Najave trka

Skakavac Trail je spoj lepote i užitka

Nema komentara

29. septembra 2018. godine, Sarajevo će biti domaćin mnogobrojnim takmičarima koji će uzeti učešće u drugom Skakavac Trailu.

Skakavac Trail organizuje Planinarsko društvo Skakavac iz Sarajeva, čija je misija da kroz ponudu novih aktraktivnih sadržaja u prirodi, široj populaciji promeni stav o očuvanja životne sredine. Upravo jedan od atraktivnih sadržaja je i Trail running.

Trail running ili planinsko trčanje je najbrže rastući i najperspektivniji sportski trend u svetu, na kojem pojedine zemlje baziraju svoju turističku ponudu. U Bosni i Hercegovini je ova sportska disciplina unazad par godina bila potpuno nepoznata. Zahvaljujući planinama koje svojom lepotom oduzimaju dah kao i entuzijastima koji su prepoznali taj potencijal, u Bosni i Hercegovini se planinsko trčanje sve više razvija i danas okuplja značajnu trkačku zajednicu.

Takmičari će moći da učestvuju na jednoj od tri ponuđene trke različitih dužina, od 18, 32 i 43 kilometra od kojih se svaka boduje sa ITRA i UTMB® kvalifikacionim bodovima. Staze prolaze najlepšim delovima grada i nude nezaboravno iskustvo, dajući mogućnost takmičarima da osete sve lepote koje Sarajevo pruža.

Trka prolazi kroz Spomenik prirode Skakavac, u čijim se šumama skriva predivni 98 matara visok vodopad po kome je Spomenik prirode dobio ime. Krećući se stazama, bez obzira na koju su se odlučili, učesnici će doživeti lepotu koju predstavljaju dijelovi Starog Grada, te Čavljak, Crepoljsko, Bukovik, Uževica, Motka, Jošanički potok i osjetiti užitak koji donosi završena utrka.

Osim predivnih staza, učesnike očekuje dobro poznato bosanskohercegovačko gostoprimstvo, odlična zabava uz bend Letu Štuke kao i pokloni partnera trke.

Trka Skakavac Trail promoviše zdrav i aktivan način života, pomaže razvoju turizma, predstavlja prirodne i kulturno-istorijske znamenitosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te stanovnicima grada i turistima nastoji predstaviti Spomenik prirode Skakavac kao atraktivnu destinaciju za aktivan odmor.

 

Trud i profesionalizam koji Planinarsko društvo Skakavac ulaže u promociju ove sportske discipline je prepoznao Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine koji je po drugi put specijalni partner trke. Ovo partnerstvo je dokaz posvećenosti Olimpijskog komiteta razvoju svih grana sporta u Bosni i Hercegovini, a samo partnerstvo Planinarskom društvu Skakavac znači veliko priznanje i podršku bez koje se ovako značajno takmičenje nebi moglo organizovati.

Više informacija o Skakavac Trailu, rutama, pravilima trke i ostalim važnim detaljima, zainteresirani mogu pronaći na službenoj web stranici trke.

Dobro došli u Sarajevo, dobro došli na Skakavac Trail!

Nazdravite sutra sa šampionkom Srbije na Vinskom maratonu na Paliću
Zima na Košutnjaku – „Balkan“ nam već 5. put organizuje planinsku trku
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed