateljica me nagovorila, dobila sam besplatnu članarinu, želim da smršam…

Prema Jeleni, nakon što nestanu ovi početni motivi, odnosno nestane bol zbog koje ste započeli s vežbanjem ili slično, prestane i vežbanje jer nema inicijalne motivacije koja je bila pokretač!

U skladu s tim, nije retko da dođu dani kada nedostaje motivacije. Tada je važno barem prošetati, otići na kafu, propustiti taj dan treninga i oprostiti sebi – ali sutradan pronaći motivaciju!

Vježbanje u osoba s dijabetesom utječe na bolju razinu šećera u krvi

Sve više je online programa vežbanja koji potvrđuju da se dobre i kvalitetne vežbe mogu raditi iz udobnosti doma. Bitno je da od odeće imate nešto udobno, a skupe sprave i oprema nisu potrebni. Vežbe koje možete izvoditi vrlo su jednostavne i što je bitno – da ih bolje razumete, da nisu kompleksne, ali da su raznovrsne.

Dajte svaki dan svom telu novi sadržaj. Svaki dan aktivirajte svoje telo uz vežbe koje možete pogledati u videu gore.

Hvala dijabetes.net na članku.

Koronavirus i trčanje: Kada mogu da trčim nakon oporavka od koronavirusa?
Ultramaratonsko trčanje, dobrodošli u svet u kom žene prestižu muškarce. Ultratrkačice su brže od ultratrkača s porastom distance
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version